5 Топ най-дразнещи неща във фитнеса

Начало/Фитнес, Цяло тяло/5 Топ най-дразнещи неща във фитнеса

Отдавна си мисля да напиша нещо по тази тема, защото освен упражненията, храненето и добавките , фитнеса има и социална страна, която не можем да пренебрегнем.На това място се събират много и различни хора по пол, интереси, професия, възраст, характер и възпитание.Именно върху възпитанието искам да акцентирам и върху „фитнес културата“- неписаните (и писани понякога) правила и етикеция, които трябва да се спазват в залата.Обикновено тази култура се изгражда във времето- имам предвид години, а не двата месеца след Нова година.Страхотно и приятно е да си заобиколен от хора, които имат тази култура и може да се разберете само с поглед или кимване, но на практика нещата не се получават толова идеално.Аз около 2 години не бях стъпвала във фитнес зала(тренирах само с групите ми по Боди Дизайн), но от известно време отново се завърнах и си припомних всички неща, които ме дразнят като поведение( сигурна съм не само мен).Но нека да ги видим:

  1. Заговаряне.

Започвам с едно от най- неприятните неща за мен, не защото съм асоциална, а защото фитнеса за мен е мястото на което максимално си почивам и се вглъбявам в себе си и в това, което правя.Там отивам с ясната идея какво ще правя и времето ми е разпределено до минута, така че не искам да си го губя в празни приказки- както в залата , така и в съблекалнята.Да не говорим за случаите, докато правиш серия, някой да дойде да ти говори нещо(изключая личния треньор).

Преди няколко седмици, правех гърди- комбинация лег с лост и флайс с гири от 4 кг.Докато правя серията с лоста, някаква жена ми цъфна над главата да ме пита можело ли да вземе гирите!!? И очаква най- вероятно аз да и отговоря докато вдигам или да си прекъсна тренировката, за да я удостоя с отговор. Ами така не се прави, меко казано е невъзпитано! Ако искате да попитате, дали човекът е свършил с даден уред- заставате на разстояние не по-малко от метър от него, изчаквате да приключи серията си, да си поеме въздух и тогава си задавате въпроса.

Втори случай- на пътеката.Там е любимото място за разговори на хора, за които кардиото е скука, пък и не го правят качествено. Защото, ако аз тичам 40 мин. едва ли ще мога да разговарям, а едва ли ще имам и желание. Съвсем скоро, докато си правех кардиото след тренировка ( ходене по наклон), човекът от съседната пътека започна да ми задава въпроси от рода на „Ти често ли идваш?“, „Ама кога идваш, щото не съм те виждал?“, „Какво работиш?“, „Къде живееш?“- ужас ви казвам. Аз отговарям едносрично, за да се усети човекът, че разговорът е приятен само за него, но той не се усеща. Ами наложи се да съкратя кардиото с 10 мин. и стратегически да избирам кардио уредите, на които вероятността някой да ме заговори е минимална(никога не можеш да си 100%, разбира се).

2.Даване на съвети.

Даването на съвети относно упражненията и тренировката е един вид заговаряне, но като екстра има и обучителен елемент.И има една задължителна закономерност- колкото по-не ги искаш съветите, толкова по-настоятелно  ти ги дават.Тук варианта да се измъкнеш е категорично да отрежеш съветника още на първия съвет, иначе рискуваш да продължи с теб по уредите- и със съветите , разбира се!Този човек ще открие всяка грешка и пробойна във вашата система и тренировка, от килограмите с които работите, през правилното изпълнение и стойка, та чак до дишането.Скоро имах такъв случай, но за съжаление не можах да попия цялата информация, тъй като човекът имаше явен проблем с дикцията.

Другата закономерност в случая е, че обикновено хората, които ти дават съвети без да им ги искаш, не са в много добра физическа форма.Гледаш и се чудиш, къде ли се е пропукала връзката между толкова безценни знания и краен резултат.Но от елементарно възпитание, ще се въздържим да попитаме защо всичките страхотни упражнения при тях не са проработили.

3.Заемане на уредите

При редуването по уредите винаги се стига до напрежение, особено вечер, когато има най-много хора.Доста често хората избират някой стандартен сплит( трениране на определи мускулни групи, в определени дни) и съответно доста често мускулните им групи съвпадат.Така например се оказва, че в понеделник всички правят гръб и се скупчват на скрипеца по 10 човека. За тези, които имат достатъчно опит и знания е лесно, защото  могат да започнат с нещо друго и да импровизират.Проблема е за тези, на които им го пише в програмата и нямат много практика- напъват тоя скрипец, сякаш е единствения съществуващ уред за гръб и докато се изредят всички, то минат 10 минути между серия!

