8 Топ добавки, които подпомагат отслабването – част 1

Начало/Фитнес/8 Топ добавки, които подпомагат отслабването – част 1

Всеки трениращ и желаещ да изглежда добре човек знае, че добавките, подпомагащи отслабването, са много важен компонент от цялата програма. Разбира се, магическо хапче не съществува (да си лежим и слабеем например :)), но има добавки, които идват на помощ, когато искаме да ускорим ефекта от режима. Също така, тези добавки са от изключителна полза, когато сме стигнали до плато (задържаме теглото, но не отслабваме, въпреки, че си спазваме режима), за да се подпомогне процеса на загубата на мазнини.

В статия от две части ще видим кои са най-ефективните добавки за отслабване, които нямат странични ефекти:

Изготвяне на индивидуални режими с цел отслабване:

Хранителен режим

Тренировъчен режим

Комбиниран режим

1. Л-карнитин

Може би най- популярната добавка за отслабване в световен мащаб е Л-карнитинът. Както знаете, ползите от него са не само, че спомага за използването на мазнините за енергия, но и спомага за намаляването на мускулната треска и изхвърлянето на отпадните продукти от тялото. В тази статия може да видите всичките ползи от Л-карнитина.

2. Термогенни фет бърнъри

Термогенните фет бърнъри имат ускоряващ метаболизма ефект и оттам съдействат за по-голямата загуба на мазнини (вижте и статията как да ускорим метаболизма си). Характерното за тях е, че повишават телесната температура (термогенеза) и така улесняват изгарянето на мазнините, подтискат глада и дават енергия.

В състава им най-често като активна съставка влиза кофеин и кофеиноподобни вещества,  синефрин (екстракт от кората на червен портокал), йохимбин и др. Точно тези вещества увеличават  термогенезата и липолизата, подобряват метаболизма и кръвообръщението в натоварваните зони.

Спомагателните вещества са най-разнообразни, като най-често използваните са капсацин, бреза, джинджифил, жен-шен и др. Те също спомагат термогенното действие, както и имат антиоксидантен ефект.

Тези бърнъри са страхотен вариант за хора, които нямат високо кръвно налягане. Тъй като почти във всички присъства кофеин, не трябва да се прекалява с дневната доза кафета:) и не трябва да се приема късно вечер, защото е възможно да ви превъзбуди и да наруши съня ви. Към тези бърнъри има привикване във времето, така че е добре да се приемат 1-2 месеца, след което да се почива 1 месец, като може да се замени с някаква друга добавка през този период (Л-карнитин, CLA, Гарциния Камбоджа).

Приемат се сутрин на гладно и 30-40 мин.преди тренировка.

3. Липотропни фет бърнъри

Липотропните фет бърнъри са добавки за изгаряне на мазнините и отслабване. Те съдържат липотропни съставки, които подобряват транспорта на мазнините, без да въздействат върху нервната система като термогенните бърнъри. Обикновено са на базата на линолова киселина(CLA), лецитин, метионин, Л-карнитин и др.

Много подходящи са за хора, които спазват хранителен режим, но не желаят да тренират (тренировките са препоръчителни, но не са задължителни). Също така, за разлика от термогенните препарати са подходящи и за хора със сърдечно-съдови проблеми. Те нямат и това възбуждащо действие, което ги прави подходящи за хора с по-чувствителна нервна система. Нямат странични действия, като доказано предпазват черния дроб от затлъстяване, детоксикират тялото и засилват имунната система. Хубавото е, че са подходящи и за трениращи, и за нетрениращи,  като се приемат всеки ден преди хранене,обикновено 3 пъти дневно.

При тях е възможна и по-дълга употреба от 3-4 месеца, без да се налага да се почива.

4. Отводняващи

Всяка втора жена има проблем със задържането на вода, което е един доста неприятен проблем. Този проблем може да бъде решен с природни и натурални добавки, вместо да се посяга към лекарствените препарати, които съвсем не са безобидни. Обикновено тези отводняващи добавки са на основата на бяла бреза, която е природен диуретик, намалява целулита и засилва метаболизма.

Особено добре действат в комбинация с Л- карнитин или някакъв термогенен фет бърнър. Поради натуралните си съставки са подходящи и за по-дълъг прием,без да се прекъсват. Разбира се, при проблем със задържането на вода е много важен и хранителния режим – консумацията на сол, употребата на алкохол и  т.н. Тези препарати също са препоръчителни за жените, които преди цикъл задържат много вода, като отводняват и намаляват симптомите на ПМС.

Във втората част на тази статия ще видим още 4 хранителни добавки, които подпомагат отслабването.

юни 21, 2016|Коментарите са изключени за 8 Топ добавки, които подпомагат отслабването – част 1