Как да ускорим метаболизма си?

Начало/Здравословно хранене/Как да ускорим метаболизма си?

Всеки път когато хапваме или пием нещо, благодарение на метаболизма ни превръщаме погълнатите калории в енергия. Mетаболизмът, или способността да изгаряме калориите, зависи от много фактори като възраст, пол, килограми, хранене (например диетите, и особено монодиетите забавят метаболизма, като включват тялото в режим ‘глад’), но има и начини ние сами да го ‘забързаме’. Колкото е по-бърз метаболизма ни, толкова повече калории ще изгаряме и по-ефективно ще смъкваме килца.

Как можем да забързаме метаболизма?

Спете достатъчно

При недостатъчно сън количеството на хормона на стреса (кортизол) в кръвта се увеличава, намалява способността на тялото да усвоява глюкозата, контролът върху апетита се нарушава и като цяло следва разстройване на нормалното функциониране на тялото. Това води и до нарушения в метаболизма. Спете поне 7 часа на ден.

Пийте зелен чай

greentea

Освен че е мощен антиоксидант, зеленият чай ускорява и метаболизма. Пийте го без захар. Хубаво е да се пият по няколко чаши зелен чай на ден – това количество всъщност лесно се изпива ако си го изстудите и добавите малко лимон и ментови листенца в него.

Правете високоинтензивни упражнения

Бавните и монотонни упражнения нямат особен ефект върху метаболизма, а и като цяло малко спомагат за загубата на тегло. За забързване на метаболизма правете интензивни спринтове или пък си изберете измежду трите високоинтензивни алтернативи на бягането.

Закусвайте!

За да забързате метаболизма още от сутринта, до половин час след ставане трябва да закусите. Хапвайте протеинова закуска (кисело мляко, омлет, извара и подобни) – ще ви засити без да консумирате прекалено много калории.

Правете тренировки с тежести

Наличието на мускулна маса значително ускорява метаболизма, така че не забравяйте упражнения с гирички у дома или във фитнеса. И не се безпокойте – ще оформите малки и привлекателни мускули на ръцете, големите и не-женствени мускули със сигурност не се постигат толкова лесно 🙂

bikingКарайте колело!

Карането на колело е много ефективна кардио тренировка – 45 минути колоездене ускоряват метаболизма за следващите цели 12 часа! Е, ако не карате или времето не е подходящо – пътечката във фитнеса винаги е алтернативен вариант.

Пийте вода

Пиенето на достатъчно вода е лесен начин да ускорим храносмилането и да изгорим калории. Пийте поне 2.5 литра вода на ден, а в топло време и повече (вижте 10 трика как да пием повече вода)

Сутрин след ставане изпийте 1 чаша топла вода с лимон, можете да добавите и натурален мед (вижте статията ми ползата от водата с лимон) – ще прочистите храносмилателната система и ще задвижите метаболизма още със ставането си.

Яжте на всеки 3 часа

Много е важно да не стигаме до прегладняване, при което се тъпчем с какво ли не, без да мислим много-много.

Много жени, заради забързаният ден и невъзможността да си приготвят нормална храна през деня, през деня не хапват почти нищо, а вечер, супер прегладнели, изяждат много над нормалното. Планирайте си храната за обяд и междинни закуски в офиса през работните дни още от уикенда (вижте рецептите, които публикувам, лесни са, вкусни и нискокалорични)

Яжте храни, които забързват изгарянето на калории

Такива са краставиците, бадемите, пъпеш, джинджифил, спанак, лимони, зеле, не-мазно месо.

И най-важното:

Внимавайте да не разстройвате метаболизма си

Гладуването и диетите с нисък прием на калории имат дългосрочни последствия върху метаболизма ни. Мислете за метаболизма като огън – за да се поддържа, той трябва да получава гориво. Не получава ли гориво, започва да загасва.

За да сваляме килограми трябва да подаваме достатъчно, но качествено гориво, което пък да изгаряме пълноценно с редовни и правилни тренировки и бърз метаболизъм.

Ако желаете да се храните пълноценно и тренирате, с индивидуален режим на хранене и тренировки, които са изготвени според вашите проблемни зони и цели – свържете се с мен.

 

Коментирайте