Увисване на кожата - гледната точка на дерматолога

Начало/Красота, Фитнес/Увисване на кожата при отслабване – гледната точка на дерматолога

Продължаваме да разглеждаме, в серия от статии, проблемът с увисването на кожата при отслабване. Обикновено не мислим за този ефект от отслабването когато се заемаме с него (най-вече защото не сме сигурни дали ще постигнем желаното сваляне на килограми), но когато е факт – вече е много по-трудно да се вземат мерки.

В предната статия разгледах кое предизвиква увисването на кожата и как можем да предотвратим увисването в процеса на отлабване.

В днешното интервю ще видим гледната точка на дерматолога – д-р Иван Пеев от дерматологична клиника AestheLine. С д-р Пеев дискутираме как можем да се предпазим от увисване на кожата и какво да направим, ако вече е факт.

Увисване на кожата при отслабване д-р Иван Пеев

FitPersona: Д-р Пеев, има ли начин да предпазим кожата от увисване при рязко отслабване? Каква е гледната точка на дерматолога?

Д-р Иван Пеев: Кожата има едно много хубаво свойство и то се нарича еластичност. Това дава възможност тя да увеличава площа си в зависимост от силата, която се прилага върху нея, след което, когато напрежението спре, се връща в изходно положение.

Колкото по-млада е кожата, толкова еластичността й е по-запазена. Фактори като: стареене, УВ радиация и продължително преразтягане на кожата нарушават нейната еластичност. Нагледен пример мога да дам с балон. Когато го надуваме, той приема определена форма и обем, след изпускане на въздуха балонът никога не се връща в първоначалната си форма, а е леко разтегнат. Когато има рязка промяна в теглото, кожата реагира по сходен начин, тя не може напълно да се пригоди към новата форма и изглежда отпусната.

Това си има своето обяснение. Има два основни структурни белтъци, които са от значение за еластичните свойства на кожата: еластин и колаген. Те се разполагат под формата на сложна мрежа от влакна в дермата. С напредване на възрастта и под влияние на УВ лъчите тези белтъци намаляват, съответно и еластичността. Ако натискът, който се окаже върху тях е прекалено голям, тези влакна се разрушават и се формира белег наречен стрия – друг признак на резките вариации в килограмите.

Увисване на кожата след отслабване

FitPersona: Как да предпазим кожата от увисване при отслабване, какво препоръчвате?

Д-р Иван Пеев: Най-простият отговор, но същевременно и най-сложно изпълнимият е да не се подлагате на тежки диети, целящи бързо смъкване на килограми. Tака кожата ще има достатъчно време да се пригоди към новия обем. Много често при драстичните диети се развива дефицит на някои важни микроелементи и минерали, които са основни във формирането на колагена. Затова е важно да знаете, че когато решите да отслабвате, трябва да набавяте витамин С, омега мастни киселини и антиоксиданти, като е желателно това да става по естествен начин с храната.

Друг важен момент е избягването на продължително излагане на естествена или изкуствена слънчева светлина, тъй като УВ радиацията подтиска формирането на колагеновите и еластиновите влакна.

FitPersona: Когато решим да правим диета, какви съпътстващи процедури са подходящи против увисването?

Д-р Иван Пеев: Когато отслабваме, трябва да знаем, че целият организъм „страда“, а не просто топим мазнини. Настъпват най-разнообразни биохимични и физиологични процеси, които целят тялото ни да се приспособи към новите условия. Диетите и физическите упражнения трябва да вървят ръка за ръка и да бъдат съобразени с нуждите на организма. Това, което може да правите като процедури за поддържане на кожата са апаратни или мануални масажи, които стимулират кръвообращението и премахването на токсичните отпадни вещества чрез лимфата.

В нашата клиника разполагаме с няколко такива процедури. Една от най-ефикасните е вакуумният масаж. При тази процедура, не само подпомагаме лимфотока, но също така стимулираме образуването на колаген и заздравяването на съществуващия.

Боди рапинг за борба с целулита

Процедура Боди рапинг, която аз самата имах възможност да изпробвам

Чрез боди-рапинг (бел на FitPersona: вижте FitPersona статията за боди рапинга) имаме възможност да „вкараме“ различни активни съставки в кожата, които да я поддържат стегната. Не трябва да пренебрегвате и домашната козметика за тялото – хидратиращи лосиони богати на омега ненаситени мастни киселини, какаово олио, урея и други.

FitPersona: Какви дерматологични процедури са най-ефективни, когато увисването вече е факт?

Д-р Иван Пеев: Съвременната медицина вече предлага голямо разнообразие от неинвазивни процедури за стягане на кожата, с които се постигат отлични резултати. Паразарът на тези процедури показва най-голям ръст от всички естетични процедури в последните години. Има различни технологии, с които може да се постигне стягане на кожата – радиочестота, високо-концентриран ултразвук, лазери, мезотерапия, мезоконци и други.

aestheline

Снимка: Aestheline.com

В дерматологична клиниика Aestheline работим с един от водещите за апарати в света за „боди контуринг“ Exilis. Той е единственият работещ на базата на монополярна радиочестота. Сложните системи на апарата ни позволяват да загряваме дермата до 43 градуса, без да предизвикаме изгаряне на повърхността. Чрез 3-4 минутно поддрържане на тази температура активираме метаболитните процеси и фибробластите започват да образуват нов колаген. Това са процеси, които отнемат време, обикновено резултатите се наблюдават след месец, месец и половина, след като е направен курса от 4 процедури, но в края на терапията пациентите са изключително доволни.

FitPersona: Може ли много увиснала кожа да се прибере с неоперативни методи?

Д-р Иван Пеев: Няма стандартизиран подход. Когато лекарят познава техниките, с които работи, той трябва да е човекът, който да прецени какво може и какво не може. Клиентът трябва да има реалистични очаквания за крайния резултат, защото в противен случай, колкото и да си искрен в това да му помогнеш, той няма да те послуша. Неоперативните методи са успешни при по леки форми на увисване с набръчкана и слабо еластична кожа и при по-млади жени и мъже. Когато говорим за увисване с излишък на кожа и разтегнати мускули, подобрението с тези процедури може да бъде между 20 и 40%, което е слабо забележимо. Тогава аз съветвам клиентите да се обърнат към пластичен хирург.

FitPersona: Какви лесни трикчета ще препоръчате на жените, за да избегнат увисването

Д-р Иван Пеев: На първо място – да избягват драстични диети. Също, да хидратират организма си, като приемат повече течности, да използват слънцезащитни кремове, като избягват силното и продължително слънце. Да прилагат веднъж седмично масажи с олея, богати на витамин А и Е и да използват козметика за тяло, която подхранва кожата, да изпълняват упражненията, които им предлагате. Май станаха не толкова лесни 🙂

FitPersona: Благодарности на Д-р Пеев за споделените съвети! И – радвам се да споделя, че Д-р Пеев и Дерматологична клиника AestheLine решиха да предоставят една безплатна процедура за стягане на кожата на една момиче от групите Боди Дизайн. Така че – след провеждане на процедурата ще отразим впечатленията й (макар да са необходими няколко процедури за осезаем резултат).

 

ноември 14, 2016|Коментарите са изключени за Увисване на кожата при отслабване – гледната точка на дерматолога