Как канелата подпомага отслабването

Начало/Здравословно хранене/Как канелата подпомага отслабването

В последните няколко броя на бюлетина се фокусирам върху подправките и как те могат да подпомогнат топенето на мазнините. Разбира се, ясно ни е, че те не са някакви магически храни и няма как само с подправки да смъкнем мазнините – балансираното хранене и редовните ефективни тренировки са ключът към добрата форма.
Подправките, обаче, могат да засилят ефекта от балансираното хранене, ето защо е важно да познаваме в каква насока действат и да ги използваме максимално.

Специално канелата има изключително много благоприятстващи отслабването свойства.

Как канелата подпомага отслабването?

Как канелата подпомага отслабването

Контролира нивата на инсулина

Канелата има изключителното свойство да имитира действието на инсулина в тялото ни, а инсулинът е това вещество, което помага на тялото да регулира нивата на кръвната захар.

Защо това е важно за отслабването? Защото при повишени нива на кръвната захар, тялото ни започва да складира мазнините, вместо да ги разгражда. Канелата, обаче, регулира нивата на кръвната захар и предотвратява трупането на мазнини в депата.

Намалява кръвната захар

Знаем, че рязкото покачване и спадане на кръвната захар води до желание за хапване на въглехидратна, мазна и като цяло, противопоказна на отслабването храна. Както разбрахме, канелата регулира нивата на кръвната захар и по този начин предотвратява именно тези резки колебания, които ни карат да се изкушаваме, обикновено със сладки храни.

Ускорява метаболизма

Много важно свойство на канелата е способността и да разгражда по-ефективно въглехидратната храна. Така тялото ни усвоява по-добре енергията от въглехидратите, вместо да я складира като излишна мазнина. Освен това, самото усвояване на канелата изгаря повече калории, по подобие на усвояването на лютите чушки, което също подпомага, макар и малко, свалянето на килограми.

cinnamonПодпомага изгарянето на коремните мазнини

Установено е, че консумирането на канела има най-голямо действие връху мазнините на корема, а не толкова върху мазнините в останалите части на тялото. Това е супер новина, още повече че този месец сме го посветили на избавянето от коремните мазнини.

Това, обаче, е много важно и от здравословна гледна точка: реално коремната мазнина е най-опасният вид мазнина, тъй като тя обгражда някои от най-важните органи в тялото ни. Така че, ето още една причина да се борим с коремните мазнини.

Подтиска апетита

Канелата създава усещане за ситост и ни кара да се чувстваме ‘пълни’ по-дълъг период от време. Също така намалява желанието да хапваме сладко, което е един от основните проблеми и изкушения при спазване на режим с цел отслабване.

Подпомага храносмилането

Канелата има мощни анти-бактериални свойства, благодарение на които унищожава лошите бактерии в стомаха ни, прочиства храносмилателната система и подпомага развитието на полезните бактерии. Така индиректно канелата помага за доброто ни храносмилане, което пък е важно за усвояването на енергията от храната и загубата на тегло.

Как дa консумираме повече канела?

Всеки от нас има канела в кухнята си, нека се опитваме да я използваме винаги, когато е подходящо. Идеи:

 • Поръсете върху овесените си ядки или овесената палачинка
 • Смесете малко канела, мед и топла вода. Този своеобразен чай се смята, че подпомага и изчистването на токсините от организма
 • Поръсвайте кафе и чай с канела
 • Добавяйте към закуската от кисело мляко сутрин (любимо!)
 • Добавяйте в различни протеинови шейкове
 • Поръсвайте с канела различни здравословни десерти – например Сладкиш с извара и ябълки, Мъфини с извара и кайсии, Сурови веган трюфели

Ароматна и много полезна подправка – нека се стараем да я ползваме в храната си всеки ден.

август 26, 2015|3 коментара

3 коментара

 1. Ваня Стефанова 24 ноември 2015: 12:40 - Отговор

  Аз също обичам да използвам канелата във киселото си мляко.????

 2. Valia 24 ноември 2015: 16:22 - Отговор

  По-колко канела на ден трябва да се пие за оптимален резултат?

  • fitpersona 25 ноември 2015: 18:34 - Отговор

   Здравей,Валя!По 1/2 чаена лъжичка дневно е достатъчно.

Коментирайте