Л-карнитин за горене на мазнини

Начало/Здравословно хранене, Фитнес/Л-карнитин за горене на мазнини

Л-карнитинът е една от най-ефективните и използвани добавки за горене на мазнини. Често, обаче, виждам притеснение относно ползването му или употребата му е неправилна, затова в тази статия ще видим какво точно е неговото действие и как да го приемаме.

Л-карнитинът е витаминоподобна киселина, която се изхвърля сравнително бързо от организма. 75% от Карнитина получаваме директно от храната, тоест от месото, а останалите 25% се синтезират от тялото, при наличието на необходимите за това витамини и минерали – В1, В6, С и желязо. За синтеза му също са необходими аминокиселините лизин и метионин. Едно от основните места в тялото, където се синтезира карнитин са бъбреците, а от тяхната работа зависи до голяма степен метаболизма.

Богат  източник на карнитин е червеното месо.

Функцията на Л-карнитина е да пренесе мастните киселини през клетъчната мембрана, за да достигнат до митохондриите, където да бъдат изгорени. Мастните киселини трудно могат да преминат през тази мембрана, тъй като тя е непропусклива. Това става лесно, когато молекула на мазнината се свърже с молекула на Л-карнитина. В митохондриите Л-карнитина се свързва с отпадните токсични продукти от метаболизма и ги извежда оттам. Тоест действието му е двойно – помага за използването на мазнините за енергия и извежда отпадните продукти от тялото!

Дневната доза Л-карнитин зависи от телесното тегло и от физическата активност на приемащия го. Обичайната доза е 3-4 гр.дневно, някои стигат до 6-8 гр. Дози по-високи от 10 гр. са опасни за здравето.

Организмът след известно време се адаптира към Л-карнитина и той престава да работи, затова трябва да има периоди на почивка – аз препоръчвам след като го приемаме 2 месеца, да почиваме 2 седмици.

Относно страничните реакции се твърди, че рядко, но все пак има хора, на които не понася много добре, също при предозиране или прекалено дълъг прием се получава гадене, повръщане и диария. Аз лично не съм срещала подобни реакции в практиката си. Като цяло се понася доста добре от всички, с които съм работила.

Друга полза от Л-карнитина е, че пречи на образуването на млечна киселина в мускулите и повишава доставката на кислород до тях. Особено нужен е на вегетарианците, диабетиците и бременните. Смята се,че подобрява качеството на сперматозоидите.

В зависимост от формата на Л-карнитина, той се приема съответно 30-40 мин.преди тренировка, ако е на капсули, и 15-20 мин.преди треннировка, ако е течен. Някои спортуващи го приемат и преди лягане. Аз лично предпочитам течните варианти, които могат да бъдат неовкусени (кисел на вкус)или овкусени (има много приятни вкусове – тропически плодове, червени плодове и т.н)

Моят съвет при избора на Л-карнитин, както и на всяка друга спортна добавка, е да избирате качествени продукти, които разбира се, не са най-евтините. Трябва да знаете какво и от къде купувате, за да не си хвърлите парите на вятъра, защото има много фалшиви и некачествени продукти. Изберете някоя фирма, доказала се вече на пазара с  качеството на продуктите си, както и е важно да купувате от  специализираните места за продажба на добавки. Някои от изпробваните от мен Л-карнитин продукти може да намерите в Онлайн Магазина на FitPersona .

Напомням, че Л-карнитинът действа тогава, когато тренираме. Идва лято, обличайте цветните екипчета, сложете доброто настроение и – действайте! В раздел Тренировки на сайта може да намерите много варианти за тренировки за в парка, както и за домашна среда.

октомври 12, 2014|Няма коментари

Коментирайте