Протеинът и някои митове свързани с него

Начало/Здравословно хранене, Фитнес/Протеинът и някои митове свързани с него

Факторът протеин е от изключително значение в балансираното и диетично хранене. Диетолозите и специалисти по храненето редовно говорят за достойнствата напротеина, но все още има дезинформация по въпроса и много хора не са наясно какво точно е протеинът. В тази статия ще се опитам да обясня накратко защо ни е нужен протеин и какви са основните митове и факти за него.

Протеинът се състои от аминокиселини и е основен градивен елемент натялото. При здравословен режим на хранене, нашата трудна задача е да постигнем правилно съотношение между протеини, мазнини и въглехидрати.

variety-of-protein-sources

Протеините биват животински и растителни. Животинските протеини се усвояват доста по-добре от растителните и осигуряват по-голяма абсорбция на аминокиселини от организма. Растителните са по-трудно усвояеми, за това препоръчително е за вегетарианците да добавят към храната си протеин на прах (соев например), както и някои храни споменати по-надолу в статията.

Както излишъкът, така и недостигът на протеин може да създаде сериозни здравословни проблеми. Излишъкът от белтъци в храната може да доведе до кетозис и съответно до напълняване. Недостигът или състоянието на протеинов глад пък води до отслабена имунна система, загуба на мускулна маса (и като следствие – забавен метаболизъм) и косопад. Нуждата от протеин при всеки човек, обаче, е различна. От една страна е генетично обусловена, а от друга – зависи от физическата активност, килограмите и процента телесни мазнини на индивида.

Кои са най-често срещаните митове за протеините и какви са реалните факти?

Мит:Трябва да получите цялата си доза протеин за деня в едно хранене.

Факт: Протеинът трябва да е разпределен във всички хранения през деня. Протеините трябва постоянно да се попълват, защото нямаме запаси от тях, както е при мазнините например.

Мит: Трябвада се консумират саможивотински протеини!

Факт: Много хора все още мислят, че растителните протеини не се броят! Да, не могат да се сравнят с животинските протеини, но растителните храни съдържат всички необходими аминокиселини в различни пропорции. Храни като черен боб, леща, киноа, елда, овесени ядки, бадеми, орехи, семена от лен и чия са големи източници на протеин за всяка диета. Дори и да сте веган, можете да получите достатъчно от тях всеки ден и няма да имате протеинов дефицит.

Мит: Не може да се преяде с протеин!

Факт: Излишъкът на всеки хранителен елемент може да се съхранява като мазнина и да доведе до нежелано увеличаване на теглото.

Мит: Имате нужда от протеинов шейк веднага след тренировка, за да осигурите процеса на изграждане на мускули.

Факт:Тази идея се основава на това, което е известно като анаболен прозорец – времето, когато тялото е като гъба след тренировка, която поглъща хранителни вещества, за да се попълнят запасите на гликогена. По-нови изследвания показват, че имате до 2 часа след тренировка, за да задействате процеса на възстановяване от тренировката. Много по-важно, обаче, е протеин да постъпва в тялото ви през целия ден.

Мит: Трудно е да получите достатъчно протеин всеки ден.

Факт: Това е по-лесно, отколкото си мислите. Освен добре известните ни животински източници – месо, риба, яйца, млечни продукти, може да обогатим диетата си и с растителни протеини. Добавете нарязани бадеми или лъжичка протеин на прах в овесената каша, поръсете слънчоглед или тиквени семки в супите и салатите, и сложете чия и лен във вашите протеинови шейкове. Така освен, че храненето ви ще бъде пълноценно, то ще е и много вкусно и разнообразно!

Факт е, че навсякъде около нас преобладават въглехидратните храни и е много по-лесно да хапнеш въглехидрат набързо за закуска или в обедната почивка. За да си осигурим балансирано и здравословно хранене, обаче, е важно съвсем съзнателно да си набавяме протеин, при всяко хранене през деня.

Бих казала, че е въпрос на дисциплина и изграждане на навик. А този навик ще ви се отблагодари многократно – и в по-здрав организъм, и в по-добра форма, която може да поддържате с много малко усилия.
Бъдете здрави и изглеждайте винаги страхотно!

декември 15, 2014|Няма коментари

Коментирайте