Най-добрите форми на магнезия

Начало/Здравословно хранене/Най-добрите форми на магнезия

Темата за магнезия е доста интересна и обсъждана напоследък, тъй като този минерал участва в над 300 ензимни реакции и е от изключителна важност за човешкото здраве.Според американски проучвания около 68 до 80% от американците имат недостиг на магнезий.Предполагам, че ако в България се направи подобно проучване и хората се изследват за нивата на магнезий в тялото си, картинката няма да е много по- разлина. Една от  причините за тази тревожна статистика се крие в храненето преимуществено с преработени храни, но може би основната е , че почвите са все по- бедни и изтощени откъм минерали и съответно много плодове и зеленчуци, които някога са били богати на магнезий, вече не го съдържат в адекватни количества.

По тази причина, все повече хора се обръщат към магнезиевите добавки, за да увеличат приема на този жизненоважен минерал и да избегнат дефицитите.Тъй като магнезият трябва да бъде свързан с друго вещество, за да се абсорбира адекватно, магнезиевите добавки се предлагат под различни форми, които осигуряват различни или целеви ползи за здраветопредишния материал за магнезия разгледах различни видове магнезий според приема- таблтки, разтворими таблетки, магнезиевото олио и магнезиев гел.Тук  ще  разгледаме най-добрите съединения на магнезия:

1.Магнезиев малат

Магнезият малат е фантастичен избор за хора, страдащи от умора, тъй като ябълчната киселина – естествена плодова киселина, присъстваща в повечето клетки на тялото – е жизненоважен компонент на ензимите, които играят ключова роля в синтеза и енергията на АТФ производство. Тъй като йонните връзки на магнезий и ябълчена киселина лесно се счупват, магнезиевият малат също е силно разтворим.

2.Магнезиев карбонат

Магнезиевият карбонат е една от най-популярните,биодостъпна форма на магнезий, която всъщност се превръща в магнезиев хлорид, когато се смесва със солната киселина в нашите стомаси. Това е много добър избор за хора, страдащи от лошо храносмилане и киселинен рефлукс, тъй като съдържа антиацидни свойства.Специалното в тази формула е, че се усвоява много бързо от организма и с една таблетка получаваш цялата доза магнезий за деня.

3. Магнезиев цитрат

Магнезиевият цитрат е също много популярна магнезиева добавка, защото е евтина и лесно се абсорбира. Тъй като лимонената киселина е леко разхлабително, магнезиевият цитрат действа като средство при запек, както и като източник на магнезий. Това е чудесен избор за хора с ректални проблеми или проблеми с дебелото черво, но е неподходящ за хора с лениви черва.

4. Магнезиев таурат

Магнезият таурат е най-добрият избор за магнезиева добавка за хора със сърдечно-съдови проблеми, тъй като е известно че предотвратява аритмии и  пази сърцето от увреждане,подходяща за след инфаркт. Магнезиевият таурат се абсорбира лесно и не съдържа лаксативни свойства.

5.Магнезиев глицинат

Магнезиевият глицинат (магнезий, свързан с глицин, неесенциална  аминокиселина) е една от добре  абсорбиращите се форми на магнезий, малко вероятно е да предизвика диария. Това е една добра опция за дългосрочен прием при магнезиев дефицт.

6.Магнезиев хлорид

Магнезиевият хлорид има впечатляваща скорост на абсорбция и е една от най-добрите форма на магнезий, която се приема за детоксикация на клетките и тъканите(както казах по-горе, магнезиевият карбонат също се превръща в хлорид в стомаха). Освен това, хлоридът подпомага бъбречната функция и стимулира метаболизма.Магнезиевото олио е магнезиев хлорид и е най- безопасният и бърз начин да се заредят клетките с магнезий, а бонусът е че омекотява и хидратира кожата.

В случай, че искате да се консултирате с мен, може да заявите консултация тук.

декември 18, 2017|2 коментара

2 коментара

 1. Диана Иванова 20 юни 2018: 10:08

  Благодаря за подробната информация. Имам въпрос свързан с здравосл.проблем. Къде да го задам?!

  • fitpersona 7 юли 2018: 7:17

   Здравейте!
   Може да ми пишете на мейла- fitpersona78@gmail.com
   Поздрави!

Comments are closed.