Контрастният душ за борба с целулита и килограмите

Начало/Красота/Контрастният душ за борба с целулита и килограмите

Този месец започнах новата серия от статии за борба с целулита. В серията ще има тренировки, хранене, начини за борба с целулита в домашна обстановка, както и с процедури.

Тази серия е допълнение и предложение на миналогодишната серия от 4 антицелулитни статии, в която описах цялостна едномесечна програма за справяне с целулита. Много момичета ми писаха, че са следвали програмата и са имали резултати повече от очакваните, което много ме радва. С воля и упоритост резултати винаги ще има!

Днешната статия е отново посветена на една лесна домашна ‘процедура’ за местата с целулит, който можем да си правим без никакви приготовления, нооо с малко упоритост – а именно, контрастния душ!

Какво представлява контрастният душ?

Контрастен душ за борба с целулита

Това е чисто и просто редуване на обливане с топла или гореща вода с обливане със студена вода. Винаги започваме с горещата и свършваме със студената вода.

В началото, докато се адаптираме, внимаваме разликата в температурите на топлата и студената вода да не надвишават 5-6 градуса, като постепенно увеличаваме, докато тази разлика не стане 24-25 градуса.
Първите 10 дни се обливаме 40 секунди с вода с температура около 36 градуса, след което 20 секунди се обливаме с вода с температура около 30 градуса. (ако не може да прецените на око, мерете температурата на водата с термометър за къпане на бебета). Повтаряме това два пъти, така че да получим три обливания с топла и три със студена вода.

След няколко дни смъкваме температурата на студената вода леко, увеличаваме температурата на топлата вода. И така, след 3 месеца трябва да достигнем до разлика в температурите на топлата и студената вода около 25-25 градуса.

Идеята за контрастен душ е всъщност доста позната и практикувана от северните народи, където има сауни близо до морето (в Швеция, например, сауните на островчета из архипелазите им са супер популярни). След известен престой в сауната следва баня в ледените води, след това отново сауна и така няколко пъти. Ами, спокойно можем да си правим този контрастен душ и без да имаме сауна, с описания по-горен начин.


Контрастен душ за борба с целулитаКога да прилагаме контрастен душ?

Най-добре да го правим веднага след тренировка. След този душ пък е хубаво да ексфолиираме тялото с масажна гъба и да намажем антицелулитен крем, който след ексфолииране ще попие много по-добре (може да нанесем крема с масажор, за да попие още по-добре). По този начин ефектът от серията тренировка – душ – ексфолииране – крем ще бъде много по-голям.

Какви са основните ползи от контрастния душ?

Изчистване на токсините, намаляване на целулита

Горещият душ задейства естествените механизми за елиминиране на токсините (като например изпотяването) и ефективно подпомага изхвърлянето на отпадъчните продукти от организма. Стимулира се кръвообращението, подобрява се кръвоснабдяването и здравето на клетките, а всичко това има ефект върху намаляване на целулита.

Подобряване състоянието на кожата и косата

Изхвърлянето на токсините до голяма степен се извършва чрез порите, които се отпушват и изчистват. Обливането със студена вода пък стяга порите (при което предотвратява запушването им, т.е при случаи на акне то се облекчава). Кутикулите на скалпа също се стягат, с което се предотвратява натрупването на мръсотия по скалпа. Косата ни става силна, намалява косопада.

Възстановяване след тренировка

Контрастният душ се практикува доста често от хора, занимаващи се активно със спорт, тъй като облекчава травми и помага на мускулите да се възстановят след тренировка.

Подобряване на метаболизма

В резултат на обливането със студена вода, клетките започват да изразходват резервите от глюкоза, за да затоплят тялото, което повишава метаболизма. В резултат сваляме по-лесно килограми, мускулната тъкан расте и се възстановява много по-бързо.

Стимулира се имунната система

Доказано е, че хора, които редовно си вземат студен душ, се разболяват по-малко от настинки и грип.

Облекчаване на депресията

Студената вода има действие върху синтеза на норадреналин в мозъка. Норадреналинът пък е вещество, което облекчава депресията. А знаем, че именно когато сме депресирани посягаме към сладкото и мазното – едни от основните причинители на целулита.

Принципно контрастни душове може да правим само с цел борба с целулита и само на проблемните зони. Но, като имаме предвид, че те носят полза на организма ни като цяло, може да опитаме редовно да си правим цялостни контрастни душове.

Трябва да отбележа, обаче, че ако имате болести на сърцето или високо кръвно, не е добре да практикувате контрастни душове без консултация с лекар.

При борба с целулита, при възможност препоръчвам да приемате и антицелулитен комплекс CELLUHERB. Той подпомага детоксикацията на тялото и отстраняването на излишната вода от подкожната тъкан, подпомага и по-доброто изгаряне на мазнините.

Бъдете здрави, красиви и винаги в страхотна форма!

март 24, 2016|2 коментара

2 коментара

  1. Галина 28 април 2018: 14:38

    Ефективни ли са обливащите контрастни душове от кръста надолу,защото точно там са ми проблемните зони.Никога не съм била със слаби крака.Интересното при мен е,че имам целулит и на празците.Дори и да тренирам редовно.Как мога да се отърва от това.

    • fitpersona 2 май 2018: 9:56

      Контрастните душове са доста ефективни в комбинация с хранителен режим и тренировки разбира се.Може да включиш и някакви масажчета след контрастния душ за 10-15 мин.Определено дава резултат!Поздрави!

Comments are closed.