Защо трябва да започнем да бягаме за здраве

Начало/Фитнес/Защо трябва да започнем да бягаме за здраве

Обичам да бягам сутрин – и в топло, и в студено време. Не само защото бягането е страхотно кардио упражнение, което, особено сутрин на гладно ще помогне за стопяване на мазнините, а и за здраве. Надали повечето от нас подозират колко много са ползите, които ни носи тази тренировка. Нека разгледаме някои от тях:

Ползите от бягането
Как да изгорим повече калории с ходене

1. Бягането повишава възможностите на сърцето и кръвоносните съдови и тренира директно сърдечния мускул.

Това означава, че сърцето става по-силно и по-силно.Това неминуемо се отразява на неговата ефективност.

2. Повишава кислородния капацитет на кръвта.

През тренираното сърце преминава много по-голям обем кръв, отколкото при нетренираното. Това увеличава притока на кръв – увеличава се и кислородния обмен. Всички тъкани и органи получават повече кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества.

3. Отлично средство за борба с нервното напрежение.

Стресът и умората се натрупват посредством отпадните продукти на метаболизма в течение на деня – обикновено това е причината за умората. Тичането и изпотяването ще ви помогнат за справяне с умората.

4.  По време на продължително натоварване в кръвта се отделя хормонът ендорфин.

Този хормон също се нарича „хормон на щастието“. И има защо. Когато концентрацията на ендорфини в кръвта се увеличава, човек получава леко чувство на еуфория. Депресията изчезва.

HIIT-3_PROFILE

5. Стимулира се умствената дейност.

Докато бягаме и сме „сами със себе си“, често идват идеи и решения на дадени проблеми и задачи. Кръвта по време на тренировка е богато наситена с кислород, повишава се метаболизма, следователно се повишава функцията на нервната система, а по този начин и на мозъка.

6. Системните занимания с джогинг повишават имунитета, поради увеличеното количество на червените кръвни телца и хемоглобина.

В процеса на заниманията с бягане намалява холестерола, намалява апетита, подобрява се перисталтиката на червата. Заедно с повишаването на метаболизма, намалява и телесното тегло.

7. Можете да бягате по всяко време на деня.

Така например сутрин, когато в кръвта е повишено нивото на хормоните, бягането е естествено средство за релаксация, което връща тялото в хармония. Ако бягате вечер след тежкия работен ден ще се разтоварите от стреса, ще се отпуснете и презаредите батериите, но и ще намалите апетита и ще получите по-спокоен и здрав сън.

8. Изследванията показват, че при бягане се възстановява частично чернодробната тъкан.

Има положителен ефект и върху бъбреците  – по време на движение натоварването в тях е премахнато, което води до по-доброто им функциониране.

9. Редовното бегово натоварване също има положителен ефект върху опорно-двигателния апарат.

За възрастните хора подобни тренировки са особено полезни, защото възпрепятстват появата на дегенеративни промени в ставите, мускулите и тъканите.

Още древните гърци са казали: „Ако искаш да бъдеш силен – бягай, ако искаш да бъдеш красив – бягай, ако искаш да бъдеш умен – бягай!“.

Бягането не изисква никакъв ресурс освен времето ни – така че, отделете от времето си, за да бъдете и здрави, и в страхотна форма!

януари 5, 2016|Коментарите са изключени за Защо трябва да започнем да бягаме за здраве