Защо задържаме вода и как да се справим с този проблем

Начало/Здравословно хранене/Защо задържаме вода и как да се справим с този проблем

water-balance-mainСлучвало ли ви се е да станете сутрин и да сте отекли все едно сте изяли килограм сол? Или краката ви така да са се подули, че едва да си обуете дънките? Зад всичко това стои задържането на вода – огромен проблем за много жени. Не е болест, но може да ни докара до истерия, особено в дните преди цикъл.

Защо задържаме вода и какво можем да направим?

За целите на статията, изключваме задържането на вода причинено от някакво болестно състояние, а ще разгледаме случая, в който сме напълно здрави. Причините за задържането тогава се свеждат до:

  • хормонален дисбаланс или прекалено много естроген иначе казано
  • консумирали сме храна или питие, което води до задържане на вода

Жените сме особено податливи на задържане на вода поради хормонални колебания по време и преди цикъл. Отокът най-често се случва при глезените, стъпалата и краката като цяло. Но може да бъде в краката и корема в седнало положение и подуване на лицето и клепачите в легнало положение. При тези отоци има голяма разлика в теглото сутрин и вечер.

задържане на вода

Понякога този синдром на задържане на течности може да се случи и при жени с хранителни разстройства, които приемат диуретици и лаксативи да отслабват.

При излишък от естроген, освен задържане на течности започваме да трупаме и мазнини, най-вече в коремната област. А излишъкът на естроген настъпва в два случая – или го произвеждаме ние самите, или го получаваме от заобикалящата ни среда и храната, която поемаме. Това може да се случи много лесно: ние постоянно сме изложени на естрогеноподобни съединения в храни, които съдържат токсични пестициди, хербициди и хормони. Противозачатъчните също могат да увеличат естрогена и съответно задържането на течности.

41270_2315101_WEB

Как да намалим вредното въздействие на естрогена и да избегнем задържането на течности?

1. Яжте повече протеини, особено в последната седмица преди цикъла. Намалете картофите за сметка на месото.

2. Увеличете приема на фибри.

Неразтворимите фибри се свързват с излишъка от естроген в храносмилателния тракт. Добавката на фибри може да повлияе на състава на чревните бактерии и намалява натрупването и повторното усвояване на свободно плаващия естроген. Добри източници са овесените трици, а от плодовете и зеленчуците – ябълки, круши, ягоди, домати, патладжан, тиквички, моркови, ядки (особено бадеми).

3. Яжте кисело мляко.

Бактериалния дисбаланс в червата пречи на премахването на естрогена от тялото чрез храносмилателния тракт. Хапвайте по 1 чаша кисело мляко на ден заради полезните лактобацили или включете пробиотик в диетата си.

4. Погрижете се за черния си дроб.

Правете по един разтоварваш ден в седмицата на плодове и чай или фрешове, или правете един път месечно Лунна детоксикация (независимо, че се прави 3 дни, реално е доста леснопоносима). За да намалите вредните въздействия на алкохола, ако решите да изпиете 1-2 чаши вино – вземете 1мг. фолиева киселина и витамин В-комплекс.

5. Купувайте доколкото е възможно органични меса и млечни продукти

6. Уверете се, че тялото получава достатъчно витамини

Цинк, магнезий и витамин В6 спомагат разпадането и премахването на естрогена, както и подпомагат функцията на ензимите, отговорни за превръщането на тестостерона в естроген. Не забравяйте да добавяте допълнително мултивитамини с високо качество, ежедневно.

7. Избягвайте излагането на ксеноестрогени от пластмаси, козметика и противозачатъчни.

8. Внимавайте със соята

Избягвайте употребата на неферментирали соеви продукти като тофу и соево мляко. Соята съдържа фитоестрогени, наречени изофлавони. Фитоестрогените са вещества от растителен произход, представляващи аналог на женските полови хормони.

Често не е възможно да спазим всички от горните правила, но колкото повече се придържаме към тях, толкова по-рядко ще се чувстваме дискомфортно. А след като сме се отървали от целулита и махнали коремните мазнини, трябва да изглеждаме зашеметяващо, нали така? 🙂

Ако имате някакви специфики, които водят до задържане на течности въпреки горните правила – мога да изготвя ваш личен хранителен режим, съобразяващ се с вашите особености. Свържете се с мен.

 

Коментирайте