5 причини за емоционалния глад

Начало/Здравословно хранене/5 причини за емоционалния глад

Както вече установихме в статията „Как да различим емоционалното хранене от обикновения глад“, емоционалният глад е специфичен, напада ни ненадейно и за да се справим с него трябва да открием причините, които ни карат да не спираме да мислим за парчето шоколадова торта или невероятния чийзкейк в сладкарницата до офиса. За да прогоним тези натрапчиви мисли, трябва много ясно да идентифицираме нашите причини да изпитваме тази празнина, която копнее да бъде запълнена.

емоционален глад

Идентифицирайте вашите причини за емоционално хранене

Замислете се в кои ситуации прибягвате до комфорта на храната?Най- емоционалното хранене по принцип е свързано с неприятни емоции, но също така може да бъде предизвикано и от положителни емоции (като награда за постигането на дадена цел, отбелязването на радостно събитие, празник или среща със скъп приятел).Ето някои често срещани причини за емоционално хранене:

  • Стресът

6360074091784763012020166301_sfp-stress-kids-theyre-picking-up-what-were-pu-001

Забелязали ли сте как стреса ни кара да огладняваме?Това не е само в ума ни. Когато стресът е хроничен,това води до високи нива на хормона кортизол.Кортизолът предизвиква глад за солени, сладки и пържени храни от които получаваме незабавен прилив на енергия и удоволствие.Колкото по- неконтролируем стрес имаме в живота си, толкова по- голяма е вероятността да го облекчаваме с хранене.

  • Емоционално запълване

Храненето може да бъде начин, с който временно да заглушим негативните емоции- гняв, страх, тъга, самота, обида , срам.Никой не иска да изпитва такива чувства и храната се явява като обезболяващо средство.

  • Скука и чувство за празнота

cat-1402170_640

  • Случвало ли ви се понякога да ядете от нямане какво да правите?Или да ядете за да запълните някаква празнина в живота си?Чувствате се неизпълнен и празен и храната е нещо с което може да запълните устата и времето си.В момента тя ви изпълва и отнема вниманието ви от основните чувства и неудовлетвореност в живота.
  • Навици от детството

Да се върнем към детските спомени.Със сигурност се е случвало, когато се представим добре в училище да ни наградят със сладолед, да получим парче сладкиш, когато сме тъжни или просто мама да ни направи пирожки в неделя сутрин просто от любов.Тези емоционално базирани хранителни навици от детството са много трайни и си ги носим и в зряла възраст.Възможно е някои от тези хранителни навици да се задвижват от носталгия и скъпи спомени- например семейна вечеря в неделя, когато се хапват пържени картофки и пица, или спомени как помагаш на мама да приготви от нейните ароматни курабийки.

image2

 

  • Социално общуване

Да хапвате с други хора е приятно и отнема стреса, но  също може да доведе до преяждане.Например ако поръчате различни неща по средата на масата и всеки си взима е трудно да определиш колко точно си изял, а и някак добрата компания насърчава прекаленото ядене.Понякога другите дори те подканят да хапваш, ако не си особено активен.В друга социална ситуация може да преядеш от нервност например, защото когато се храниш не се налага да говориш и да общуваш с другите.

friends-581753_640

Намерете други начини да храните вашите чувства

Ако не знаете как да управлявате емоциите си по начин, който не включва храна, няма да бъдете в състояние да контролирате хранителните си навици за много дълго. Диетата базирана на правилно и научно обосновано отслабване често се проваля, защото няма контрол върху хранителните навици.Тя не работи, когато сте свикнали да храните емоциите си незабавно и веднага с нещо сладко и висококалорично.

За да се спре емоционалното хранене, трябва да се намерят други начини за справяне с емоциите.Трябва да намерим алтернативи , които да ни носят удоволствие и изпълват емоционално, без да включват нездравословно хранене.

Ако имате нужда от помощ за изготвяне на хранителния ви режим, може да да видите как става изготвянето https://fitpersona.com/regimes/

 

 

май 23, 2017|Коментарите са изключени за 5 причини за емоционалния глад