Как да тренираме ефективно- част 2

Начало/Фитнес/Как да тренираме ефективно- част 2

В първата част на материала видяхме, че следването на правилна тренировъчна програма е много важно за постигане на резултати при тренировките. Не по-малко важно за една ефективна тренировка е мястото на храненето и възстановяването – ще ги разгледам в тази част.

SFS_7797

3. Съчетаване на тренировките с хранителна програма

Все още има хора, които вярват, че щом тренират редовно, могат да си ядат, каквото си поискат и ще изгорят изяденото. Много хубава теория, но за съжаление и невярна:)!

Хранителният режим е също толкова важен, колкото и тренировъчният (те са неделимо цяло) за добрата форма – едното без другото не работи добре. Храненето трябва да е съобразено с индивидуалната калорийна нужда и подредено в 4, 5 или дори 6 хранения през деня. Не само това, но трябва всяко хранене да е добре балансирано откъм хранителни вещества, както и да бъде съобразено с часовете на тренировките. Отново не е съвсем проста работа. Тук най-често срещаните грешки са да се намалят  прекалено много калориите за деня, да се изключат цели групи храни, да се ядат неподходящи храни, да се похапва между храненията. 

Изводът е – ако искаме наистина резултати, трябва да се отнесем отговорно и към храненето, да спазваме режима си и да забравим фразите: „Е какво ще стане, ако си взема съвсем малко“, „Вчера бях на рожден ден, позволено ми е“ и т.н. Трябва да сте наясно какво правите и защо го правите, тогава няма да има нещо, което да ви отклони от пътя!

Seafood appetizer red fish fillet pink salmon mackerel

4. Правилно възстановяване

Последният елемент на ефективното трениране (но не последно по важност) е правилното възстановяване. Оказва се,че възстановяването е доста подценявано, най-вече заради липса на знания как да се прави. Работоспособността, в крайна сметка, зависи от това дали си успял да се възстановиш както трябва. Тук освен храненето като цяло, е много важно храненето преди и след тренировка. Нужно е да се подберат подходящите добавки – от храната не винаги можем да си набавим нужната доза витамини, минерали и аминокиселини.

Това важи не само за трениращите, но и за всички останали – оказва се например,че над 70% от хората имат дефицит на хром, Омега 6 преобладава в храните, които консумираме, което пък води до дефицит на Омега 3, липсват достатъчно протеини в храненето и т.н. Тук може да разгледате добавките, които съм подбрала като подходящи и важни за приемане при режим на тренировки.

Fit&Lean Probiotics

Fit&Lean Probiotics

Понеже не споменах по-горе водата, ще я споменем при възстановяването. Освен всички други ползи от водата, тя в случая спомага за по-бързото извеждане на отпадните продукти от организма. Ако имаме възможност да включим и водни процедури като тангентор и хамам за релаксация на мускулатурата, би било чудесно.Това не изключва традиционния класически масаж, парна баня и сауна – процедури с доказани ползи във времето.

И стигаме до съня, или по-скоро недоспиването – голям проблем за натоварения, работещ, семеен градски човек. Някак си времето все не достига и за това доста често съкращаваме съня, което във времето води до покачване на теглото и затлъстяване, преддиабетно състояние и диабет, хормонален дисбаланс. На всеки му се е случвало да не се наспи и знаете, че при такива случаи човек не е работоспособен, няма сили за тренировка, а няма и желание.Повече за това как липсата на сън се отразява на тялото ни и възпрепятства отслабването, може да прочетете тук.

Надявам се да съм ви помогнала поне за първите стъпки в правилното трениране и построяването на вашият индивидуален план. Ако имате нужда от консултация или изготвяне на индивидуална тренировъчна или хранителна програма, може да ми пишете на fitpersona78@gmail.com или да поръчате режим на https://fitpersona.com/regimes/

 

 

                                       

октомври 5, 2016|Коментарите са изключени за Как да тренираме ефективно- част 2