Знаете, че в средата на Декември избрах първата победителка в конкурса ‘Бъди активна’ – Мария Яначкова. Повече за конкурса може да прочетете тук, а всички статии по конкурса са в раздела ‘Конкурсът на ФитПерсона’.

На всеки 2 седмички ще проследяваме резултатите на тази и останалите победителки в конкурса, ще обсъждаме въпроси и проблеми, които са срещнали по пътя си.

Резултати на Мария Яначкова след 14 дни спазване на индивидуален комплексен режим

maria

14 дни след като започна спазването на изготвения индивидуален хранителен и тренировъчен режим, Мария вече има свалени 3.5 кг от стартовите 80! Браво!

Намалила е мерките сериозно – най-вече в талията, където разликата е 9 см на минус, ханшът е минус 7, бедрото и ръката са минус 3 см. Чудесни резултати, които се дължат на много стриктното спазване и на двата режима от страна на Мария!

Хранителен режим – проблеми и въпроси

Като цяло Мария спазваше доста стриктно хранителния режим, като в началото единствено се затрудняваше с изпиването на поне 2 литра вода на ден. По време на тренировки (към момента изцяло в домашна обстановка) също не е пиела достатъчно вода. Разбрахме се, че по време на тренировките, през зимата е добре да изпива поне 600-700 мл вода, разпределени на 4-5 пъти, а през лятото и още повече. Препоръчвам пиенето на филтрирана вода, за да не се купува минерална.

При Мария особеност е малкото видове храни, които хапва – не консумира месо (освен във формата на кюфтета), яйца, мляко (освен кисело под формата на таратор и айрян), извара, риба и много други храни, богати на протеини. DSC_0596Така че хранителният й режим включва на максимум протеиновите храни, които хапва, като неизбежно ги повтаряме през седмицата. Включихме и пуешко филе – хубавото при пуешкото е, че и червеното, и бялото месо са еднакви като калории, а те са сравнително малко.

Заменихме кафето 3 в 1, което обича да пие, с кафе подсладено с мед, изключихме бисквитки и други сладки неща – тях може да ги хапва през свободния си неделен ден. Изключваме напълно употребата на пикантина и други готови подправки, които обичайно са пълни с много сол, нишесте и натриев глутамат. Използва минимално сол и сама комбинира подправките си, използва лимон за подправяне на салатите.

Мария вече се храни доста редовно – докато преди е пропускала хранене (което както знаем, забавя метаболизма), в момента се храни 5 пъти на ден, според хранителния си режим. Зарадва ме, че не злоупотребява дори и през почивния неделен ден.

Тренировъчен режим – проблеми и въпроси

DSC_0593Мария е доста активна физически, както знаете от представянето й, тя почти ежедневно се е занимавала с различни видове упражнения в домашни условия. Затова тренировките от индивидуалния тренировъчен режим за домашни условия, който й съставих, не й създават затруднения, единствено в самото начало не успява с броя повторения, но след това влиза в ритъм.

В началото имаше трудности с гръбните преси и маховете, в момента дори маховете й се струват доста лесни. Увеличавам натоварването при тях, като включваме тежести и ги увеличаваме на 30 повторения. При маховете е много важно кракът да е изправен и в контрашпиц, за да натоварим добре правилните мускули.

Лицевите опори от ръба на леглото вече са й лесни, така че минаваме към следващото ниво – опори от земя. При седалищните упражнения включваме и задържане за няколко секунди в най-горната позиция. При коремните преси за долна част ще увеличим натоварването като включим тежести. В тренировъчния комплекс включваме и разноименни коремни преси, по 10-12 на страна, може и с гири.

Като цяло съм изключително доволна от стриктността на Мария, от активното й задаване на въпроси и комуникиране на проблеми и резултати. Вече имаме доста видими резултати, както виждате от снимките. Пожелавам й да е все така упорита и точна, а ние ще проследяваме страхотният й напредък.

Когато има воля, всичко е въпрос на време! Успех!

 

 

 

януари 4, 2016|Няма коментари

Коментирайте