Кога да тренираме за по-голям ефект – сутрин или вечер?

Начало/Фитнес/Кога да тренираме за по-голям ефект – сутрин или вечер?

Morning-Workouts-vs-Evening-Workouts

Напоследък получавам много въпроси за най-доброто време за тренировка. Повечето от вас искат, съвсем нормално, да получат максимален ефект за времето, което отделят да тренират.

На този въпрос не мога да отговоря еднозначно, поради простата причина,че съществува нещо, наречено биологична активност. Тази биологична активност има пик сутрин към 9-10 часа, но има пик и към 17-18 часа. Така, че как да изберем часа за тренировка? Ще ви споделя моят опит, както и някои факти, установени при различни изследвания.

Тренировката сутрин – предимства

 • Сутрешната тренировка е нещо като закуската за тялотоповишава метаболизма и той работи по-добре през целия ден. Съответно, ще горите повече калории през целия ден. Както вече споменах, в 9 часа сутринта имаме максимално съдържание на адреналин в кръвта, повишава се психическата активност, намалява се чувствителността към болката и сърцето работи на пълна мощност.

c7e6de87160f81c7_mornign-exercise.preview

 • Изследвания показват,че хората, които тренират сутрин, имат по-ниско кръвно налягане през целия ден, както и по-добър сън от тези, които тренират следобед или вечер. Както знаете добрият сън е свързан с по-добро възстановяване, намаляване на стреса, а оттам и с по-ниско телесно тегло.
 • Ще подобрите концентрацията и умствената си активност през целия ден.
 • Сутрешната тренировка (ако е във фитнес) ще бъде доста по-комфортна от следобедната, защото има много по-малко хора в сравнение с вечерта.
 • Ще дадете здравословен старт на деня. Упражненията сутрин ще ви заредят с енергия и добро настроение през деня. След този прилив на ендорфини много по-лесно ще спазвате законите на здравословното хранене и вероятността да изядете нещо вредно е доста по- малка.

Да закусваме ли преди тренировка?

На мен лично ми е по-добре да тренирам на гладно и после да закуся. Но това е в случай, че отида да тренирам малко след като се събудя. Ако се наложи тренировката ми да да е 2-3 часа след сън, тогава предпочитам да закуся преди тренировка. Като казвам закуска, разбира се нямам предвид банички или мекици, а някаква лека закуска или протеинов шейк. Вижте статията ми относно храненето преди тренировка.

Късната тренировка

късна тренировка

Oбичам да тренирам сутрин, но обичам да тренирам и вечер. Ако си пропусна сутрешната тренировка нищо не съм загубила, защото мога да си я направя и към 17-18 ч. например. Тогава отново има пик на повишена работоспособност и енергия.

Тук много важен момент е храненето през деня. Трябва да са минали поне два часа от последното хранене, за да не ви е тежко и да не ви излизат киселини. Което не означава да отидете и гладни на тренировка, защото няма да имате сили, може и да ви прилошее, така че не си правете експерименти.

Има голяма вероятност вечер фитнесът да е препълнен и да не може да се доберете до уреда, който ви трябва, но така пък ще се научите да ползвате и свободните тежести. Ако сте по-социален тип, тази атмосфера дори ще ви хареса и мотивира. За някои момичета именно тази социална атмосфера е основен мотиватор за редовни тренировки, създават се контакти и като цяло тренировката става забавна и полезна едновременно 🙂

При късните тренировки, особено по-интензивните има вероятност нервната система да се превъзбуди и да се наруши съня. Но това не е задължително да се случи, при някои дори го подобрява.

Идеалният случай  е сутрин да си правим кардиото, а следобед тренировката с тежести. Така тренировките ще се скъсят и ще са по-ефективни. Само че, реално почти никой няма толкова свободно време, че да тренира 2 пъти дневно, освен ако не е някой състезател и това му е работата.

Хубаво е ако имаме възможност да съобразим тренировките си с горните факти, но ако нямаме идеалните условия – ще тренираме когато можем. Идеалното време за тренировка е – всеки ден, а идеалното място – навсякъде 🙂 Постоянството е най-важното за успеха!

В секцията Тренировки на сайта можете да намерите варианти за тренировки у дома, адресиращи различни проблеми (отслабване, целулит, стягане и др) и проблемни зони. Ако желаете да се фокусирате върху конкретна зона, с тренировъчен режим, съобразен изцяло с вашите особености и възможности за тренировкасвържете се с мен.

юни 15, 2015|3 коментара

3 коментара

 1. Петя 25 юни 2015: 15:14 - Отговор

  Напоследък все тренирам вечер и така успявам да съм приятно уморена вече и да поспя спокойно
  Действа и разтоварващо и зареждащо след работния ден и ангажиментите!
  Прекрасен и много полезен блог!
  В комбинация с работата ми с натурални продукти и козметика, вашите съвети са перфектното допълнение, от което имах нужда!
  Поздрави!

  • fitpersona 25 юни 2015: 16:15 - Отговор

   Благодаря ти,Петя!
   Най- хубавото е,че намираш време за тренировки, а аз и занапред ще се старая да споделям интересни и полезни материали за здравословния начин на живот!
   Поздрави!

 2. Атанас 13 май 2019: 21:19 - Отговор

  Потърсих подобна статия днес тъй като започнах тренировката в 19:45ч и я приключих към 20:30ч.и се чувствам доста по-добре ,от колкото когато ходя сутрин на тренировка.Имах повече сила и издръжливост за тренировката.. Отдавам го на това ,че през целият ден съм трупал калории и вечерта имам много повече сила ,от колкото сутринта само на една закуска.

Коментирайте