Какви са видовете глад и как да се справим с тях (част 2)

Начало/Здравословно хранене/Какви са видовете глад и как да се справим с тях (част 2)

В първата част на тази статия видяхме, че скуката, раздразнението и навикът да ‘хрупаме нещо пред телевизора’ ни карат да хапваме, без реално да имаме физическа нужда от приемане на храна.

Има, обаче, и още няколко вида ‘глад’. А ги дискутираме, тъй като осъзнаването на тези фалшиви ‘усещания за глад’ е първа стъпка към справянето с тях.

Видове глад и справяне с тях – продължение

какви са видовете глад и как да се справим с тях

Следобеден глад

Голяма част от нас, жените (пък и мъжете) към 3-4 часа следобяд слизаме да си вземем нещо от магазинчето, от машината за снаксове, от близката сладкарничка. Причината е – следобяд енергията ни вече е доста поизчерпана и за да се ‘върнем във форма’ и приключим работния ден, имаме нужда от бърза енергийна доза. Освен това, вече са минали няколко часа от обяда и вероятно леко сме изгладнели също. Другият вариант е този следобеден глад да се дължи на скука – гледаме да дойде някак края на работния ден.

Решението в този случай е: имаме подготвена или си правим междинна следобедна закуска (30 грама ядки, оформени в пакетче за такива случаи, протеинов бар, фреш, протеинов шейк, малко парче здравословен сладкиш – идеи има в секция Хранене на сайта) и я хапваме. 10 минути по-късно няма да имаме никакво желание за сладко, снакс и т.н.

Глад от стрес

so-stressedСъщо нещо познато на всички ни. В условия на стрес буквално не подбираме какво ще сложим в устата си, а знаем, че по време на стрес трупаме и коремни мазнини (вижте защо в тази статия), т.е всичко вредно, което хапнем, се лепи.

Разумният избор на храна в този случай не е толкова лесен, нужно е първо да се успокоим и след това вероятно и гладът ще се уталожи (или поне ще можем да подберем какво да хапнем). Ако имате възможност – разходете се, изкачвайте стъпала, направете малко лицеви опори или потичайте на пътечката (ако сте си у вас). Физическата активност значително намалява стреса, а оттам и желанието да ядем.

Глад преди цикъл

Всички го знаем 🙂 Неистовото желание за сладко няколко дни преди цикъл, заради хормоналните нива.

Неизбежно зло, но поне можем да пробваме да хапваме по-здравословни сладки неща – сурови десерти, протеинови барове, плодова салата с мед, плодов сладолед. Протеиновият шейк също е идеален за такива случаи, тъй като има страхотни вкусове – шоколад, бисквитки, ягоди със сметана и т.н и много успешно идовлетворява желанието ни за сладко.

И все пак, този период трае само 2-3 дни така че – нека не си търсим извинение с него за цяла седмица прегрешения 🙂

Визуален глад

Ако на масата вкъщи оставяте сладкиши, ядки, бонбони и други в големи прозрачни буркани, ако в офиса ви постоянно някой черпи – ами, няма как да не ви се прияде. Най-доброто решение е да ги държите далеч от поглед. В офиса може да пробвате следния трик: всеки път когато ви почерпят, поставяйте почерпката в една кутийка и си кажете, че в свободния ви ден ще я хапнете. Складирайте в кутийката всичко, събрано през седмицата. Докато дойде свободния ден – със сигурност няма да ви се иска да хапнете всичко събрано през седмицата.

За съжаление виждаме, че не са никак малко случаите, в които се изкушаваме да хапнем нещо.. като съберем всичко изядено ‘между другото’ през деня – ще видим, че дори и да се храним по хранителен режим за основното ядене, няма как да смъкнем килограми.

Така че, винаги когато искаме да хапнем нещо набързо, нека помислим каква е причината да ни се хапва и дали наистина сме гладни. След което се опитваме да неутрализираме тази причин или поне да прибегнем до здравословен вариант за хапване, който да има истинска хранителна стойност за организма, с малко калории.

 

септември 14, 2016|Коментарите са изключени за Какви са видовете глад и как да се справим с тях (част 2)