Как да спрем да ядем храни тип ‘боклуци’

Начало/Здравословно хранене/Как да спрем да ядем храни тип ‘боклуци’

Хващали ли сте се да хрупкате солети, да унищожавате някоя друга вафла или пакетиран сандвич, в супер напрегнат момент, когато бързате, нямате време за обяд, пътувате или просто ви е скучно?

За съжаление, именно тези моменти провалят усилията ни да смъкнем килца, да се избавим от целулита и въобще, да осигурим на тялото си само здравословна и питателна храна. Чудим се защо тренировките и режима не дават резултат, а пропускаме дребните прегрешения, които се трупат и като калории, и като вредни вещества в организма.

junk

Хубавото е, че можем да възпитаме тялото си да избягва т.нар храни-боклуци (храна без реална хранителна стойност, с вредни трансмазнини, захари, много сол, консерванти, оцветители и т.н). Как? Като просто си налагаме да не ядем здравословна храна за един начален период от време.

Колкото повече хапваме здравословно, толкова повече ни се яде здравословна храна (и обратното е вярно). Така че, както и с навика за пиене на много вода, отново най-големите усилия на волята ни се изискват в първите дни, след това вече става по-лесно.

Depositphotos_10031062_s-2015И така – как да спрем с храните-боклуци? Ето няколко идеи, които са изпробвани от мен и работят (в коментарите ще се радвам да видя вашите ‘хитринки’)

Гледайте етикета със съставките

Ако има повече от 5 съставки (това обикновено е гаранция, че има добавени миризми, оцветители, консерванти и т.н) – не купувайте храната

Разберете какво всъщност представлява любимата ви вредна храна

Вземете произволна ‘неясна’ съставка от етикета на любимата си вредна храна и потърсете в интернет информация за нея. Гарантирано ще се ужасите какво стои в основата и. Опитайте да прочитате поне няколко такива статии на ден, редовно.

Носете си храна за офиса

Факт е, че по-голямата част от нездравословните храни ги хапваме между другото, докато сме на работа. Пригответе си една кутия с храна за обяд (публикувам доста супер лесни рецепти подходящи именно за тази цел) и носете една по-малка кутия с бързи хапки – сурови ядки, веган трюфели, сушени плодове.

Много е важно храната за офиса да изглежда атрактивно и да е вкусна, за да конкурира хубаво пакетираните изкушения – така че, вземете си шарена кутия, с няколко отделения (едно за ядки, едно за домашни сладки и т.н).

Носете си в чантата полезни изкушения

Често пъти си приготвям дребни сурови бонбонки, фурми, ядки, приготвени от мен крекери и други вкусотии в малка кутийка в чантата. Или пък си нося протеинови/сурови барчета, ако съм пропуснала да заредя кутийката. За всеки момент имам нещо подръка 🙂 А да не говорим колко е полезно това, ако сме с деца.

Спортувайте, всеки ден

Може да е дори само 20 минути кръгче около блока всеки ден, лек крос до по-отдалечения магазин или някоя от ефективните алтернативи на тичането – но да е всеки ден. Хората, които отделят време за спорт се замислят много повече върху качеството и смисъла на това, което слагат в стомаха си.

Наградете се!

За всеки ден без храна-боклук, отделете малка сума настрана. В края на седмицата си подарете нещо с отделените пари (например хубава рокличка, която след тази седмица със сигурност ще ви стои много по-добре, серия антицелулитни масажи които, отново, ще имат много по-голям ефект сега или друго).

Може в началото да звучи като химера, но след няколко дни ще забележите, че става все по-трудно да се изкушите с вредна храна, та дори ще започне да ви отблъсква самата мисъл за нея. А след няколко седмици ще се чудите как въобще ви е хрумвало да я купувате.

Изхвърлянето на храните-боклуци от храненето ни е важна първа стъпка към преминаване на здравословно хранене като начин на живот. Вижте статията ми как да направим това със 7-седмична преходна диета.

Ако си имате свои трикчета за справянето с храната-боклук и те са работили за вас, споделяйте ги!

Коментирайте