Зимата дойде и повечето трениращи хора влязоха във фитнес залите. Аз също тренирам в зала целогодишно, но също така държа и на тренировките на открито.Стига да няма много силен и студен вятър, смятам че през цялата зима може да се правят поне 1-2 тренировки седмично навън.

Разбира се, тренировката при зимни климатични условия си има своите особености, както и някои простички правила, които трябва да спазвате. Ето

Основните правила за качествена тренировка през зимата

1.Набавете си добра екипировка.

rMDX44Em5Y1r0tmYOmfl2GtdXD_BKKFTUL4cG233wRI

За целта ви е нужно термо бельо, анцунг, ветровка, подходящи зимни маратонки, ръкавици за джогинг, шапка за джогинг, както и маска за лицето. Така екипирани, тренировката ще ни бъде приятна, а дори и когато почивате няма да ви бъде студено и няма да дишате студения въздух.

2.Загрейте добре предварително.

O83hTe7kDAaLnKPvk2O4U6HWunvftdVPv1-wJGfMbc0,zPCqTcp_J08jEYxMPk1KwAPmP3sAQV0XQ7-CDH_OCi4

Хубаво е да загреете още преди да излезете навън, като може да изпълните 10 мин. комплекс от упражнения за цялото тяло, а също така може да вземете и един топъл душ,който ще ви затопли допълнително.

Преди да започне основната тренировка трябва да направите поне 10 мин. леко бягане, за да се вработи организма и за да сте сигурни, че мускулите са готови за предстоящата работа. Това е особено важно, когато навън е студено, за да избегнете разтежения или други травми.

3.Изберете подходящо място.

licewa opora

Постарайте се да намерите равно място, на което няма много движение и заледявания, като например парк, стадион, някаква права отсечка. Така или иначе, вече няма такива снегове до кръста, в каквито сме тичали някога, така че основното е там, където изберем да тренираме, да няма лед, защото много лесно бихме се контузили при подхлъзване и падане.

Може да направим интервална интензивна тренировка, която е изключително подходяща за студеното време, както и по празниците, когато си позволяваме да се поотпуснем  с яденето.

Примерна интервална тренировка:

  • 30 сек. бързо бягане – 30 сек. бавно бягане
  • 1 мин. бързо бягане – 1 мин. бавно бягане
  • 90 сек бързо бягане – 90 сек. бавно бягане
  • 2 мин. бързо бягане – 2 мин. бавно бягане
  • 90 сек бързо бягане – 90 сек. бавно бягане
  • 1 мин. бързо бягане – 1 мин. бавно бягане
  • 30 сек. бързо бягане – 30 сек. бавно бягане

Цикълът се повтаря 2-3 пъти.

И много важно – заредете се с добро настроение! Носете си музичка с вас, тренирайте с приятели, представете си как тренировката ще помогне за страхотната ви форма. Когато тренираме  с настроение – тренировката е забавна и още по-резултатна, независимо от условията навън!

Излизаме ли да тренираме, още сега? 🙂

декември 26, 2015|Коментарите са изключени за Как да направим качествена тренировка през зимата на открито?