Защо да включваме мазна риба в хранителния си режим

Начало/Здравословно хранене/Защо да включваме мазна риба в хранителния си режим

В месецът, който поставя началото на постите и едно доста по-щадящо хранене, реших да посветя една статия на рибата. Всички знаем, че е полезна, че трябва да хапваме мазна риба поне веднъж в седмицата, знаем ли обаче защо да включваме риба в хранителния режим и защо тя също има отношение към желаното от нас здравословно тегло?

Защо да хапваме риба?

За ползите от мазната риба

Ако сте чели последния брой на седмичния бюлетин (ако не го получавате – запишете се тук), знаете, че идеалното съотношение на Омега 6 към Омега 3 мастни киселини в храната ни трябва да е 3 към 1. В действителност, обаче, поради многото преработени храни и мазнини, които консумираме, всъщност поемаме много повече Омега 6, като се смята, че при повечето хора съотношението Омега 6 към Омега 3 е 15-20 към 1!

Дисбалансът на тези ненаситени мастни киселини води до възпаления в организма, наднормено тегло, метаболитни проблеми, алергии, сърдечно съдови, ракови заболявания и др.

Тъй като тялото ни не може да превърне Омега 6 в Омега 3 мастни киселини, вариантът ни е да си набавим достатъчно количество от Омега 3, като внимаваме с приемането на Омега 6. Реално много рядко може да изпитваме недостиг на Омега 6 мастни киселини, защото в продуктите, които консумираме в ежедневието има достатъчно. Примерно в най-масовото слънчогледово олио 29% от мазнините са Омега 6. В зехтина са 10%, в яйцата са 12% и т.н. Т.е, по-големият проблем е набавянето на достатъчно Омега 3 ненаситени мастни киселини.

От всички храни мазните риби са тези, които имат най-голямо количество омега 3 (около 20% от мазнините им), като на всичко отгоре те съдържат малко Омега 6. Балансът Омега 3 към Омега 6 е до 27:1 в полза на Омега 3! Именно това е причината да срещаме навсякъде препоръки за хапване на мазни риби поне веднъж в седмицата. Разбира се, богати на Омега 3 са и орехите, спанакът, лененото семе, тиквеното семе. Но при никоя от тях количеството на Омега 3 и съотношението с Омега 6 не е толкова добро.

Трябва да направим, обаче, уточнението, че дивата риба (т.е уловена в океана, в морето и т.н – там където й е местообитанието) има много повече концентрация на Омега 3 в сравнение с тази от развъдниците. Затова при възможност, винаги хапвайте такава риба.

Кои са топ 5 рибите с най-много Омега 3?

Ето класацията на най-полезните риби със съответния процент на Омега 3 мастни киселини:

Скумрия – 1.8% 

Пъстърва, езерна – 1.6%

Херинга – 1.5%

Сардини – 1.4%

Сьомга – 1.3%

Какви са ползите от хапването на мазна риба?

Ползите от мазните риби се дължи на съдържанието на Омега 3 мастни киселини, както и на многото витамини (А, B6. B12, C, D, E), минерали и антиоксиданти. Ето някои от най-големите ползи за организма ни:

Борят се с раковите клетки

Омега 3 мастните киселини, както и витамин B12 и селенът в мазните риби помагат за борбата с някои видове рак, като рака на гърдата на и на простатата.

Рибка със зеленчуци на грил - много любима и вкусна комбинация

Рибка със зеленчуци на грил – много любима и вкусна комбинация

Повишават имунитета

Омега 3 мастните киселини са противовъзпалителен агент и подсилват имунната система, включително подпомагат възтановяването на организма след болест. Антиоксидантът Конезим Q10 увеличава способността на организма ни да се бори с инфекциите. Ето защо рибата е направо задължителна за подрастващите и за всеки, който се подлага на някакво лечение.

Ползи за сърдечносъдовата система

Полезната мазнина в рибата подобрява качеството на кръвта – тя става по-малко плътна, което подобрява кръвообръщението, намалява кръвното налягане, намалява се риска от сърдечен удар. Голямото количество калций в рибата също помага за нормализирането на сърдечната дейност и на кръвното налягане. При сърдечносъдови проблеми се препоръчва включването на мазна риба в менюто поне 2 пъти в седмицата.

Стимулиране на мозъчната дейност

В мозъка са установени концентрации на Омега 3 и се смята, че те имат важна роля за правилното протичане на неговите функции. Омега 3 намалява риска от Алцхаймер, от заболявания на централната нервна система, предпазва от депресии.

Рибата е супер достъпна храна и нямаме оправдание да не я включваме в хранителния си режим. Внимавайте, обаче, с произхода на рибата. Ако тя идва от замърсени води, може да съдържа увеличено количество живак, което е много опасно особено за бременни и за кърмещи жени, тъй като може да увреди развиващата се нервна система на децата. Затова, бъдете супер внимателни при избор на риба, интересувайте се от произхода й и залагайте на дива риба когато е възможно.

Бъдете здрави!

октомври 30, 2015|Коментар

Коментари

  1. Ваня Стефанова 26 ноември 2015: 7:41

    Цвети има ли вариант да разберем коя риба е качествена или на късмет?????

Comments are closed.