Основни принципи на храненето при цел отслабване

Начало/Здравословно хранене/Основни принципи на храненето при цел отслабване

 

В момента има около 2 000 000 000 хора в света с наднормено тегло, около 700 000 000 милиона със затлъстяване,тази година са похарчени 315 000 000 за отслабване само в САЩ и около 150 000 000 за курсове свързани с отслабване.Това се оказва един огромен проблем пред човечеството, за който явно не се намира решение.

Когато говорим за отслабване имаме предвид сваляне на мазнини.За мен правилният начин да се разделим с тези мазнинки завинаги е в балансираното хранене.

Нека да разгледаме основните принципи на храненето с цел отслабване:

1.Не вкарвайте повече, отколкото изразходвате

eten

Това си е чиста математика- няма как да изям 2000 кал. пък да изразходя 1500 кaл и да слабея.Не става въпрос за постоянно пресмятане на калории, но трябва да имаме представа горе-долу какъв е дневният ни прием на калории и как е разпределен на всяко хранене.

2.Започнете да закусвате

healthy-breakfast-food-groups-balanced-meal-best-brand-blue-milk-cereal-fruit

За да работи машината добре през деня,трябва да и подадете качествено гориво още сутринта.Може би ви изглежда така,че по- бързо ще свалите желаните килограми ако пропуснете закуската, но всъщност е точно обратното и въпреки споровете във времето”за” и “против”,  това отдавна е научно доказано.Хората, които закусват много по- добре контролират като цяло храненето си и консумират по- малко наситени мазнини, вредни храни и въобще по- малко калории.Това, което вие пропускате на закуска си го наваксвате по- късно през деня за сметка на по- висококалорийни храни и сладки неща,както и тези хора са склонни да поемат по- големи порции от нужните.Храненето на закуска може да намали риска от затлъстяване и инсулинова резистентност между 35-50%.

3.Разпределете правилно храненията

диетично хранене

Всеки е чувал,че храненията трябва да са на по- чести интервали и по- малки като количество.На практика това значи между 4-6 хранения дневно, разпределени според дневния ритъм и заетост.Така никога не ставате прекалено гладни, за да нарушите режима си и поддържате едно стабилно ниво на кръвната захар през целия ден.

4.Избирайте чисти храни

чисто хранене

Премахнете всичко пакетирано и консервирано и вземайте само чисти протеини, въглехидрати и мазнини.Да се храним чисто значи, да ползваме само качествени и свежи продукти, да ги обработваме по подходящия начин, да изключим нещата от които само дебелеем, но нямат хранителна стойност(сладкиши,тестени,алкохол).

5.Пийте вода.

колко вода да пия дневно

Изглежда доста прост съвет, но не можете да си представите колко може да ви помогне водата в процеса на отслабване.Водата засилва метаболизма, извежда отпадните продукти от организма, изгонва излишните течности от тялото, както и помага за това да не преяждаме.Дневната нужда от вода е индивидуална, но приемаме за минимум 2л .за човек, който има нормална активност.

6.Тренирайте поне 3 пъти седмично

fitpersona

 

Без тренировки няма да стане,така че трябва да изберете някой спорт, който ви е приятно да практикувате и трябва да ви стане навик да го правите редовно.За да има максимален ефект върху изгледа на тялото,тренировката трябва да продължава 1-1.30 ч. и да има занимания с тежести или собствено тегло, както и кардио част.

април 26, 2017|Коментарите са изключени за Основни принципи на храненето при цел отслабване