Ако сте следили летния Конкурс на FitPersona, вероятно помните, че победителката Тони имаше проблем с недоспиването, поради много натоварено ежедневие. Тогава именно отбелязах, че липсата на достатъчно сън е противопоказна на отслабването, поради разстройването на редица хормони и последиците от това – основно последици, изразяващи се в прекаляване с храната.

В тази статия ще разгледам защо е важно да спим поне 7-8 часа на ден, за да можем да отслабваме.

sleepfit2

Намалява чувствителността ни към инсулина

Инсулиновата чувствителност представлява способността на организма ни да усвоява поетите с храната въглехидрати – да ги превръща в енергия, вместо да ги складира като мазнини. Когато поемаме въглехидрати, нивата на кръвната захар се увеличават. В резултат панкреасът отделя хормонът инсулин, за да отведе захарта от кръвообращението към органите и мускулите, за да може да бъде превърната в енергия. Намаляването на инсулиновата чувствителност резултира в недостатъчно отделяне на инсулин, при което по-голяма част от поетите въглехидрати ще се депозира като мазнини.

Увеличава се производството на хормона Грелин

Грелинът е хормон, който се секретира в стомаха и подава сигнал на мозъка, че сме гладни. Нивата му са високи точно преди хранене, след хранене се понижават. При липса на сън се увеличават нивата на грелина, чувстваме се гладни и много лесно може да злоупотребим с високовъглехидратна храна.

Намаляват нивата на хормона Лептин

Лептинът е хормон, който сигнализира на мозъка, че сме сити. Когато не получаваме поне 7-8 часа качествен сън, нивата му рязко спадат и мозъкът не получава сигнали, с които да спрем да се храним. В същото време поради увеличеното производство на грелин продължаваме да приемаме храна, което рязко увеличава риска от преяждане.

Увеличава производството на хормона Кортизол

junkКортизолът е хормонът на стреса. При повишаването му нараства желанието за хапване на бърз въглехидрат, а поетите въглехидрати не се усвояват като енергия, а се складират като мазнини. В същото време тялото използва мускулите за набавяне на енергия, което води до намаляване на мускулната маса, а оттам и на метаболизма ни.

Високите нива на кортизол водят до увеличение по-специално на мазнините в коремната област. Вижте повече за връзката между стреса и коремните мазнини.

Предизвиква възпаления в организма

Проучвания установява, че сън от 5 часа на денонощие или във време, което не е типично за организма, повишава възпаленията в организма. Възпаленията пък водят до риск от развитие на болести като диабет, Алцхаймер, множествена склероза и др.

Трудно възстановяване след тренировки, липса на енергия

По време на сън мускулите и тялото като цяло се възстановява от натоварването през деня. Ако не позволим такова възстановяване, на другия ден ще се чувстваме отпаднали, без желание за тренировка, което, в съчетание с повишеното приемане на храна, най-вече въглехидратна, бързо ще ни върне няколко крачки назад от режима ни.

Намалени нива на метаболизма

Ако сме будни повече време, това не означава, че изразходваме повече енергия. Напротив – при недоспиване се чувстваме значително по-отпуснати, нямаме желание за разходки, активен живот и както споменах и по-горе, не ни се и тренира. Следователно, през целия ден ще изгаряме много по-малко енергия в сравнение с ден, в който сме отпочинали.

Виждаме, че липсата на сън много възпрепятства усилията ни да свалим килограми. На всичко отгоре, сънят има и много други ползи – детоксикира мозъка, като му помага да се изчисти от натрупването на протеини, водещи до Алцхаймер и деменция, повишава имунитета, намалява риска от болести на сърцето.

Много често натовареното ни ежедневие, семейни задължения и подобни са причина да се лишим от съня. Но, превърнем ли съня в приоритет, в нещо, което е важно за нас самите, ще намерим начин да си го осигурим.

януари 14, 2016|Коментарите са изключени за Как липсата на сън пречи на отслабването