Какво причинява дефицита на витамин D ?

Начало/Здравословно хранене/Какво причинява дефицита на витамин D ?

В света има 1 000 000 000 души, които имат липса или недостиг  на този витамин, а при проучване на ендокринолозите през 2012г. се установява, че  76% от българите страдат от дефицит. В тази статия ще се опитам да обясня защо е толкова важен този витамин и до какви последствия може да доведе липсата му.Тъй като темата е доста обширна, ще има материал- продължение за това как да си набавяме витамин D и как да се справим с при открит дефицит. Ако ви интересува връзката между витамин D и отслабването, ви препоръчвам да прочетете статията ми- „Изгори мазнините с витамин D

Какво представлява витамин D?

Важността на така нареченият „слънчев „витамин е открита, когато става ясно, че е необходим при превенцията и лечението на рахит.Витамин D е един от четирите мастноразтворими витамина( А, D, Е и К).Има няколко форми на витамин D , като най- важен за нас е витамин D3, който ще разгледаме. Витамин D3, известен също като холикалцеферол, идва от животински храни (мазни риби, масло от черен дроб на треска, яйца и черен дроб), добавки и може да се направи вътрешно, когато кожата ви е изложена на ултравиолетова (UV) светлина. Мнозина смятат, че витамин D трябва да се класифицира като хормон, като някои го наричат ​​забравен невростероид.Последиците за здравето от дефицита на този витамин стигат далеч отвъд рахита.За разлика от другите витамини, този може да се произведе в тялото при излагане на слънце, а активната му форма  има прилика с други хормони, като естроген, кортизол и тестостерон.

Реалната опасност от рак на кожата при излагане на слънце, е довела до това, хората да се покриват или да използват слънцезащитни продукти при излагане на слънце.Освен това имаме по- малко време на открито поради работата в офиси и заседналия начин на живот.В резултат на това дефицита на витамин D се оказва глобален проблем.Когато изследователите се фокусират върху витамин D, откриват тревожен брой здравни проблеми свързани с този витамин, извън неговата роля при рахита.Оказва се, че липсата му води до някои скелетни заболявания( остеопороза),някои ракови заболявания( рак на дебелото черво, гърдата, простатата), сърдечно- съдови заболявания, автоимунни заболявания( Хашимото), възпалителни чревни заболявания, психологични разстройства, когнитивни разстройства, затлъстяване и смъртност!

Какви са симптомите и признаците на недостиг на витамин D?

До края на 20-ти век, 90% от децата, живеещи в Ню Йорк, Бостън и други по-големи градове, са били засегнати от рахит, костно деформиращо заболяване. Първото наблюдение на това заболяване е в средата на 1600-те години от Уистлър и Глисън, които съобщават, че децата, живеещи в индустриализирани градове във Великобритания, са с малък ръст и деформации на скелета, особено на долните крайници. Едва през 1889 г. се прави откритието, че „слънцето“ е важно за предотвратяването на рахитите.

Оттогава са съобщени много други ползи за здравето на витамин D и рисковете, свързани с дефицита. Те включват следното:

Автоимунни заболявания:

Диабет тип 1

Изследванията показват, че децата с диабет тип 1 имат по-голям шанс да получат дефицит на витамин D в сравнение с общата популация.

Множествена склероза (МС)

Текущите данни потвърждават, че дефицитът на витамин D повишава риска от развитие на МС и променя заболяването при хора с МС. Установено е, че при адекватни нива на витамин D при хората с МС има по-малко пристъпи, по-малък риск от развитие на нови лезии в мозъка, по-малко увреждане и тежест на заболяването и по-добра невербална дългосрочна производителност на паметта.

Лупус

Хората с лупус често са светлочувствителни, склонни към обриви и ракови заболявания, когато са изложени на слънчева светлина. Липсата на излагане на слънчева светлина ги поставя във висок риск от недостиг на витамин D. Доказателствата показват, че дефицитът може да повлияе на болестната активност и увреждане.

Ревматоиден артрит

Изследванията установяват, че има по-висок процент на недостиг на витамин D сред хората с РА, отколкото с общото население.

Автоимунно заболяване на щитовидната жлеза (болест на Грейвс и тиреоидит на Хашимото): В проучване на  над 20 изследвания те установили, че пациентите с тези заболявания са с по-ниски нива и са по-склонни да имат дефицит на витамин D в сравнение с контролите.

Рак

Всеки е запознат за връзката между слънцето и рака на кожата. UV-радиацията от слънцето се смята, че е най-важният рисков фактор за околната среда за немеланомен рак на кожата. Тъй като слънцето е основният източник на витамин D, изследователите търсят каква роля играе при рака на кожата.Има изследвания, които показват защитния ефект на витамин D върху развитието на други видове рак, включително рак на дебелото черво, гърдата и рак на простатата.

