Как алкохолът проваля диетата ни?

Начало/Здравословно хранене/Как алкохолът проваля диетата ни?

Да си представим, че сме решили да спазваме хранителен режим с цел отслабване. Хапваме редовно, но конкретно подбрани за нашата цел храни и… хоп, идва парти, почивка, някой черпи в офиса.. Разбира се, неизменна част от тези събития е алкохолът.

Често се успокояваме, че една-две чашки не са кой знае колко калории, ще ги изгорим и т.н..само че, ефектът на алкохола върху диетата ни е много повече от смятане на калории.

Как алкохолът проваля диетата?

Защо алкохолът проваля диетата

 

Основen проблем при приемане на алкохол е

спирането на изгарянето на мазнините.

Когато алкохолът постъпи в черния дроб за обработка, тази задача получава най-висок приоритет за тялото и всички останали дейности на черния дроб – а именно разграждането на приетите с храната мазнини – спират, поне за следващите няколко часа. Защо се дава приоритет на алкохола? Защото алкохолът не може да се съхранява в организма, докато приетите мазнини, въглехидрати и протеини могат. Резултатът? Докато обработваме алкохол, приетите с храната мазнини се трупат като мастни депа.

При жените тази мазнина се превръща в подкожна мазнина в зона ръце, дупе, бедра, корем. При мъжете се трупа в зоната на корема.

Алкохолът, базиран на етанол, води до циркулация на токсини в организма за известен период от време.

Защо? Защото етанолът се обработва от специални ензими, за да се елиминират токсините в него. При тази обработка етанолът се превърща в ацеталдехид, след което ензимът глутатион го разгражда до безопасния ацетат, който организмът е в състояние да изхвърли.

Само че, при приемане на големи количества алкохол глутатионът в черния дроб не достига и токсичният ацеталдехид остава да обикаля в организма ви (именно той предизвиква гадене и дискомфорт) докато черния дроб успее да го обработи.

С алкохолът приемаме неподозирано количество калории

Може да приемем до 1000 калории на вечер само заради изпит алкохол (без да броим мезета или храна, приета поради алкохолен глад). Чаша не много сладко вино има 150 калории, толкова има и халба бира. Само че, доста рядко се ограничаваме само с една чаша нали?

И все пак, повишеният прием на калории не се дължи толкова на алкохола, а на мезето или похапването след това. Всички знаем как след празнуване с повечко алкохол изгладняваме супер много и се засищаме с чипс, печени ядки, пица или сандвичи от денонощната закусвалня.

Не на последно място, алкохолът намалява нивата на тестостерона

Може да си мислим, че това е само проблем на мъжете, но тестостерон има и при жените. А намалените му нива водят до нисък тонус (съответно и липса на желание за спорт и всякаква физическа активност), намаляване на мускулната маса и увеличаване на подкожните мазнини.

И все пак, може ли да приемаме алкохол при диета?

Да, може, но съвсем умерено – една чаша вино на седмица, за предпочитане бяло, е напълно приемливо. За да не се изкушавате, обаче, с други вреднотии покрай чашата вино или пък за да не прекалявате с количествата, пробвайте следното:

water–finalИзпивайте една голяма чаша вода заедно с всяка чаша алкохол.

За да ‘преглътнете’ водата по-лесно, просто редувайте – отпивайте веднъж алкохол, после вода, после алкохол и така..Стратегията е доста проста, но гарантира, че ще изпиете по-малко.

Дръжте под ръка лека закуска за след-алкохолния глад

Хубаво е да сме подготвени за този глад като или си набележим здравословно място за хапване за късните часове, или си вземем здравословна закуска в чантата. Хубаво е да си имаме такава закуска и у дома, и то на видимо място. Обикновено като се приберем посягаме към най-достъпните ни храни, вредни или не. Така че – подгответе си нещо интересно и здравословно за хапване още преди да излезете.

Преместете всякакви мезета извън полезрението си

Дори да не сме гладни, ако пред нас има сложени мезета за алкохола, ще ги хапваме, и то съвсем несъззнателно. Ако ги преместим от полезрението си, обаче, или танцуваме, вместо да стоим на масата, няма и да се сетим за тях.

И така – нека не допускаме едно парти да развали продължителните ни усилия и изпитания на волята! Винаги може да се празнува, без да се злоупотребява!

Наздраве!

октомври 25, 2015|Няма коментари

Коментирайте