Хрян – за борба с килограмите, вирусите и високото кръвно налягане

Начало/Бюлетин/Хрян – за борба с килограмите, вирусите и високото кръвно налягане

Хрянът е растение от семейство Кръстоцветни, което някои от нас използват като зеленчук, други настърган като подправка. Има доста специфичен мирис и вкус и затова може би не е любимата подправка/храна на много от нас. Но, предвид многото му ползи – и за хубавата ни фигура, и за здравето ни, е хубаво да се замислим как по-често да го използваме в кухнята си. По-долу ще споделя най-лесноприложимите идеи да консумираме хрян, а сега да разберем:

Как хрянът подпомага отслабването?

Хрян за борба с излишните килограми и високото кръвно налягане

Богат на фибри

Хрянът е много богат на фибри, както и на протеини. Така че,  включването му в рецептите си ще си гарантираме, че ще се заситим, без да добавяме излишни калории. Засищането е много важен фактор при храненето, ако икаме да отслабнем. Гладът и постоянното търсене на храна рано или късно ще доведат до изкушение, при което за минути наваксваме постигнатото с толкова упоритост и старание.

Ускорява метаболизма

Поради високото си протеиново съдържание, хрянът лесно се усвоява от организма за изграждане на нови мускулни влакна или клетъчен материал. Мускулните влакна са в основата на добрия метаболизъм, а подсилената клетъчната защита ни предпазва от токсини и болести.

Подобрява храносмилането

добро храносмиланеКонсумацията на хрян стимулира различни жлези в организма, включително тези, отговарящи за слюноотделянето и секрецията на стомашни и чревни сокове. Комбинирано с ефекта на фибрите, които стимулират чревната перисталтика, хрянът значително подобрява храносмилането, действа благоприятно при запек или диария.

Има диуретично действие

Ако се чудите как диуретичният ефект има отношение към отслабването – с урината всъщност отделяме много токсини, а детоксикацията е в основата на добре функциониращия, здрав организъм, както и в основата на отслабването. Освен това, 4% от урината представлява всъщност мазнини, отделени от тялото.

Хрян за здрав организъм

Ето и ползите от хряна, които имат отношение към здравословното ни състояние:

Нормализиране на кръвното налягане

Хрянът съдържа калий, а този елемент е изключително важен за регулиране на налягането върху кръвоносните съдове. Липсата на калий води до високо кръвно налягане, а оттам множество сърдечносъдови болести и състояния – артеросклероза, инсулт, инфаркт и други.

Борба с бактериалните инфекции

Благодарение на съдържанието на алил изотиоцианат, хрянът има много добри защитни свойства срещу бактериални инфекции, причинени от е-коли, стафилококи, листерия и други. 

Намалява риска от рак

Хрянът съдържа глюкосинати в големи количества – концентрацията им е 10 пъти по голяма от концентрацията в броколите например. Глюкосинатите предпазват от развитието на различни видове рак, тъй като помагат на тялото да се изчисти от канцерогените и подтиска растежа на раковите клетки и туморите.

Лекува инфекции на синусите

Хрянът има способността да подпомага изчистването на слузта от синусите – ефект, който може би много от вас знаят от по-възрастните хора. Един от начините, при който започват такива инфекции е именно с натрупването на дебела слуз в синусите, която става перфектна среда за бактериите. Хрянът помага за изчистването на старата и по-плътна слуз, след което тънката и по-течна слуз е много по-лесно да елиминираме.

Ако сте податливи на инфекции на синусите, пробвайте да примате хрян в момента, в който усетите първите симптоми на разболяване, за да предотвратите натрупването на слуз в синусните кухини. Потичането на носа в резултат от това не е трябва да ви тревожи, това е просто сигнал, че тялото се чисти от отпадъците.

Подобрява концентрацията

Синигринът – на който се дължи острата специфична миризма на хряна – позволява да сме по-будни и фокусирани. Ето ни един доста по-полезен заместител на кафето 🙂

Как да хапваме хрян?

Ето няколко лесни идеи как да включим по-активно хряна в дневното си меню, основно като подправка, т.е настърган.

  • Супа с празпоръсете сандвичите си с хрян
  • добавете малко към дресинга на салатата
  • добавете към омлет,  бъркани яйца
  • добавете към зеленчукова или пилешка супа
  • включете в салатата от червено цвекло, на 2-3 глави цвекло, 1 лъжичка хрян.
  • като заместител на уасаби соса при сушито
  • добавете към зеленчуков сос (примерно за спагети), за по-богат вкус
  • включете в смути – пак не повече от чаена лъжичка

Препоръчвам ви обаче да пробвате горните с наистина малки количества хрян и леко да увеличите докато достигнете оптималната комбинация от вкус и полезност на ястието.

Бъдете здрави, красиви и винаги във форма!

 

декември 3, 2015|Няма коментари

Коментирайте