Когнитивни разстройства

Доказано е, че витамин D играе решаваща роля в развитието на мозъка, регулирането на мозъчната функция и здравата нервна система. Дефицитът на витамин D се среща често при пациенти с болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, шизофрения, депресия, тревожни разстройства, деменция и по-възрастни възрастни с когнитивен спад. Предполага се, че поддържането на адекватни нива на нивата на витамин D през целия живот може да помогне за предотвратяване на свързаните с възрастта неврологични заболявания.

Връзката между липсата на слънчева светлина и депресивните разстройства се забелязва за пръв път преди 2000 години. Има многобройни проучвания, показващи ниски нива на витамин D, свързани с тежка депресия и симптоми на депресия.

 

Сърдечно-съдови заболявания

Дефицитът на витамин D е свързан с повишаване на хипертонията, хиперлипидемията, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и мозъчен инсулт. Противовъзпалителните ефекти на витамин D може да са причина за това, и проучванията продължават да изследват тези взаимоотношения.

Инфекции

Възможно е поддържането на адекватни нива на витамин D да намали продължителността и тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища и дори да предотврати появата им при някои хора.

Намаляване на възпалението

Много от ползите за здравето, свързани с витамин D, могат да идват от ролята му за намаляване на възпалението. Проучванията показват намаляване на нивата на С-реактивен протеин, маркер на възпалението, с повишени нива на витамин D.

Затлъстяване

Проучване, включващо над 500 човека, установило, че дефицитът на витамин D е свързан с по-големите мастни натрупвания.Всичко за ролята на витамин D при отслабването може да видите тук.

Скелетна болест

Витамин D повишава абсорбцията на калций с 30% -40% и фосфора с 80%. Без него се абсорбира само 10% -15% калций и 60% фосфор. Витамин D повишава абсорбцията на калция в червата и поддържа нивата на калций в кръвта, за да позволи нормална минерализация на костите и предотвратяване на необичайно ниски нива на калций в кръвта, което може да доведе до тетания(нарушение на метаболизма на йоните).

Недостигът на витамин D води до вторичен хиперпаратироидизъм, който причинява повишена костна загуба, остеомалация, остеопороза и повишен риск от фрактури. Освен това, повишаване на паратиреоидните хормони, може да доведе до инсулиноварезистентност, повишаването на теглото, хипертония и левокамерна хипертрофия.

Намаляване на риска от диабет тип 2

Проучванията показват, че тези хора с нива на витамин D в кръвта над 25 ng / mL имат 43%  по-малък риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с тези с нива под 14 ng / mL. Адекватните нива на витамин D са свързани с подобрени нива на кръвната захар и намалена инсулинова резистентност.

Адекватните нива на витамин D също са свързани с подобрения в бъбречната функция, еректилна дисфункция, сънна апнея, диабетна ретинопатия и намалени манийни епизоди при биполярни пациенти. Продължават проучванията за определяне на връзките с дефицита на витамин D и увеличаването на разпространението на астма и алергии, аутизъм, преждевременно раждане, гестационен диабет и прееклампсия.

Какво причинява недостига на витамин Д?

Дефицитът във витамин D може да бъде резултат от неадекватно излагане на слънчева светлина, неефективно производство в кожата, недостатъчно количество от витамина в диетата и здравословни проблеми, които могат да я засегнат, включително стомашно-чревни нарушения, бъбречни заболявания и чернодробни забплявания.

По-тъмна кожа

Меланинът придава на кожата  цвят. По-светлата кожа има по-малко меланин от тъмната кожа. Меланинът е способен да абсорбира ултравиолетова радиация от слънцето и да намали способността на кожата да произвежда витамин D3 с 95% -99%. Хората с естествен тъмен цвят на кожата имат естествена защита от слънце и изискват поне три до пет пъти по-дълги експозиции, за да направят същото количество витамин D като човек с бял цвят на кожата. Афро-американците имат средно ниво на серума 25 (OH) D от 16 ng / mL, докато белите американци имат ниво от 26 ng / mL.

Тегло

Ако сте с наднормено тегло или със затлъстяване, сте изложен на риск от недостиг на витамин D. Едно проучване изследвало кръвните нива на витамин D след излагане на слънце при пациенти със затлъстяване и без затлъстяване. И двете наблюдават първоначално покачване на нивата на витамин D след подобни експозиции, но 24 часа по-късно, в кръвта на затлъстелите субекти имало 57% по-малко витамин D. И двете групи имали подобна способност на кожата да произвежда витамин. Разлика се наблюдавала при освобождаването на витамин D от кожата в кръвообращението.При затлъстелите хора, витамин D, който е мастноразтворим остава заключен в собствените им мазнини, вместо да бъде освободен в кръвообръщението!

