Чесън за силен имунитет и добра форма

Начало/Бюлетин/Чесън за силен имунитет и добра форма

Отдавна искам да включа чесъна в темата на бюлетина. Е, в сезона на гриповете и настинките той си дойде точно на мястото. Защото неминуемо като говорим за чесън, се сещаме за подсилване на имунитета и борба с вируси, в които той е толкова ефективен.

Чесънът, обаче, всъщност има много повече ползи, за които може би дори на подозираме, а част от тях имат пряко отношение към намаляването на теглото, по което заедно работим. И нищо че има неподходяща миризма – ще измислим начин да я притъпим и изгоним, вместо да се ограничаваме от ценните вещества, което ни предлага това чудо на природата.

И така

Как чесънът ни поддържа здрави и в добра форма?

garlic

Ползи за здравето

Бори се с вирусите и настинките

Чесънът съдържа антибактериалното и антигъбичното вещество алицин, което се бори с множество бактерии и грипни вируси. Според едно изследване, хора, които са приемали чесън в продължение на 3 месеца са боледували по-малко от грипове и настинки, а дори когато се разболяват, се справят с болестта доста по-бързо.
Има обаче едно условие: скилидките трябва да са смачкани или нарязани, а не цели, и трябва да са престояли около 10 минути, за да може в резултат на взаимодействие с кислорода да се образува алицинът.

Мощен антиоксидант е

Благодарение на високото съдържание на витамин C, чесънът възпира окисляването на свободните радикали в кръвта. Именно това окисляване води до разрушаване на клетъчните стени. Ето защо чесънът предотвратява множество сърдечносъдови заболявания.

Подобрява усвояването на запасите от желязо в организма

Когато организмът ни има нужда от желязо, благодарение на чесъна се увеличава синтеза на протеина ферропортин. Той служи като мост за транпсортиране на желязото от клетките в кръвта и така набавя необходимото количество на организма.

Бори се с високото кръвно налягане

Полисулфидите, които се съдържат в чесъна, след контакт с червените кръвни телца водят до образуването на водороден сулфид. Този газ спомага за разширяването на кръвоносните съдове и за нормализиране на кръвното налягане.

Съдържа витамини и минерали

Една глава чесън (около 18 грама) съдържа 15% от дневната доза манган, 13% от дозата витамин 6, 7% от витамин С, също така селен, фосфор калций, витамин B1.

Ползи за добрата ни форма

Регулира нивата на кръвната захар

Чесънът повишава производството на инсулин, който регулира нивата на кръвната захар. Стабилните нива на кръвна захар ни предпазват от изкушения да посегнем към сладко или друг бърз въглехидрат.

Повишава метаболизма

Чесънът повишава производството на норадреналин – важен хормон, който ускорява метаболизма. Изгаряме повече калории на дневна база, и съответно, с правилен хранителен и тренировъчен режим, по-бързо ще сваляме килограми.

Изгаря мазнините

Норадреналинът, който се произвежда в резултат на хапването на чесън въздейства върху мастните клетки, като ги кара да освободят мазнините, депозирани в тях.

Подтиска формирането на мастни клетки в организма

Една от съставките на чесъна има силно антивъзпалително действие. А тъй като възпаленията в организма стимулират формирането на мастните клетки, явно е, че по този начин чесънът се бори с наднорменото тегло.

Чесън да добро здраве и бърз метаболизъм

Подтиска апетита

Чесънът увеличава чувствителността на мозъка към хормона лептин – хормон, който се синтезира от мастните клетки за регулиране на апетита. По този начин изпитваме по-малко глад и съответно хапваме по-малко.

Колко чесън да хапваме?

1-2 средни скилидки на ден са достатъчни, за да се натрупа ефекта на чесъна. Имайте предвид горната препоръка за смачкване/нарязване и след това кратък престой, за да извлечем максимално ползите от тази суперхрана.

Бъдете здрави и винаги в добра форма!

октомври 14, 2015|Няма коментари

Коментирайте