Друг пример за неправомерно заемане на уредите е, когато някой си прави кръгова тренировка и ползва няколко уреда един след друг- за който и уред да попиташ, той го ползва и иска като стигне до него да му е празен. Ако е зает се ядосва, че му проваляш тренировката.Тази тренировка може и да се получи, ако сте  двама човека във фитнеса, но в нормално населена фитнес зала, няма как да очакваш всички да се съобразят с твойте кръгове и да те чакат докато си ги извъртиш.

Третият най- дразнещ случй поне за мен е медитацията не уредите за външно и вътрешно бедро.Това има чувството че няма да се промени никога и всеки път получавам някакво дежа вю, погледна ли към тези уреди!Явно са най- удобни и желани за седене и човъркане в телефона, гледане в огледалото, оправяне на косата, понякой път някой недоспал може и да поспи. Аз доста често пропускам тези упражнения, въпреки че съм ги планирала 2 пъти седмично в края на тренировката, просто защото като видя как някой седи в ступор на външното бедро и от време на време извършва по някое движение подобно на спазъм, решавам че докато се разберем кой , какво, как ще се редуваме , ще изгубя 20 мин. в обяснения.За това подминавам и заменям с нещо или отивам директно на пътеката.Моля от сърце, ако някой осъзнае че прави това нещо- да го промени, защото освен че няма полза за себе си, пречи и на останалите!

4. Зарязване на натоварени щанги и невръщане на уредите на място.

 

Тук мога да говоря много, тъй като самата аз съм работила някога във фитнес и съм прехвърляла на ден тонове дискове.Най- любимите места за товарене са лежанката, смит-машината и лег- пресата.В което няма нищо лошо, стига след като свършите, да бъдете така добри и да си разтоварите уреда.Никой не е длъжен да го прави вместо вас – щом си бил толкова силен, че да буташ на лег- пресата 400 кг, трябва като мъж да си върнеш дисковете по местата( не да ги нахвърляш до уреда). За всички е неприятно, но най- вече за дамите, първо защото не всяка може да се справи с тежестите и второ ноктите ни отиват на кино.

Относно гирите и дъмбелите- би следвало като ползваш нещо, да го върнеш там откъдето си го взел.Невръщането го правят жени и мъже, но като че ли повече се разнасят по- малките гирички от 1 кг. до 7 кг. Или поне това е моето наблюдение.Трябват ми например петиците, и като не ги открия на стойката се почва издирване из целия фитнес, което отнема време и прекъсва тренировката.

5. Говорене на висок тон и крясъци

В повечето фитнеси си има по няколко такива елемента, които сами по себе си са доста шумни и натрапчиви, а камо ли ако се съберат в група,тогава става голямо надвикване.Темите са най- разнообразни- като се почне от кой какво ще тренира днес, на каква химия е, мине се през разкази за излизания в популярни нощни заведения и се стигне до манекенките и плеймейтките, с които се оказва че всички са били.За да е по- силен ефекта от разказа, освен високия тон ( за да се чуят подвизите и до най-отдалечения край на залата), на всяка втора дума се използват и обръщения като бате, батенце, братчето ми, братино и други подобни.Ако на човек му е скучно във фитнеса, може дори да се забавлява с тези историйки, но ако искаш наистина да се концентрираш е малко дразнещо.

Друг популярен начин за вдигане на шум е хвърлянето на щангата или гирите и рязкото отпускане на скрипеца.Разбирам, ако ти се случи да изпуснеш тежестта или е много голяма да се случи, ама не разбирам да го правиш  на всяка серия при всяко упражнение.Понякога се хвърлят смехотворни тежести, все едно че са 1000кг.Спокойно, всички сме разбрали кой е най- якия в залата, така че няма нужда от повече мятане!

Сигурно има и други, но за мен тези 5 са топ дразнещите неща, които може да ти се случат в залата. Споделете статията, ако и вас също ви дразнят и смятате че трябва да има по- висока фитнес култура по залите.

 

 

 

 

февруари 26, 2018|Коментарите са изключени за 5 Топ най-дразнещи неща във фитнеса