Мака за балансиране на хормоните

Начало/Бюлетин/Мака за балансиране на хормоните

Напоследък много момичета се оплакват от напълняване вследствие на хормонални проблеми и приемане на различни хормони. Затова исках да споделя едно природно средство, което е известно със способността си да балансира хормоните – маката. Винаги е хубаво да пробваме първо с природните ‘лекарства’, най-малкото защото рядко имат странични ефекти, а и вече приемаме достатъчно химии с храната и от околната среда.

maka2

Мака се предлага в био магазините почти навсякъде. Купувайте органична мака, тъй като специално в Перу например, откъдето се внася, някои от районите с мака се смята, че са замърсени с химикали, които разбира се влизат и в растението.

И така, какво накратко е мака?

Това е билка, която вирее на територията на Перу и е била позната и използвана още от инките. Преди сражения са я приемали, тъй като ги е ‘зареждала с енергия’.

Консумира се коренът на маката, суров или сварен, като се смята за суперхрана, тъй като съдържа много витамини, минерали и есенциални мастни киселини. Съдържа голямо количество калций, калий, магнезий, фосфор, цинк, липиди, фибри, добри въглехидрати, протеини и аминокиселини. Но, коренът на маката е много използван и в природната медицина – за балансиране на хормоните, за облекчаване на симптомите на менопаузата, подобряване на паметта, намаляване на стреса, подобряване на сексуалната функция при мъжете и проблеми със забременяване при жените и много други.

В случая ни интересува именно

Способността на маката да балансира хормоните

Как става това? Маката сама по себе си не съдържа хормони, но съдържа много вещества, които са важни, за да се осигури нормалното произвеждане на хормони в организма. Маката подхранва основните жлези в организма, които пък регулират действието на останалите жлези в организма.

При редовна употреба на мака са установени следните ползи:

  • Баланс на хормонитеМаката отделя химически и хранителни вещества, които активират хипофизната жлеза, която пък инструктира тялото какво количество да се секретира от даден хормон – според това дали към момента се секретира достатъчно или недостатъчно количество от него.
  • Повече енергия и жизненост
  • Повишено либидо – често наричат маката природната Виагра
  • Намалена умора и стрес – тъй като маката намалява количеството на хормона на стреса кортизол
  • Облекчава различни симптоми на менопаузата при жените, например горещите вълни
  • Подобрява способността за забременяване

Има ли странични ефекти?

Като цяло маката се счита за доста безопасна билка, но все пак е добре, ако имате по-специални здравословни състояния, да се консултирате с лекар.

Protein shakeКак се приема маката?

Продава се на таблетки или на прах. При таблетки, максималната дневна доза е 1000-1500 мг.

Ако купувате мака на прах, има различни видове и според концентрацията им е различна препоръчителната доза. Така че следете инструкциите на опаковките. Като идеи за консумация – мака на прах може да си добавите към смути, фреш, кисело мляко, плодове и т.н.

Като цяло – много полезна суперхрана за нас, жените (пък и за мъжете ;), тъй като хормоните влияят не само на начина, по който изглеждаме, но и на начина, по който се чувстваме.

Искам да напомня, обаче, че много важни за хормоналния баланс са и други фактори: достатъчно сън, ограничаването на кофеина, здравословния хранителен режим, избягването и изчистването на токсините. Така че – едновременно с приемане на мака съблюдавайте и другите фактори.

септември 25, 2015|Няма коментари

Коментирайте