Как да се справим с емоционалното хранене

Начало/Здравословно хранене/Как да се справим с емоционалното хранене

Това е третият материал за емоционалното хранене, в който ще разгледаме начините за справяне с този проблем.В първата статия разбрахме как да различим обикновения глад от емоционалния, вторият материал разглежда причините, които ни карат да се храним емоционално, а сега е време да видим и решението. Няма да се лъжем, че е лесно- все пак това си е хранително разстройство, не по- малко мъчително от другите. Но, ако ние сами не се справим със собствените си демони, няма кой друг да ни помогне.Най- важното е да започнем промяната в мисленето си, след което ще дойде и промяната на физическо ниво.

Анализирайте!Анализирайте причините, за да намерите правилната отправна точка!Трябва да знаете от къде тръгвате и къде отивате.Веднъж разбрали това, може да изберете способите, които работят най- добре при вас.Нека да видим какви са алтернативите, когато изпитаме глад, който не идва от празния стомах 🙂

 

     Алтернативи на емоционалното хранене:

featuredbodydesign1

 • За мен най- добрата и универсална алтернатива за справяне с негативни емоции е спорта.Физическите действия и особено аеробната дейност с продължителност поне 30 мин. стимулира мозъкът да произвежда хормона на щастието.
 • Ако сте депресиран и самотен винаги може да се обадите на някой, който ви кара да се чувствате добре,да си поиграете с домашния любимец или да разгледате албум с любими снимки.
 • Ако сте загрижени, излезте някъде навън,отидете на танци или на кино.
 • Ако сте изчерпани може да се поглезите с чаша горещ чай, топла вана и ароматни свещи.
 • Ако сте отегчени прочетете хубава книга, намерете някоя забавна комедия или направете нещо, което отдавна планувате, но все не достига време.

Опитвайте се да отлагате храненето

what-to-know-about-binge-eating-disorder

Повечето емоционални консуматори се чувстват безсилни пред желанието и глада.Понеже са се опитвали в миналото да се противопоставят на това чувство и не са успявали, смятат че не притежават воля за това.Истината е че имаме много по- голяма власт над апетита си, отколкото си мислим.Емоционалното хранене има тенденция да е автоматично и безсмислено.Преди да се осъзнаеш какво правиш, може да си преполовил тирамисуто в хладилника.Но ако се опитаме да го отложим във времето с 5 минути, може да осмислим това желание и да вземем друго решение. Не си казвайте ,че няма да го изядете защото забраната поражда най- голямото желание, просто го отложете малко във времето.Докато изчаквате помислете какво се случва във вас емоционално и дали парчето торта ще реши проблема.Това ще ви помогне може би да промените стериотиопа следващия път и да вземете друго решение.

eat3

Научете се да приемате чувствата си,дори най- лошите

Докато на пръв поглед може да изглежда, че основният ви проблем е, че сте безсилни пред храната, емоционалното хранене всъщност произтича от несправянето с емоциите си.Вие не се чувствате способни да се справите с чувствата в главата си, така че ги туширате с храна.Не трябва да се опитвате да потискате чувствата си, ако искате да се справите с тях.

8 стъпки за справяне с емоционалното хранене

Вероятно повечето от вас са изяли нещо в последните няколко часа.И вероятно не може да си спомните всичко, което сте яли, а камо ли усещането от това хранене, защото доста често го правим машинално, докато работим,четем, гледаме телевизия.Когато се концентрираме върху храненето без да правим нищо друго в този момент, можем много по- лесно да контролираме апетита и да се справим с желанието за хапване на нездравословни храни.

 1. Направете списък по който да пазарувате- по този начин ще избегнете импулсивното пазаруване и ще може да заредите количката само с нужните  полезни продукти.
 2. Спазвайте часовете на хранене– ако пропуснете хранене, може така да освирепеете от глад, че да погълнете първото нещо което видите, а и да прекалите с количествата.
 3. Намалете порцията– опитайте се да следите грамажа поне на око, като начало може да си сервирате в по- малка чинийка.
 4. Оценете храната си- не нападайте веднага чинията, а си дайте 1-2 мин. да съзерцавате храната и благодарете за възможността да имате хубава храна на масата или за това,че може да я споделите с любими хора.Нека хранернето е ритуал, а не просто запълване на стомаха.
 5. Носете всичките си сетива за хранене-обръщайте внимание на цветовете, ароматите,текстурата, а когато дъвчете храната се опитайте да идентифицирате всички съставки, особено подправките.
 6. Яжте малки хапки – за да усетите вкуса на храната, трябва да отхапвате малки хапки, а не да тъпчете устата си.Опитайте се да оставяте прибора си между хапките.
 7. Дъвчете старателно– Дъвчете всяка хапка поне по 20 пъти,така ще се заситите с по- малко и по- бързо
 8. Яжте бавно– Опитайте се да отделяте достатъчно време, за да се нахраните спокойно, колкото и да нямате време.Когато се храните бавно много по- добре ще усвоите храната,отколкото ако я изгълтате на един дъх.
юни 17, 2017|Коментарите са изключени за Как да се справим с емоционалното хранене