3 страхотни начина да заменим джогинга

Начало/Фитнес/3 страхотни начина да заменим джогинга

Обичам да тичам и винаги го правя с удоволствие, когато имам възможност. Тичането ми дава усещане за свобода, пък и не ми е нужна кой знае каква екипировка – чифт удобни маратонки и отворен път. Понякога, обаче, условията не са много подходящи за джогинг в парка – вали дъжд, кално е, има сняг до колене или пък е много горещо и просто не ми е комфортно да го правя. И защото мразя да се насилвам, пък обичам и да се разнообразявам съм си намерила решение на този проблем. Имам цели 3 заместителя на бягането, с които ще изгоря същите калории, че и отгоре.

1. Скачане на въже

woman rope jumpimg

Ако приемем, че за минута правим по 100-120 скока (една умерена интензивност), то изгорените калории са 13 за минута. При скачането на въже участват почти всички мускули на тялото. Подобрява функциите на вестибуларния апарат, освобождава ни от стреса, също има и добър резултат при борбата с целулита. Скачането на въже ще ни помогне да намалим подкожните мазнини, ще подобри издръжливостта и координацията ни.

Важно е да кажем, че трябва да се започне постепенно, като не е препоръчително за много тежки хора, за хора със сърдечни проблеми и плоскостъпие. Скачането не трябва да е на цяло стъпало, а на пръсти за да не травмираме ставите (колене, глезени).

В зависимост от нивото ви на тренираност може да започнете с 5 серии по 1 мин., като ги увеличавате постепенно. Аз лично обичам да правя скачане от по 1 минута между сериите с упражнения вместо почивка. Така се получава наистина интензивна и динамична тренировка. Така,че JUMP! 🙂

2. Crossfit тренировка

Обожавам тези тренировки, защото мога да ги правя навсякъде – в залата, вкъщи, в хотелската стая, на плажа, на планината и въобщеее където си искам. Има различни Crossfit комплекси, обикновено с женски имена, но не какви  да е имена, а имена на..тайфуни.Това само по себе си е доста красноречиво за самата тренировка, както и за ефекта от нея – разбиващ в най-добрия смисъл:)

Комплексите се състоят от различни упражнения със собствено тегло като набирания, лицеви опори, клекове и т.н, но могат да се направят най-разнообразни комбинации. Обикновено се изпълняват колкото можете серии за 20-30 мин., но броят на сериите може да бъде и фиксиран- 5,7,10. Харесва ми този метод, защото е доста креативен и мога да го използвам според нуждите ми в момента, да се натоваря както аз искам, и то качествено, и то където и да съм. Този тип тренировки са с голяма интензивност, съответно горят и много калории. Винаги може да ги използвате,когато се чудите какво да тренирате.

Ето една примерна Crossfit тренировка:

10 лицеви опори
15 клека
10 подскока
20 коремни преси

Правите 5 кръга от горната комбинация, с 2 минути почивка между кръговете.

3. Бърпита и клекове с подскоци

sguats and jumps

Какво е бърпи? От клекнало положение минаваш към положение лицева опора, с подскок прибираш краката към гърдите и отскачаш нагоре (виж картинката). burpee

Само 10 бърпита за 60 сек. ще изгорят 14.3 кал/мин. Тези 10 бърпита извършени с бърза скорост ще имат действие върху метаболизма ви като 30 секунден спринт. Направете 5 серии по 10 повторения като за начало, а следващите 5 серии може да превключите на клекове с подскоци, които също горят доста калории по време на тренировката и след това. При изследване проведено в  University Auburn, в което участниците са направили 8 кръга, по 20 сек. клекове с подскок, през 10 сек. почивка е установено,че горят по 13.4 калории в минута, като скоростта на метаболизма се удвоява след тренировка най-малко за 30 мин!

Е, вече нямаме извинения, дори и навън да е адска жега или проливен дъжд, може да тренираме и вкъщи и то доста ефективно.

Ако срещате затруднения в изпълнението на тези заместители на джогинга, може да тренирате по свой собствен тренировъчен режим, съобразен с възможностите и формата ви. Пишете ми, ако се интересувате от изготвянето на такъв режим.

 

юли 8, 2015|Коментарите са изключени за 3 страхотни начина да заменим джогинга