Ако обичате да разглеждате асортимента в био магазините, със сигурност сте виждали сок или масло от облепиха – растение, известно у нас още като ракитник или морски зърнастец. Това е храст с наситено оранжеви плодове. Родината му е Хималаите – отглежда се по високите части на този планински масив – но вирее и в Китай, Монголия, Япония, Канада, обикновено до морето отглежда се вече и у нас. Има изключително високо съдържание на витамин C и е един от малкото източници на Омега 7 ненаситени мастни киселини. Растението има много ползи за организма ни, затова реших да го включа като тема в този бюлетин.

Облепихата – мощен антиоксидант, имуностимулант, източник на Омега 3, 6, 7, 9 мастни киселини

oblepihaJPG

Облепихата, макар и откоро известна у нас, е използвана от Тибетските лекари още от 7 век, а се счита, че се е използвала в аюрведичната медиина много преди това. В резултат на интензивни проучвания на това растение през 20ти век, маслото от облепиха било използвано за космонавтите, поради свойството му да намалява рисковете от изгаряния на тялото при радиация.

Облепихата е един от най-пълноценните плодове – съдържа цели 190 активни хранителни вещества. Кои са те?

Витамини

В облепихата има концентрация на витамин C , която е 10 пъти по-голяма от концентрацията на този витамин в портокалите – ето защо това растение се смята за мощен имуностимулант. Смята се. че насажденията от облепихата могат да задоволят нуждите от витамин C на всички хора по земята. Само в Китай има 2.5 млн акра облепиха!

Плодовете на този храст съдържат 3 пъти повече витамин А от морковите и витамин Е колкото в пшеничния зародиш.

Антиоксиданти

Един грам облепиха съдържа по-голямо количество от антиоксиданта бета каротен от кайсиите, доматите или тиквата. Оранжевият цвят на този плод се дължи именно на високото съдържание на бета каротен. Антиоксидиращите свойства се засилват при комбинация с други вещества с антиоксидантни свойства като Витамин Е например.

oblepihaОмега 7 ненаситени мастни киселини – за борба със сърдечносъдови заболявания и рак

В добавка към антиоксидантите и фитонутриентите, Облепихата съдържа Омега 7 ненаситени мастни киселини и по-специално един от няколкото вида Омега 7 – палмитолеинова киселина. Омега 7 рядко се среща в естествен вид, единственият друг източник на Омега 7 са ядките от макадамия.

Смята се, че Омега 7 подпомага отслабването като изпраща сигнали на мозъка да спре да складира излишната енергия под фрмата на мастни депа, а вместо това да я усвоява. Подтиска се производството на нови мастни молекули, особено тези. които увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Омега 7 намалява риска от диабет, инсулт и инфаркт, увеличава добрия холестерол.

Омега 3, 6, 9 мастни киселини за подмладяващ ефект

Още древните гърци са използвали маслото от облепиха за подмладяване, а причната за това му действие е съдържанието на Омега 3, 6, 9 мастни киселини, които подпомагат  борбата на тялото с възпаленията. Те също стимулират производството на колаген. което забавя видимите процеси на страеене на кожата. Подобрява се еластичността на кожата, както и цвета й, тъканите се регенерират.

Маслото от облепиха допринася и за здравето на червата ни – маслото овлажнява мембраните в чревния ни тракт, което улеснява придвижването на храната в чревния тракт и мембраните не се подлагат на механичен стрес или стрес от окисляване.

Както споменах по-горе, ползите от тези плодове, освен ако не си ги отглеждаме, можем да почерпим от сокове и масла (вкл масло на капсули), които се предлагат у нас. За маслата препоръчителната доза е 5 мл два пъти на ден, но препоръчвам да се четат инструкциите и на производителя. Бременни и кърмещи е препоръчително да се консултират с лекаря си преди прием.

Бъдете здрави!

 

декември 10, 2015|Няма коментари

Коментирайте