Начало/Здравословно хранене/Оризът – чудесна въглехидратна храна при режим с цел отслабване

В последната ми рецепта видяхте, че използвах ориз, за да направя диетичната версия на мой любим италиански сладкиш. В хранителните режими, които изготвям, също предпочитам да включвам ориза като източник на въглехидрати и на енергия (с което разочаровам многото фенки на картофите :), но само в дните, в които планираме да тренираме.

Защо оризът е препоръчвана от мен въглехидратна храна?

Ориз при отслабване

Той е чудесен източник на енергия, когато тренираме

Оризът е въглехидратна храна – гориво, което ни е нужно и за тренировките, и като храна за мозъка. Без въглехидрат ще сме отпаднали, няма да имаме нито желание, нито енергия за тренировки, което намалява в пъти ефективността им. В същото време оризът е въглехидрат, който не съдържа вредни мазнини, холестерол и сол – чудесно!

Подпомага нормалното кръвно налягане

Тъй като не съдържа сол, оризът е отлична храна за хората, които имат високо кръвно налягане. Приемът на много сол с храната, знаем, повишава кръвното и също така е причина за редица сърдечносъдови заболявания.

Богат е на витамини и минерали

Оризът е източник на витамини и минерали като ниацин, витамин D, калций, желязо, рибофлавин и други. Консумирайки го, ще набавим на организма си голяма част от хранителните вещества, необходими за нормалното му функциониране.

Зелеви сарми с киноа и манатарки

Зелеви сарми с киноа и манатарки

Източник е на устойчиво нишесте и неразтворими фибри

Устойчивото нишесте достига дебелото черво, без да е усвоено и така подпомага развитието на полезни бактерии – т.е бактерии, които подпомагат правилното функциониране на дебелото черво. Неразтворимите фибри от ориза също подпомагат правилното функциониране на чревната ни дейност. Ето защо често оризът се препоръчва за избавяне от хроничен запек (в комбинация с приемане на поне 2 л вода на ден, обаче!).

Какъв вид ориз да хапваме?

Следвай индивидуален режим с цел отслабване:

Хранителен режим
Тренировъчен режим
Комбиниран режим

Винаги когато имаме възможност е добре да хапваме кафяв ориз, а не бял. Причината е, че в процеса на превръщане на кафявия ориз в бял се разрушават много от хранителните му вещества – оризът губи почти всичките си фибри и мастни киселини, както и по-голямата част от желязото, фосфорът, манганът, витамин B1. За сравнение, купа бял ориз има 0.6 г фибри, купа кафяв ориз – 3.5 грама фибри (около 30 грама на фибри трябва да си осигуряваме на ден).

В допълнение, кафявият ориз съдържа витамин Е, който е важен антиоксидант и предпазва тялото от свободните радикали, разрушаващи клетките.

Кафявият ориз, обаче, не се харесва вкусово на много хора, така че може да комбинирате бял ориз с кафяв, за да постигнете компромис между вкус и ценни вещества.

Още по-добре ако може да добавите към оризовата смес, освен кафяв ориз и черен или пък див ориз. Черният ориз е необработен ориз – т.е той е в най-натуралната си форма. Много е ценен, заради високото си съдържание на антиоксиданти (около 6 пъти повече от белия ориз!), които се борят с възпаленията в организма.

Дивият ориз като цяло е доста скъп вид ориз, тъй като сравнително трудно се отглежда. Обикновено се продава като смес с други видове ориз, за да бъде по-достъпен. Макар че има по-специфичен вкус, наподобяващ ядки, той съдържа много по-концентирани ценни хранителни вещества. Има 30 пъти по-силни антиоксидиращи свойства от тези на белия ориз.

КиноаМоже би помните, че в рецептата за диетичните зелеви сарми за Бъдни вечер използвах именно оризова смес – бял ориз с див ориз (продава се готова по био магазините).

За тези, които обичат киноа – препоръчвам заместването на ориза с киноа (вижте статията ми за преимуществата на киноата).

Разбира се, винаги хапваме ориза варен или печен, не пържим, не солим, не добавяме мазнини при сготвянето му (може само една малка лъжица зехтин). Може да го сготвим с вече актуалните зеленолистни – спанак, коприва, лапад – каквото ви хареса (а скоро ще има статия и точно за тези страхотни зелени храни на пролетта!).

И – не забравяме, че оризът върви в комбинация с.. тренировки! 🙂

Коментирайте