10 трика срещу подуване на корема

Начало/Здравословно хранене/10 трика срещу подуване на корема

Плоското коремче е мечта за много момичета – особено през лятото, когато искаме да облечем оскъдни дрешки и да изглеждаме добре на плажа. В статията Как да се отървем от коремните мазнини за 14 дни дадох основните правила + упражнения за премахване на мазнините в областта на талията.

Но, дори и да сме премахнали мазнините, се случва коремът ни да е некомфортно подут, което пък ни кара да сложим пареота и дълги блузки на плажа.

Как да се преборим с подутия корем?

flatbelly_post

Подуването на корема е причинено не от друго, а от газове, които се събират в него. Как да ги предотвратим? Ето 10 съвета от мен:

Първо и много важно правило: Ходете редовно до тоалетна

Пиенето на твърде малко вода (вижте 10 трика да се накараме да пием повече вода), липсата на фибри в храната ни и липсата на физическа активност водят до рядко ходене в тоалетната, а оттам и до газове.
Решението е: яжте храна богата на фибри (пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, варива, семена, ядки), пийте поне 2-2.5л вода на ден и се опитвайте да отделите поне 30 минути на ден за тичане/тренировки у дома или във фитнес, 5 пъти в седмицата.

Яжте бавно и дъвчете по много

Бързото хранене води до недобро смилане на храната и поглъщане на въздух, което пък подува корема. Храносмилането започва още от устата, затова дъвчете много. Така освен, че ще предотвратите подуването, ще изпитате по-голямо удоволствие от храната, а вероятно и ще се заситите с по-малко храна.

Вода с лимон срещу подуване на корема

Спрете газираните напитки и дъвките

Заменете газираното с вода с лимон (вижте ползите от водата с лимон), лайм или краставица. Дъвките водят до поглъщане на въздух, затова също трябва да се избягват.

Внимавайте с млечните продукти

Ако се подувате след консумация на млечни продукти, може да сте един от многото с непоносимост към лактозата в млякото. Избягвайте прясното мляко, вместо това се ориентирайте към нискомаслено кисело мляко, извара, трърдо нискомаслено и обезсолено сирене.

Намалете солта до минимум

Сол има вече в почти всяка храна, в приготвянето на която има човешка намеса. Затова, по възможност добавяйте минимално сол към храната. Соевият сос особено много води до подуване и абсолютно трябва да се избягва. Може да го замените с пикантен доматен сос примерно.

Спрете храните без захар

В храните ‘без захар’ всъщност се съдържат много подсладители, които водят до подуване на корема. Това особено се отнася до подсладените ‘диетични’ напитки.

Намалете алкохола

Алкохолът води до дехидратация на организма и задържане на вода, което предизвиква подуване. Ограничете се до една чаша алкохол, придружена с поне една голяма чаша вода.

Броколи подуване коремВкарвайте бобови, карфиол и броколи постепенно в менюто си

Ако не сте свикнали да консумирате горните храни ежедневно, включването им в менюто ви ще предизвиква подуване в първите дни. Затова, започнете консумирането им в малки количества, докато тялото ви свикне със съставките, които първоначално причиняват газове.

Яжте често и по малко

Вместо три хранения на ден, в които често преяждаме, планирайте си 5 до 6 хранения на ден. Не вечеряйте след 19 ч., или ако ви се наложи – нека вечерята е салата.

Консумирайте храни, които премахват газовете от корема

Такива са например ментовият чай, ананасът, магданозът, киселото мляко.

Пожелавам ви прекрасно лято в страхотна форма! Не забравяйте, че правилното хранене и тренировките вървят ръка за ръка, така че отделяйте време и за двете.

Ако имате нужда от помощ с определянето на правилния хранителен и тренировъчен режим за вас, според вашето текущо състояние и цели, свържете се с мен.

 

юли 22, 2015|Коментарите са изключени за 10 трика срещу подуване на корема