6 подправки, които топят коремните мазнини

Начало/Здравословно хранене/6 подправки, които топят коремните мазнини

Наскоро публикувах статия за храните, които помагат да стопим коремните мазнини. Има, обаче, много подправки, които притежават свойството да ускоряват метаболизма и усилват топенето на мазнините, включително и коремните, които като че ли подценяваме. А е толкова лесно да овкусиш храната с дадена подправка съвсем съзнателно – и вкусът става интересен, и полза има 🙂
И така,

Кои подправки подпомагат битката  ни с коремните мазнини?

spices_burn_fat

Джинджифил

Тази богата на антиоксиданти подправка е също така богата на капсацин – същото вещество, което причинява лютивостта на лютите чушки. Каспацинът усилва метаболизма за определен период от време след консумирането му, което пък увеличава скоростта на изгаряне на калориите. Освен това, като добавяме джинджифил към храната получаваме усещане за ситост.

Добавяйте подправката към чай, дресинг за салати, сосчета – каквото ви е вкусно.

Магданоз

Салатата табуле ми е любима

Е тази подправка поне се намира в изобилие и нямаме никакво извинение да не я ползваме. Нейната роля е да поддържа доброто функциониране на черния дроб, който има ключово значение за храносмилането и метаболизма ни. Ако черният ни дроб е омазнен или затормозен с изхвърлянето на токсините, приети от околната среда, метаболизмът ни ще се забави и ще качваме килца.

Поръсвайте с магданоз салати, сосове, грилована храна, супи, въобще – лично за мен с почти всичко си върви магданозът.

Чесън

Често наричат чесъна природния антибиотик, заради силните му противовъзпалителни свойства. А коремните мазнини са често резултат от възпалителни процеси, възникнали в резултат на неправилно хранене. Често си го слагам в различни зелени смутита, освен в традиционните пролетни манджи.

Розмарин

Розмаринът оказва благоприятен ефект за нормализирането на нивата на кръвната захар – т.е ни предпазва от желанието да хапваме вредни храни, и най-вече сладко (вижте статията ми как да спрем да се изкушаваме със сладко). А сладкото е едно от основните прегрешения на дамите и е измежду големите виновници за трупане на мазнини. Добавям розмарина обикновено към месо, яйца, салати.

Ориз с куркума – любимо, а толкова вкусно и просто!

Куркума

В седмичния бюлетин миналата седмица бях поместила специално статия за куркумата и ролята й в борбата с мазнините. (ако не сте се абонирали за бюлетина – направете го оттук). Тук пак ще я спомена, защото тя си е подправка-чудо – бори се с възпалителните процеси в организма, което пък ускорява метаболизма.

Куркумата много добре овкусява ориз, пиле, яхнии. Тъй като е доста характерна за азиатската кухня, докато търсих в нета в какви гозби да я ползвам, намерих доста вкусни и здравословни рецепти с куркума от индонезийската кухня. Така че – можете да почерпите идеи за употребата й от изтока 🙂

Черен пипер

Поредната подправка, с която всеки български дом разполага, а може би не използваме достатъчно. Черният пипер блокира образуването на нови мастни клетки, дори при консумиране на храна богата на мазнини и захари, благодарение на съставката си пиперин. Той е също така подправка, която ускорява изгарянето на калориите. Така че е идеален за нашите цели! Освен това е естествен антидепресант, подпомага борбата със свободните радикали, стимулира паметта – въобще, всичко за всеки!

За финал ще цитирам едно изследване, според което ако ядем храна, богата на подправки, ускоряваме метаболизма си с до 8% и ефектът трае с часове! С времето, дори да не променяте хранене и тренировки, това ще се отрази в килограмите. Е, аз разбира се препоръчвам да се стремите към макс ефект като комбинирате подправките с хранителен и тренировъчен режим 🙂

Да ви е вкусно!

август 16, 2015|Коментарите са изключени за 6 подправки, които топят коремните мазнини