Защо стресът води до трупане на мазнини?

Начало/Здравословно хранене/Защо стресът води до трупане на мазнини?

Когато изготвям индивидуални режими, обикновено обсъждам с момичетата колебанията в теглото им, кога и поради какви причини се е случило.

Забелязвам, че все по-често качването на килограми е свързано със стрес – от преместване на ново място за живеене, от смяна на работа, от раждането на дете (което освен че е радост, е доста голяма промяна в начина на живот и често води до стрес). Ако сте чели интро статиите за финалистките в състезанието на ФитПерсона, ще забележите, че при Тони качването на килограми е именно поради стрес.

И така, в стресови условия изглежда, че не променяме начина на хранене нито на движение, а качваме килограми. В тази статия ми се иска да обясня защо се случва това и какво можем да направим по въпроса.

Какво се случва в организма ни по време на стрес?

защо стресът води до трупане на мазнини

Хапват ни се въглехидрати, за да вдигнем нивото на серотонина

Обичайно, при напрегната и стресираща дейност, имаме нужда да се почувстваме добре, да компенсираме дискомфорта по някакъв начин. Ако сте забелязали, точно в такива моменти ни се хапват въглехидратни храни – някое десертче, солетки, тортичка..

Причината е, че въглехидратите вдигат нивата на хормона серотонин, а серотонинът е хормонът, който ни кара да се чувстваме добре. Така че, с желанието за хапване на въглехидрати организмът ни просто иска ‘да се самоизлекува’ от стреса.

Само че, в такива моменти се ‘лекуваме’ не с полезни въглехидрати, а с храни, които освен, че са въглехидратни, съдържат много мазнини (всичките пастички, бисквити, мъфини и т.н са в тази група), които се трупат по най-неприятните места.

Отделя се кортизол, който депозира мазнини в тялото

защо трупаме мазнини при стресПри стрес тялото ни отделя голямо количество от хормона кортизол – а именно това е хормонът, който отговаря за депозирането на мазнините в тялото ни и за усвояване на енергията от храната. Тъй като стресът се интерпретира като опасност от тялото ни и то се подготвя за критични ситуации, отделянето на кортизол води до натрупване на мазнини в тялото, за да имаме енергийни запаси в случай на нужда. Кортозилът увеличава и апетита ни именно за сладки и мазни храни, с цел по-бързото набавяне на енергийни резерви.

Това до голяма степен е останало от времето, когато нашите деди са ловували и наистина са имали нужда от такива запаси при опасни и продължителни преходи на лов. Сега обаче си оставаме само с трупнатите мазнини…

Нервните клетки отделят невропептид, който стимулира трупането на мазнини

По време на стрес клетките ни също така излъчват невропептид Y – вещество, което стимулира натрупването на мазнини. А ако хапваме често мазни и въглехидратни храни, това допълнително стимулира секрецията на невропептид.

И така, виждаме, че стресът е абсолютно в състояние, и то доста успешно, да ни доведе до много нежелани килограми, без да променяме нищо в храненето си.

Какво да направим, за да излезем от омагьосания кръг?

(освен да напуснем стресиращата си работа, с претекст, че ни вреди на фигурата 🙂

В никакъв случай не допускайте да огладнеете.

Ако дълго време не хапвате нищо, нивата на кръвната захар спадат и изобщо няма и да се замислите дали това, към което посягате, е вредно или не. Не пропускайте основно хранене, не пропускайте и малки междинни хранения.

Винаги хапвайте комбинация от протеин и въглехидрат.

Винаги добавяйте протеини в храната

Няма значение дали става въпрос за основно хранене или за малки междинни закуски, винаги осигурявайте протеин в храната. Тялото ви ще смила храната по-дълго време, което създава усещане за ситост по-дълго време.

Избягвате храни, богати на мазнини и захари, за да не влезете в омагьосания кръг, който споменах по-горе.

Мислете какво хапвате.

Качествената храна ще осигури храна за ума ви и ще се справите със задачата и стреса много по-успешно. По възможност, планирайте си храната за деня още от предния ден.

Движете се.

Малко упражнение, разходка навън, тренировка след работа, медитация, разговор с приятели или колеги – всичко това помага за намаляване на стреса. Понякога трудно намираме време, но това се отплаща многократно.

 

Очевидно е, че няма как да елиминираме стреса от живота си. Но нека поне направим така, че да не влияе върху начина, по който изглеждаме. Успех!

 

август 3, 2015|Няма коментари

Коментирайте