5 признака,по които да познаем че ни липсва протеин

Начало/Здравословно хранене, Фитнес/5 признака,по които да познаем че ни липсва протеин

proteinПротеина, както всички знаем е основна градивна единица на нашето тяло.Знаем и колко важно е мястото на протеина във фитнеса и бодибилдинга, и отношението му към мускулния растеж. Това някак си трениращите мъже го разбират и спазват, но не може да се каже същото за жените.Моите наблюдения са не само върху клиентките, с които работя, но и като цяло- жените не консумират достатъчно протеин.Обясненията за това са най-различни- някои не обичат месо, други не могат да понасят изварата, трети пък решават че от месото се дебелее и спират консумацията му. В случая не твърдя, че трябва да преминем на диетата на Дюкан, която смятам че за по- продължителен период може да нанесе големи вреди на нашето тяло. Както липсата, така и прекомерната употреба би се отразила зле на организма ни.Твърдя само,че протеин ни е нужен ежедневно. В този материал ще обърна внимание на признаците, по които може да познаем че имаме недостиг на протеин

Признак 1

Често боледувате

от липса на протеин често се боледува

Бицепсите не са единственото нещо, което протеина засилва. Протеините са жизненоважни за силна имунна система, защото участват в производството на всички клетки, антитела и ензими.Те внасят в тялото ни всички незаменими мастни киселини – тези, от които имаме всекидневна нужда, а тялото ни не може да произвежда само.

Мастните киселени Oмега-3 и Oмега-6  потискат възпалителните процеси и подсилват цялостния имунитет, намаляват нивата на лошия холестерол, подпомагат дейността на сърдечносъдовата система, правят кожата по-красива и гладка, спомагат функциите на нервната система.

Така,че ако ви хващат често настинки или развивате инфекции, дефицита на протеин може да е виновен за това. Друг знак за липсата на протеин е лошото състояние на кожата– сухота, лющене и напукване, за това следете нейното състояние.

Признак 2:

Чувство на слабост

Както казах вече, всички знаем ,че протеина е от съществено значение за изграждането на мускули.И ако не получаваме достатъчно от него, мускулите започват да намаляват с течение на времето(да не говорим,че по принцип с остаряването намалява и мускулната маса). В резултат на това може да чувствате слабост и отпадналост не само по време на тренировка, но и при изпълнение на ежедневните си задължения.

Признак 3:

Липса на концентрация

Мозъкът ви не може да се концентрира и да мисли бързо.Баланса на кръвната захар е от съществено значение за това да останем фокусирани.Така,че когато сте лишени от протеин и глюкозните нива се колебаят постоянно, може да чувствате и леко замайване и да ви е мъгливо пред очите. Защо? Защото не разполагате с постоянен приток на въглехидрати, които са горивото за мозъка. Протеинът в храната осигурява постоянния поток на въглехидрати към мозъка, като поддържа постоянно нивото на кръвната захар, без резки покачвания и спадове. Сигурно ви е правило впечатление, как ако изядете парче шоколад или торта получавате прилив на енергия- физическа и мисловна.Той обаче е доста краткотраен, след което ви обхваща ленност и умора.

Признак 4:

Желанието за сладко

eating-cakes

Както вече казах,протеина има ключова роля за поддържането на стабилно ниво на кръвната захар.Тоест, когато липсва протеин глюкозните нива непрекъснато ще играят, което пък от своя страна ще ни доведе до бързото решение да лапнем някой и друг бонбон.И влизаме в един много порочен кръг.Постоянно ще имаме желание за нещо сладко и никога няма да се чувстваме сити. За вас не знам, но на мен ми звучи като същински ад.

Решението:

На всяко хранене вкарвайте и протеин.Източниците са добре известни!

Признак 5:

Косопад

Не знам защо го слагам на пето място, след като всеизвестно е, че косата е едно от най- важните неща за жената.Предполагам,че този признак ще ви подейства най-мотивиращо за консумацията на протеин. Протеинът е градивният елемент на всички наши клетки, включително и на космените фоликули. Косата е изградена на 75% от протеина кератин.Според последните проучвания, сред основните причини за косопад е именно непълноценният хранителен режим и липсата на достатъчно количество белтъчини.Тоест, ако забележим ,че косата ни губи плътност, изтънява и лесно се накъсва, не разчитайте само на скъпите възстановяващи терапии, ами обогатете менюто си с повече риба, ядки, авокадо и протеинови шейкове.

 

февруари 16, 2015|Няма коментари

Коментирайте