Броколите – кръстоцветен зеленчук с мощни антиоксидиращи, имуностимулиращи и противоракови свойства

Начало/Бюлетин/Броколите – кръстоцветен зеленчук с мощни антиоксидиращи, имуностимулиращи и противоракови свойства

В предния брой на бюлетина темата беше един от най-полезните представители на семейство кръстоцветни – карфиолът. В този брой на бюлетина продължаваме с друг кръстоцветен зеленчук, характерен за есента и също изключително полезен – броколите!

Хубавото и на карфиола, и на броколите е, че много бързо и със съвсем малко добавки от тях стават доста вкусни ястия, че са толкова нискокалорични и можем да ги хапваме и в по-големи количества, ако ни е вкусно.

Какви са ползите от броколите?

Броколите - мощен антиоксидант

Борят се с раковите клетки

Вероятно всички сме чували именно за този ефект на броколите – те съдържат веществото сулфорафан, което убива раковите клетки още при формирането им. Съдържат и веществото глюкорафанин – което пък подсилва клетъчните ензими, предпазващи клетките от различни химически елементи, предизвикващи рак. Смята се, че броколите успешно предотвратяват рака на простатата, на гърдата и на маточната шийка.

Мощен антиоксидант

Измежду всички кръстоцветни, броколите изпъкват като най-концентрирания източник на витамин C – хапвате 100 грама броколи и получавате 150% от дневната препоръчителна доза витамин C! Витамин C e мощен антиоксидант и имуностимулатор, от който имаме особена нужда в преходните сезони. Те съдържат и флавоноиди, които са необходими за ефективното усвояване на витамин C. Съдържат и каротеноиди, които също са мощни антиоксиданти.

Предотвратяват остеопорозата

Броколите съдържат много калций и витамин К, които са съществени за здравето на костите ни и предотвратяването на остеопорозата.

Допринасят за хубава кожа и добро зрение

Още един много важен витамин, който се съдържа в броколите в големи количества, е витамин А – 100 грама броколи ни осигуряват 21% от препоръчителната дневна доза! Витамин А е много важен за добрата кожа, а освен това поддържа здравето на очите ни, борейки се с увреждането на ретината на очите с напредване на възрастта.

броколите са богати на фибри и подпомагат храносмилането

Подпомагат отслабването

Броколите са богати на фибри (около 10 грама фибри има в една купа карфиол – за жените на ден се препоръчват около 25 грама фибри), което, знаем, е много важно, за доброто храносмилане, за да се чувстваме сити по-дълго време и поддържаме стабилни нивата на кръвната захар.

Присъствието на броколите в балансиран хранителен режим, който е съчетан и с тренировки, неизменно ще подпомогне свалянето на килограми. Още повече, че са нискокалорични – една купа броколи осигурява протеин колкото една купа ориз, но калориите са доста по-малко (100 грама броколи = 34 калории).

Нормализират кръвното налягане

Благодарение отново на веществото сулфорафан, както и на съдържанието на магнезий, калций и калий броколите спомагат за нормалното кръвно налягане и подобряват функцията на бъбреците.

Поддържат ни младолики и здрави дори с напредването на възрастта

Отново веществото сулфорафан активира различни антиокисляващи механизми в тялото ни, както и забавя отслабването на имунната ни система, наблюдаващо се с напредването на възрастта.

Как да ги хапваме?

Интересен факт е, че младите броколи (на 3-4 дни) имат доста по-високо количество от антиканцерогенни вещества, от 20 до 50 пъти повече в сравнение със зрелия зеленчук. Така че, ако имате възможност да си ги отглеждате и хапвате докато са млади зеленчуци, ще извличате най-много полза.

Варианти за готвене на броколите има страшно много, реално след като ги пуснем във вряла подсолена вода да омекнат, може да си ги комбинираме с каквото искаме, да си ги запичаме, или да ги хапваме самостоятелно. Може да се хапват и сурови разбира се, тогава със сигурност имат и пълния си набор полезни вещества, част от тях при термична обработка неминуемо отпадат.

Преди да ги готвим обаче, е хубаво да ги накиснем в студена вода за около 30 минути, за да отмием доколкото може нитратите в тях (освен ако не сме се снабдили с био вариант). През това време сменяме водата 2 пъти.

Ще се постарая да публикувам и разнообразни рецепти с броколи на сайта. Чувствайте се свободни да предлагате свои изпитани рецепти в коментарите на сайта, като разбира се, е необходимо да са диетични (все пак, целта ни с FitPersona е да поддържаме добра форма, докато хапваме вкусно, нали така? Иначе калорични бомби всеки знае да готви 🙂

Бъдете здрави – до скоро!

 

ноември 9, 2015|Няма коментари

Коментирайте