Какви са видовете глад и как да се справим с тях? (част 1)

Начало/Здравословно хранене/Какви са видовете глад и как да се справим с тях? (част 1)

Всички сме имали дни, в които сякаш стомахът ни е ‘бездънна яма’ – непрекъснато хапваме едно или друго, по цял ден се чустваме гладни.

Всъщност, обаче, хапваме заради невъзможността да различим реалната, физическа нужда да се храним от желанието да се храним. Често бъркаме едното с другото и именно от това може до голяма степен да зависят колебанията в теглото. Ето защо е много важно да разберем каква е причината да се чувстваме гладни и според това – да действаме.

Какви видове глад може да изпитваме?

Видовете глад и как да се справим с тях - част 1

Реален глад

Отпадналост, липса на енергия, стържене на корема, ‘треперене на краката’ – всичко това са симптоми на реален глад. Често, обаче, правим грешката да чакаме докато този глад супер много се изостри, след което поглъщаме много повече храна, отколкото ни е необходима.

nutsJPGМного е важно да си изградим навик за хранене в определени часове на деня, като фиксираме и часовете на междинните си хранения (не винаги са нужни, но ако ставате много рано или пък изгладнявате между основните хранения са задължителни).

Глад при гледане на ТВ предавания

Тук става въпрос за огромното количество пуканки, солети, ядки и други ‘дреболии’, които може да изядем докато гледаме любимо предаване или четем в интернет, като особено често това се случва вечер след вечеря.

протеинов шейкАко имате нужда да пиете / хапвате нещо, докато гледате – направете си чай, сложете си бутилка вода пред вас (тъкмо ще си изпиете дневното количество от 2-3 литра), направете си протеинов шейк. Може и да си нарежете една ябълка на много ситни парченца, да ги посипете с канела и – да си вземате по малко от нея. Ябълковият чипс също е удачен вариант (тънки ябълкови резенчета, потопени във вода с лимон преди да се поставят в печката, след което се пекат докато станат хрупкави).

Глад от скука

Лично според мен това е най-често срещаният глад (извън реалния). Изпитваме го повече докато си стоим вкъщи, но и на работа, и просто хапваме каквото имаме подръка. В този случай най-добре е да имаме списък с неща, с които да се захванем (достатъчно интересни и привлекателни – дали ще е любимо списание, книга, да планираме пътуване и т.н), а не да се тъпчем, за да се залъжем, че правим нещо. Моят съвет е по възможност да излизаме навън да се разходим, дори за 10-тина минути.

И по възможност, гледаме да не държим сладки неща подръка. Колкото е по-трудно да посегнем към вредна храна, толкова намалява вероятността да го направим.

Глад от раздразнение

Обикновено този глад настъпва след емоция – неприятен разговор с половинката, на работа с колеги/шефове и – след това сме готови да мушнем един шоколад без дори да разберем как. А ако сме имали занижени нива на кръвната захар – ще бъдем дори още по-раздразнителни, а злоупотребата със сладко ще е още по-голяма.

В този случай прибягването до нещо сладко, до бърз въглехидрат е просто за да ‘си оправим настроението’, по най-бързия възможен начин. Много е важно да осъзнаем, че именно това е причината да ни се хапва сладко и вместо да се тъпчем – просто да се разтоварим с разговор с приятелка, кратка разходка, да си пуснем хубава музика или друго. В краен случай, по-малкото зло е да прибегнем до малко по-пълноценен въглехидрат подръка – дали пълнозърнести крекери, плод или протеиново барче (то е нисковъглехидратно, но ни засища в такива ситуации, аз лично харесвам вкусовете на протеиновите барчета Deluxe).

Дотук имаме 4 ситуации, в които се чувствате гладни, като само в една от тях гладът е реален. А има и още, които ще оставя за част 2.

Много е важно да осъзнаваме каква точно е причината да изпитваме ‘глад’. Ако я осъзнаваме – ще е много по-лесно да се справим с нея и противодействаме на желанието да хапнем нещо сладко или вредно.

 

 

септември 7, 2016|Коментарите са изключени за Какви са видовете глад и как да се справим с тях? (част 1)