Как да тренираме ефективно: част 1

Начало/Фитнес/Как да тренираме ефективно: част 1

Дълго време в обществото битуваше едно убеждение, че фитнесът е просто вдигане на гири и помпане на мускули – въобще, проста работа. Откакто, обаче, започна да става масов спорт и то все по-модерен, хората започнаха да разбират, че се изискват доста знания и опит, за да си построиш правилно тренировката и целия тренировъчния план. Тренировъчен план или програма трябва да има, разбира се, защото това е рецептата, без която просто ще се лутаме в тъмното. За да се получават нещата, обаче както трябва, има и други задължителни компоненти, като хранене и възстановяване.

В този материал ще споделя най-важните неща, които трябва да съблюдава един начинаещ, като някои от нещата важат и за по-напредналите в тренировките.

1.Тренировъчна програма.

featuredbodydesign1

Сигурно всички сте виждали хаотично движещи се хора във фитнеса, които преминават през всички уреди, правейки по няколко повторения, след което се качват на пътеката, защото вече са се изчерпали от идеи и наистина не знаят как да продължат. Или момичета, които с влизането сядат на уредите за външно и вътрешно бедро, вадят телефона и прекарват там половин час чатейки, след което, разбира се се качват на пътеката.

За да избегнете напразното ходене до фитнеса и губене на време, първото нещо, което трябва да направите е да се сдобиете с тренировъчна програма. Как да стане това?

Вариантите са да намерите някой професионалист, който да ви изготви такава или вие сами да си изберете вече готова например от интернет. Разбира се, първият вариант е за предпочитане, защото така си гарантирате до някаква степен резултатите.

2. Адекватност на натоварването.

newyear2

Под адекватно натоварване трябва да разбираме оптималното натоварване спрямо нашето физическо състояние към момента. Много от начинаещите в началото са силно пренавити и искат бързо да им се случат нещата, затова са склонни да се напрягат повече от колкото могат да си позволят. Например треньорът им е казал да тренират 1 час, обаче те решили да подобрят тренировката и тренирали 3 часа (от които 2 задължително на пътеката:)) Това, че имате накрая на тренировката все още сили, не значи че трябва и тях да изчерпате – имайте си ги, защото те ще ви трябват в по-дългосрочен план. Този начин на действие няма да доведе до по-бързо влизане във форма и сдобиване с мечтаното тяло, а напротив – ще забави процеса. Защото системно-претренираният човек, повярвайте ми, нито се чувства добре, нито изглежда добре.

Другата крайност е да не се натоварим достатъчно.Това обикновено го правят жените, използвайки прекалено малки тежести при упражнения изискващи в пъти по-голяма тежест. Не се плашете от това да не ви пораснат мускулите, мили  момичета, те не порастват толкова лесно!

Също така самите упражнения трябва да отговарят на нивото на съответния човек. Ако от самото начало реши да прави сложни упражнения, без да е овладял по-простите или да ползва похвати, подходящи за напреднали, вероятността да получи някоя травма е доста голяма. Принципът винаги е: от простото към сложното, от лесното към трудното – не го забравяйте!

Още съвети за постигане на максимално ефективна тренировка във фитнес очаквайте в част 2 на тази статия.

октомври 4, 2016|Коментарите са изключени за Как да тренираме ефективно: част 1