Дюля за борба с възпаленията, килограмите и болестите на стомашно-чревния тракт

Начало/Бюлетин/Дюля за борба с възпаленията, килограмите и болестите на стомашно-чревния тракт

В последните броеве на бюлетина съм се фокусирала върху есенните зеленчуци и плодове с една причина: винаги когато можем, е хубаво да предпочитаме сезонни плодове и зеленчуци. По-малко вероятно е да са натъпкани с химикали, израстнали са в естествени условия и са концентирали в себе си максимално хранителни вещества, по-вкусни са и не на последно място, можем да си ги позволим съвсем спокойно и редовно.

Ето защо, след карфиолът и броколите идва редът на дюлята – плод, който поради твърдостта си и стипчивия вус много хора избягват, но който е толкова богат на хранителни вещества, че трябва да е задължителен елемент на трапезата ни.

Какви са ползите от дюлята?

Ползите от дюлята

Противовъзпалителни свойства

100 грама дюля ни дава 25% от препоръчителната дневна доза на Витамин C. A витамин C, освен че е мощен имуностимулатор, помага при лечението на възпалителни състояния.

И плодът, и екстрактът от семките се използват за лечение на атопичен дерматит, цистит, за облекчаване на алергични състояния.

Подпомага отслабването

Дюлята има високо съдържание на фибри – те създават усещане за ситост и подпомагат  храносмилателната дейност. В същото време, 100 грама дюля съдържа само 57 калории. Има ниско съдържание на наситени мазнини, натрий и холестерол. Всичко това я прави много подходящ плод при режим с цел отслабване.

Антиоксидант

Наличието на полифеноли в дюлята са причина за страхотните й антиоксидантни свойства. Благодарение на тези свойства се елиминират свободните радикали в организма, забавя се процесът на стареене, предотвратяват се болести на сърдечносъдовата система. Антиоксидантите също така намаляват стреса и ни успокояват.

Помага при заболявания на стомашно-чревния тракт

Дюлята, смесена с мед облекчава различни стомашно-чревни състояния като диария и чревни инфекции. Облекачва също така гаденето и повръщането.

Полезна е за сърцето

Благодарение на съдържанието на пектин, дюлята спомага за намаляване на лошия холестерол, предпазва от коронарна болест на сърцето и от втвърдяване на артериите. Калият в дюлята нормализира кръвното налягане, а витамин C предпазва от сърдечносъдови заболявания. Ниското съдържание на натрий в дюлята предпазва от задържане на течности, което често е  предпоставка за сърдечносъдови заболявания.

Как да хапваме дюлята?

Сирене и желе от дюляДюлята има страшно много варианти на приготвяне и никак не са трудни. Повечето от нас я правят на сладка и компоти, аз лично предпочитам да си я съхранявам на студено и когато ми се хапва, да я сварявам заедно с други плодове (един вид пресен компот)  – придава страхотен аромат! 

В някои страни се прави т.нар сирене от дюли (може да го видите на снимката горе), ще споделя рецептата скоро.

Може също така да си я опечем и поръсим с ядки, много вкусна е комбинацията с тиква – редим резен тиква, резен дюля, малко вода, и след опичане си поръсваме с мед, стафиди и каквото друго искаме. Супер лесно! Освен това, комбинацията с други, по-разхлабващи плодове (като тиквата) неутрализира затягащия ефект на дюлята.

Когато правим сладко от дюля, не трябва да изхвърляме средната част, съдържаща семките на плода. Направете желе от тези ‘остатъци’ – също съдържа много от ползите на плода, помага и при зачервено гърло.

Ако ви се занимава да отделяте семките и да ги сушите, отварата от сушени дюлеви семки също помага срещу болки в гърлото. Слагате една лъжица семки, заливате с вряла вода и оставяте да се запари. Пие се след като отварата (става леко желирана) изстине до стайна температура.

Интересни и отново здравословни рецепти с дюля ще публикувам съвсем скоро в блога – а междувременно хапвайте дюли и бъдете здрави!

 

ноември 11, 2015|Коментар

Коментари

  1. Поли 20 ноември 2015: 12:01 - Отговор

    Супер идеи, ще пробвам комбинацията с тиква в най-скоро време.

Коментирайте