5те плода, коитo ни осигуряват най-много фибри

Начало/Здравословно хранене/5те плода, коитo ни осигуряват най-много фибри

Приемането на храна, богата на фибри е изключително важно за правилното функциониране на организма ни – намаляват се нивата на холестерола, намалява се риска от диабет и болести на сърцето. В случая със смъкването на килограми е много важна способността на фибрите да стимулират дейността на чревния тракт.

Как точно действат фибрите?

плодове, които съдържат най-много фибри

Има 2 вида фибри: неразтворими и разтворими.

  • Неразтворимите фибри помагат на храната да мине през храносмилателната система.
  • Разтворимите фибри водят до по-бързото разграждане на мазнините и понижаване нивата на холестерола. Благодарение на разтворимите фибри, захарите и мазнините навлизат в кръвта доста по-бавно и получаваме доста по-дълготрайно и равномерно подаване на енергия. За сравнение, когато ядем храни без фибри, кръвната захар може рязко да скочи. След това пък рязко спада, което води до внезапен глад и преяждане, често с храни-боклуци.

Освен това, фибрите абсорбират течностите в стомаха, раздуват се и ни карат да се чувстваме сити по-дълго време.

Препоръчителната дневна доза фибри за жени е около 25 грама на ден (за мъже е 38 грама). Повечето жени, обаче, със сигурност приемат доста по-малки количества фибри, така че е добре съвсем целенасочено да опитваме редовно да консумираме богати на фибри храни.

И понеже сме в сезона на многото плодове и зеленчуци, ето кои са 5те плода, които съдържат най-много фибри и които със сигурност трябва да приемаме по-често:

fruit_image

Къпини и червени боровинки

Август е тъкмо сезона на тези плодове, които са направо бомба с фибри. Една купа къпини има 8 грама фибри! Това обаче, колкото и много да звучи, е само около ⅓ от дневната нужда от фибри за една жена така че – или трябва да хапваме доста плодове, или да включваме фибри във всичките си хранения.

Портокал

Портокалите са много богати на разтворими фибри, т.е помагат за нормалнизиране на холестерола. Един средноголям портокал има 3 грама фибри, от които ⅔ са разтворимите – т.е помагащи разграждането на мазнините – и ⅓ неразтворимите, т.е полезни за чревния тракт. Пълни са и с витамин C, който неутрализира свободните радикали, ето защо са много полезни за предпазване от болести на сърцето и рак.

Авокадо

Половин авокадо съдържа около 4-5 грама фибри, от тях 60% са неразтворими и 40% разтворими, като при някои видове неразтворимите стигат до 80%. Можем да добавяме авокадото към изключително много храни, особено към леки салати, така че – не е никак трудно да го включим в хранителния си режим.

Круша

Juicy flavorful pears in basket isolated on white

Една средна круша има около 5-6 грама фибри (5 круши и сте готови с дневната доза!), като разтворимите и неразтворимите фибри са почти по равно. Кората на крушата съдържа почти половината от тези фибри, така че, ако можете си набавете домашни круши и ги хапвайте с кората.

Крушата е също силен антиоксидант и се бори с възпаленията. При проблеми с ходенето до тоалетна, е супер ако я добавите към малко кисело мляко за сутрешна закуска.

Слива

Интересното при сливата е, че количеството на фибри варира според това дали я хапвате прясна, сушена или топлинно обработена. Пресните сливи не са толкова богати на фибри, докато при топлинна обработка се отделя допълнително количество фибри – до 8 грама на купа задушени сливи. Сушените пък имат 12 грама фибри на купа!

Все пак, и пресни да ги хапвате, пак са ефективни и са си направо лекарство в случаи на проблеми с чревния тракт.

Сега вече като знаем кои плодове са най-богати на фибри, може да се опитваме да си набавяме поне един от тях ежедневно и съвсем целенасочено да го хапваме. Защото добре функциониращия чревен тракт е важен не само за отслабването, а и за доброто функциониране на организма ни като цяло.

август 6, 2015|Няма коментари

Коментирайте