Балансирайте тези 4 хормона за да отслабнете

Начало/Здравословно хранене, Фитнес/Балансирайте тези 4 хормона за да отслабнете

Много често ми се случва в практиката, клиентките ми да ми споделят, че с възрастта все по- трудно отслабват. Без да променят хранителните си навици или физическото натоварване, борбата с килограмите става все по- неравностойна. Обикновено, когато коригираме храненето и тренировките, нещата започват да се случват, но не може да отречем влиянието на хормоните върху теглото.От друга страна пък е доста смешно да обвиняваме хормоните за всичките ни злини.

Хормоните влияят на много неща – от настроението и енергийните ни нива до свалянето и покачването на килограми. Техните нива се колебаят месечно, но и през целият ни живот – през пубертета, бремеността или менопаузата. Тези въпроси, обаче, не се дискутират много често и като че ли малко тънем в неведение, какво точно се случва в тялото ни.

Нека видим кои са хормоните, които са свързани с напълняването и как може да ги балансираме естествено за да изглеждаме добре и да се чувстваме пълни с енергия.

Естроген

Естрогена е хормонът, който отговаря за развитието на женските полови белези.Има връзка между естрогена и повишаването на теглото през менопаузата.По време на менопаузата, нивата на всички хормони са склонни да намаляват, включително естроген и прогестерон. Теглото се покачва, когато естрогенът е доминиращ хормон- общото му количество намалява, но прогестеронът е още по-нисък.И така, всъщност важно е съотношението между естрогена и прогестерона (колкото и ниски да са техните нива) и когато естрогенът доминира, може да наддавате на тегло, и то особено в зоната около корема.

Смята се, че повечето жени имат такъв дисбаланс и естрогенът е доста по-висок от прогестерона. Един от факторите, които допринасят за това“естрогенно господство“ е излагането на естроген- подобни химикали от околната среда.Някои от тях са пестициди, хормони в животинските продукти и пластмаси- всички известни като ендoкринни разрушители.

За да балансираме естрогена е нужно да спазваме някои простички неща:

Моцарела в хранителни режими с цел отслабване

 • да ядем около 500гр. зеленчуци всеки ден

Фибрите ще помогнат за отстраняването на излишния естроген от тялото.Трябва да приемаме 35- 40 гр. влакнини на ден.

 • премахнете захарта и всички преработени храни
 • купувайте месо от проверени източници
 • тренирайте редовно, за да се детоксикира тялото

Кортизол

Кортизолът регулира реакциите на тялото в стресови ситуации.Градските хора в ежедневието си сме изложени постоянно на стрес- на работното място, вкъщи, покрай ангажиментите на децата, в задръстванията,недоспиването…всичко това помага за поддържането на високи нива на кортизола. Излишъкът от кортизол ни поставя в повишен риск от сърдечни заболявания и води до натрупването на висцерални мазнини – около вътрешните органи и зоната на корема.

За да балансираме кортизола, просто трябва да елиминираме стресовите фактори. Знам, че звучи почти невъзможно, но в крайна сметка и това е в нашите ръце.Ние сами избираме, как да реагираме в дадена ситуация. Като начало може да намалим кафетата – повярвайте ми, дори не съзнаваме колко много ни влияе прекомерно многото кофеин. Ето естествените начини, които ще помогнат намаляването на кортизола:

 • 1 кафе на ден (не повече)
 • медитация и дихателни упражнения
 • приемане на магнезий и витамин В
 • 8 часа нощен сън

Лептин

Лептинът се произвежда от мастните клетки на тялото и основната му функция е да даде сигнал на мозъка, че тялото е сито. В съвременното хранене и по принцип в полуфабрикатите изобилства от глюкозо-фруктозен сироп. Когато има големи излишества, тялото го съхранява като мазнина. Това води до излишък от лептин;когато човек има прекалено много лептин, може да стане резистентен към него. Това означава, че тялото ви не може вече да регистрира дали нивата на лептина са високи или ниски- и продължавате да ядете и да натрупвате тегло.

Много важен фактор за балансиране на лептина е наличието на достатъчно сън. Когато не си доспиваме, нивата на лептин са по-ниски и дори да се нахраним, не получаваме нужното удовлетворение, а желанието за мазнини и въглехидрати е по-голямо. Също така за намаляването на лептина ще помогнат:

 • прием на Omega 3 и на храни богати на Омега 3 като риба и чия
 • намалете приема на фруктоза, както и намалете порциите
 • спортувайте редовно

Инсулин

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса и помага за регулацията на глюкозата (кръвната захар) в тялото. Ако сте с наднормено тегло или дори нормално тегло, но имате мазнини в коремната област, твърде вероятно е този хормон да е извън баланс. Освен това, ако имате навика да ядете редовно сладки храни, панкреаса трябва постоянно да произвежда инсулин, който да регулира кръвната захар.Излишната захар, която не може да бъде съхранена като гликоген, инсулинът съхранява като мазнини!

За да балансираме инсулина трябва да започнем  деня с вода с лимон или вода с ябълов оцет. Има и други начини за естествено балансиране на инсулина:

протеинов шейк

 • консумация на протеин на всяко хранене
 • чести хранения с малки порции
 • консумация на сложни въглехидрати
 • премахване на добавената захар от диетата

Това, което може да обобщим  от дотук казаното: Ако имате проблем с теглото и трудно сваляте килограми е твърде възможно да имате хормонален дисбанс. Редовните изследвания ще ви ще ви бъдат полезни  и ще ви дадат информация не само за проблема с теглото, но и за цялостното ви здравословно състояние. Изследвания на тези хормони може да направите в Лабораториите Synevo

Ако пък имате нужда от един балансиран хранителен и тренировъчен режим- може да поръчате тук.

ноември 13, 2017|Коментарите са изключени за Балансирайте тези 4 хормона за да отслабнете