Начало/Здравословно хранене/Защо да включваме моцарела в хранителния си режим

Вече знаем, че високопротеиновото, но балансирано хранене е принципът, върху който трябва да базираме хранителния си режим. Ако следите рецептите на сайта, сте забелязали, че често включвам изварата като страхотен източник на протеини, който същевременно има малко калории.

Много от вас, обаче, не обичат извара по една или друга причина. В този случай препоръчвам заместването й със сирене моцарела, като предпочитаме разбира се, нискомаслена версия.

Какво точно е моцарела? Това е сирене, направено от биволско, краве или козе мляко (може и от комбинация от тези млека), обикновено се продава на малки топки. Меко и еластично е и има леко сладникъв вкус.

Да, моцарелата не е типично за българските ширини сирене, не е толкова достъпно като българското сирене, но има много ползи, особено когато искаме да влезем във форма, с вкусна и разнообразна храна.

Защо да хапваме моцарела?

Защо да включваме моцарела в хранителен режим с цел отслабване

Високо съдържание на протеини

Моцарелата съдържа 32% протеини на 100 грама. Протеините, знаем, са важни за изграждането на мускулите, които пък ни осигуряват бърз метаболизъм. Измежду всички сирена, моцарелата се нарежда на второ място по високо съдържание на протеини след сиренето пармезан. Същевременно, нискомаслената моцарела има сравнително малко калории.

Високо съдържание на витамини

С моцарелата си набавяме водоразтворими витамини, необходими за добро зрение, за формирането на червени кръвни телца, за хубава кожа, както и за нормализиране на теглото. Това са витамини B 6, биотин, рибофлавин, витамин B3.

Високо съдържание на витамини

Биотинът спомага също за нормализирането на нивата на глюкозата при хора с диабет, а витамин B6 е силен антиоксидант. Витамин B3 спомага за превръщането на мазнините в енергия, предпазва и от артрит.

Тези витамини не се складират в тялото ни, така че при консумиране на моцарела директно се използват от организма ни.

Моцарела в хранителни режими с цел отслабване

За здрави кости

Моцарелата е страхотен източник на калций – 150 грама моцарела ни набавят цялото дневно препоръчително количество калций. Освен това, съдържа фосфор и мастноразтворимите витамини А, D и E  – всичките те са важни за усвояването на калция от организма, както и за здравината на клетъчните мембрани.

Калцият, от своя страна, не е важен само за костите, а и подпомага отслабването.

Кога и как да хапваме моцарела?

Нискомаслена моцарела е чудесно да включим в салатата си (за предпочитане от зеленолистни), на обяд или вечеря, или в сутрешната/следобедна междинна закуска (знаете, че препоръчвам две задължителни междинни хранения). В салатата ограничаваме количеството до 100-150 грама, а ако хапваме моцарела за междинна закуска са ни достатъчни няколко резенчета.

Хранителният режим трябва да включва вкусни и разнообразни храни, за да можем да го спазваме без проблем достатъчно дълго време. Така че, в следващи статии ще ви предложа и други варианти за млечни продукти, които можем съвсем спокойно да включим в режима си с цел отслабване.

март 14, 2016|Коментар

Коментари

  1. Таня 14 май 2016: 10:10

    Много полезна статия!

Comments are closed.