Как да се справим с желанието да ядем сладко

Начало/Здравословно хранене/Как да се справим с желанието да ядем сладко

Много често момичетата, които искат да влязат във форма споделят, че най-големият им проблем е сладкото. Могат да се откажат от всичко друго, да тренират до припадък, да гладуват и какво ли не, но не могат да се откажат от парче шоколад или някакво десертче, особено ако имат напрежение в работата, разочарование или друга трудна ситуация.

Много често не издържаме да хапнем сладко и вечер, когато тялото вече е в състояние на покой и не гори, а директно складира и малкото поети въглехидрати.

Защо изобщо ни се яде толкова сладко?

Защото въглехидратите стимулират произвеждането на хормона на щастието серотонин в мозъка. Как да не прибегнеш до тях в кофти момент?! Освен това захарите стимулират производството на ендорфини, които ни успокояват, карат ни да се чувстваме добре и дори в приповдигнато настроение. Да не говорим, че сладките неща са изкушаващо вкусни.

Можем ли нещо да направим?

Ето няколко хитрини как да удовлетворим желанието си за сладко, когато волята не е достаъчна:

Как да се справим със сладкото

Свикнете да се храните на всеки 3-5 часа.

Така нивото на кръвната захар ще е винаги стабилно и няма да ви се приска да “мушнете” едно десертче за засищане.

Консумирайте храни, богати на магнезий

Желанието за сладко може да е резултат от липсата му. Храни, богати на магнезий са листните зеленчуци (с по-тъмнозелени листа), суровото какао, ядки и семена, кафяв ориз, киноа, авокадо.

Изкушавайте се, но в малки дози

Вместо рязко да спрете сладкото, пробвайте да си вземате едно много малко парченце (макс до 150 калории) и да го ядете възможно най-бавно. Продължителният вкус на сладко (без реално да консумирате много) е достатъчен, за да удовлетвори неистовото желание.

Разходете се

Ако ви се прияде сладко, излезте навън (дори и да е около жилището ви) и се разходете за 15тина минути. Смяната на обстановката ще ви разсее и накара да забравите, че сте умирали за сладко допреди малко.

Дръжте ‘подръка’ само здравословна сладка храна

Махнете от шкафовете всички запаси на сладко, заместете ги с малко количество от по-здравословна сладка храна. Например, ако често ви се яде шоколад, купете си малко количество натурален. Също, заредете се с плодове, които страшно много обичате и прибягвайте до тях при желание за сладко.

Направете си сами сладки

Има чудесни варианти на здравословни сладки (например тези сурови веган трюфели), които включват сушени и пресни плодове, какао, ядки. Пригответе си ги и носете няколко от тях с вас, за ‘спешни’ случаи.
Protein shake

Направете си протеинов шейк

Има протеинови шейкове с вкус на шоколад, ванилия и др. Вкусни са и успешно удовлетворяват желанието за сладко, аз лично прибягвам до тях вечер когато е особено нежелателна консумацията на сладко. Вижте препоръчани от мен протеини за шейк в Магазина на FitPersona

Всеки път, когато посягате за сладко, отделете 1 минута да помислите защо го правите

Дали заради навик, поради негативни емоции или трудна ситуация, по специален повод, защото ни е скучно, защото всички наоколо го правят? Идеята е да осмислим причината зад желанието ни да ядем сладко и да работим върху нея. Като резултат, вече няма да сме зависими от желанието за сладко, а ще го приемаме просто като почерпка, като нещо различно и вкусно, което може да опитваме от време на време.

За всеки ден, в който сте устояли на желанието си за сладко, си направете малка награда

Като стане седмица – наградата трябва да е по-голяма и запомняща се.

Имайте предвид, че ако устоите поне 3-4 дни на желанието за сладко, то значително ще започне да намалява. И обратното е вярно, колкото повече ядем сладко, толкова повече ни се прияжда. Така че, дисциплина е необходима за първите дни, след това става доста по-лесно!

Комбинирайте горните трикове, прилагайте и други свои, хвалете се с успеха си пред другите – всичко е разрешено, за да се преодолеят първите няколко дни! Скоро ще видите, че със спирането на сладкото без допълнителни усилия започвате да смъквате и кила – тогава става още по-лесно да устоите 🙂

Успех! А ако искате заедно да работим по влизането ви във форма, с хранителен, тренировъчен или комбиниран режим, свържете се с мен.

юни 29, 2015|Коментар

Коментари

  1. Вилета Димитрова Петрова 2 юли 2015: 0:25

    Много ми харесва тази статия!Имам проблем със сладкото и това е повод да се откажа !

Comments are closed.