Как да различим емоционалното хранене от обикновения глад

Начало/Здравословно хранене/Как да различим емоционалното хранене от обикновения глад

Има много причини, на които се дължи напълняването, но една от основните е емоционалното хранене и емоционалният глад. За успешното справяне с проблема, трябва да открием източника и причината. защото емоционалното хранене е само външната проява на по-сериозен нерешен проблем.

В няколко статии ще се опитам да дам яснота по въпроса, както и решения за справяне с него.

  •  Емоционални причини – какво е важно да направим , преди да минем към спазване на режим и тренировки

emotional-eating

Нека да поговорим малко за емоционалните причини, защото те са много сериозен фактор, но за който малко се говори. Много често знаем какво е правилно да ядем, но не се сдържаме и посягаме към това, което ни вреди. Това е така, защото храната носи удоволствие. Много често вкусното хапване ни помага да се освободим от стреса, да се почустваме комфортно или просто да си дадем награда за нещо. Aко в емоционалният глад се крие проблема на напълняването ни, то ние може да се чувстваме безсилни пред този глад. Най-лесният начин да запълня празнината е да отворя хладилника.

Следвай индивидуален режим с цел отслабване:

Хранителен режим
Тренировъчен режим
Комбиниран режим

Тази емоционална празнина, обаче, не може да бъде запълнена с храна, така че удоволствието е много кратко. Това води до един порочен кръг, в който освен че не се чувстваме по-добре, започваме да изпитваме и чувство на вина, затова, че решаваме всеки проблем с храна. В този случай храненето става основен механизъм за справяне с негативните емоции. Когато съм стресирана, разстроена, ядосана, самотна, изтощена или отегчена първият импулс е да грабна един шоколад или торта.

За съжаление емоционалния глад не може да бъде запълнен с храна (та било то и най-вкусната). Защото може да се почувстваш по-добре на момента, но причината за този глад е все още в теб.

Единственият начин да се справим с този проблем е да намерим други механизми, които да ни помагат да се справяме с чувствата и емоциите си.

Как да различим емоционалният глад от физическия глад?

emotional-eating-730x486

Емоционалният глад може да бъде много мощен, така че да бъде сбъркан с физическия. Има обаче някои неща, по които можем да ги различим:

  • Емоционалният глад идва внезапно – той те връхлита изневиделица като нещо неотложно. Физическия глад идва по-постепенно (освен ако не сте яли много дълго време). Желанието за храна е отчаяно и човек иска да го удовлетвори незабавно.
  • Емоционалният глад жадува определени храни. Когато сте физически гладни всичко което звучи горе-долу добре би ни свършило работа, включително и здравословни неща като зеленчуци. Но емоционалният глад жадува за нездравословна храна – чипсове, пици, тестени и най-вече сладки неща, от които на момента получаваме удоволствие. Натрапчивото желание за парче пица или чийзкейк не може да бъде удовлетворено от нищо друго.Overweight woman eating fast food.
  • Емоционалният глад често води до преяждане – преди да се усетите вече сте изял цял плик чипс или цял шоколад механично, без дори напълно да му се насладите. Когато ядете в отговор на физически глад, обикновено всичко е по-осъзнато и сте наясно с това, което правите.
  • Диск с тренировки за отслабванеЕмоционалният глад е там, когато ти вече си пълен

Желанието за още и все повече от тази храна остава, дори когато вече нямаш място в стомаха. Физическият глад, от друга страна, няма нужда от преяждане. Човек се чувства удовлетворен, когато си е изял порцията и стомахът е пълен.

  • Емоционалният глад не се намира в стомаха

Вместо да стърже и ръмжи в стомаха, както прави физическия, емоционалният глад се е настанил в главата и няма намерение да излезе оттам. Фокусирал се е върху определени вкусове и аромати.

  • Емоционалният глад често води до съжаление, вина или срам

emocionalno hranene

Когато ядете за да задоволите физическият глад едва ли след това се чувствате виновни или се срамувате от извършеното, защото просто давате на тялото това от което се нуждае. Ако се чувствате виновни след хранене, то е най-вероятно, защото дълбоко в себе си осъзнавате, че решавате емоционални проблеми с храненето.

Как да се справим с емоционалното хранене ще видите във втората част на статията.

Ако имате  нужда от помощ за хранителния си режим, тренировъчния си режим или пък мотивацията, може да си запазите час за консултация или да поръчате режим на  https://fitpersona.com/regimes/

май 16, 2017|Коментарите са изключени за Как да различим емоционалното хранене от обикновения глад