Защо монодиетите ни докарват метаболитни проблеми

Начало/Здравословно хранене/Защо монодиетите ни докарват метаболитни проблеми

bananas-on-scaleПопулярността на този монодиетите (всекидневно приемане на един вид храна в продължение на поне няколко дни) расте непрекъснато и хората си ги препредават от уста на уста като някаква безценна информация и знания. Често и получавам запитвания за моето мнение по отношение на монодиетите (особено 90-дневната), затова реших да го споделя тук.

Защо са толкова популярни монодиетите? Ами много просто, те имат доста бърз и впечатляващ резултат. При голяма част от тях не се ограничаваш откъм калории, можеш да си ядеш колкото поискаш.

Има няколко варианта на тези диети – 1 ден ядеш 1 нещо, после друго, 2 дена ядеш едно и също, после 2 дни друго, 90-дневна диета, на всяко хранене ядеш само 1 продукт (разделно) и т.н. Често се подвеждаме, че в тези диети има много плодове и зеленчуци и на повърхността нещата изглеждат дори здравословни. Но този тип диети съществуват от много време и ако наистина бяха толкова ефективни, всеки щеше да се храни по този начин завинаги.

Всъщност, храненето с мономенюта е напълно нелогично и нездравословно. Ние имаме нужда от всички хранителни вещества постоянно – протеини, въглехидрати и мазнини, и то в определени пропорции. Оптималното усвояване на хранителните вещества и уползотворяването им от тялото ни може да се постигне само чрез синергията на комбиниране на храните. Например може да изяждате огромни количества домати и да абсорбирате съвсем малко ликопен (мощен антиоксидант, който се съдържа в доматите). В момента, в който задушите доматите с малко мазнина, абсорбцията му ще се вдигне драстично.

моно диета

Що се отнася до загубата на тегло, повечето от монодиетите са доста рестриктивни (т.е намаляват количеството приети калории). Ето защо първоначалните наблюдения на загуба на тегло са резултат от намаляване на общия прием на калории. В момента, в който обичайното хранене бъде възстановено се връщат и килограмите. Това съм го наблюдавала при всички, които са правили 90-дневната диета. В началото свалят безпроблемно и после връщат всичко, че и отгоре.

Ако мономоделът на хранене продължава достатъчно дълго (повече от няколко седмици), можете да си причините трайни промени в метаболизма и да направите загубата на тегло в бъдеще изключително трудно. Колкото по-драстично и дълго изтезавате организма си, толкова повече той ще се стреми да запази килограмите (мазнините).

Какво се случва с метаболизма, когато намалим драстично калориите? Ами той преминава в режим „глад“. В този случай тялото се стреми да запази мазнините в мастните депа, но започва разграждането на мускулната тъкан. Мускулите и метаболизма са пряко свързани – колкото повече мускули имаме, толкова по-бърз е метаболизма. Забавянето на метаболизма се случва, когато паднем под 1000 калории дневно (често се наблюдава при монодиетите). Също така се наблюдава, когато губим мускулна маса – това също със сигурност се случва при монодиетите (2 дена плодове, 2 дена зеленчуци…не консумираме никакви протеини и мускулът няма от какво да се храни).

Моят съвет е да се правят разтоварващи и прочистващи курсове с плодове, фрешове, чайове, зеленчуци, но не повече от 3-5 дни. Спазването дълго време на монодиета е нездравословно, а йо-йо ефектът е гарантиран. Просто трябва да се стремим да сме във форма през цялата година, а не само за 2-те седмици на плажа..Така че, отслабвайте умно!

Нормирането на разстроения метаболизъм е възможно, но изисква промяна в хранителния режим и редовни тренировки. Ако желаете да работите по индивидуален режим за нормализиране на метаболизма, пишете ми с повече подрбоности.

юни 22, 2015|Коментарите са изключени за Защо монодиетите ни докарват метаболитни проблеми