Ограничено излагане на слънце

Дори и в местата със слънчев климат, се оказва че  има повишено разпространение на дефицит на витамин D. Всички сме чували за опасностите от рак на кожата и необходимостта от слънцезащитни продукти, които да ни предпазят от това заболяване. Това знание и превантивните действия, които предприемаме, значително намаляват нивата на витамин D. Слънцезащитните мазила предпазват толкова добре от UV-B лъчи, че SPF от 30 намалява синтеза на витамин D в кожата с повече от 95%. Освен това, ние сме склонни да прекарваме повече време на закрито. Повечето възрастни работят на закрито и носят повече дрехи през работната седмица, което оставя само около 10% -15% от тялото си изложено на ултравиолетови лъчи за кратки периоди, така че те не могат да отговорят на нуждите си от витамин D само чрез слънцето. Дори ако имате известно излагане на слънце, общото количество витамин D, което можете да произвеждате, се влияе от сезона, времето на деня, обема на озона, ширината и броя на облаците в небето.

Важното за излагането на слънце за производството на витамин D е – по-добре с кратки редовни експозиции на слънце, отколкото с продължително излагане поради много причини. Процесът не е толкова прост- слънцето достига кожата ви, а витамин D се появява в кръвта ви. Това, което всъщност се случва, е, че витамин D3 първо се трансформира чрез процес, известен като хидроксилиране в черния дроб до 25-хидроксивитамин D3, а след това отново в бъбреците до активната му форма, 1,25 дихидроксивитамин D3.  Като оставате на слънце, ограничавате този процес и действително можете да получите по-малко витамин D. Също така имате по-малък риск от изгаряне и увреждане на кожата с къса експозиция.

Разширеното и преднамерено излагане на слънце без никаква защита, когато UV индексът е 3 или повече, не се препоръчва за никого. Когато UV индексът е под 3, предпазването от слънце не се препоръчва и се препоръчва хората да са на открито в средата на деня, като някои от тях са открити в повечето дни от седмицата.Информация заUV индекса към момента, може са намерите тук.

Как се диагностицира дефицита на витамин D?

Всичко, което е необходимо, е прост кръвен тест, за да разберете дали имате недостиг на витамин D.Такова изследване може да направите в Лаборатории Синево.Предпочитаният тест е 25-хидроксивитамин D, написан като 25 (OH) D. Това е най-точната мярка за текущото ви състояние на витамин D, тъй като тя отразява това, което получавате от вашата диета, добавки и слънце.

Колко витамин D ни е нужен?

 От колко витамин D имате нужда зависи от много фактори. Те включват възраст, раса,географска  ширина, сезон, излагане на слънце, облекло и др.

Препоръките на Института по медицина в САЩ показват, че средният дневен прием на 400-800 IU или 10-20 микрограма е достатъчен за 97.5% от лицата.

Някои проучвания обаче показват, че дневният прием трябва да бъде по-висок от този, ако не сте изложени на слънце.

Според различните асоциации кръвните нива над 20 ng / ml или 30 ng / ml се считат за „достатъчни“. Едно проучване на здрави възрастни показва, че е необходим дневен прием от 1120-1680 IU за поддържане на тези кръвни нива

В същото проучване, за индивиди с дефицит на витамин D са необходими 5000 IU, за да достигнат кръвни нива над 30 ng / ml.

Проучванията при жени в постменопауза с нива на витамин D под 20 ng / ml установяват, че поглъщането на 800-2000 IU повишава кръвните нива над 20 ng / ml. Необходими са обаче по-високи дози, за да достигнат 30 ng / ml .

При хората с наднормено тегло или със затлъстяване също може да се наложи прием на по-голямо количество витамин D.

Дневен прием на витамин D от 1000-4000 IU или 25-100 микрограма, трябва да бъде достатъчен, за да се осигури оптимално кръвно ниво при повечето хора.

4 000 IU е безопасна горна граница според Института по медицина (МОМ). Уверете се, че не вземате повече от това, без да се консултирате със здравен специалист.

ИзводПриемът на витамин D се препоръчва при 400-800 IU / ден или 10-20 микрограма. Някои проучвания обаче показват, че е необходим по-висок дневен прием от 1000-4000 IU (25-100 микрограма), за да се поддържат оптимални кръвни нива.

април 4, 2018|2 коментара

2 коментара

 1. Калина 25 май 2019: 8:23 - Отговор

  Изключително грамотно написано,Благодаря

  • fitpersona 25 май 2019: 19:30 - Отговор

   И аз Ви благодаря, Калина!
   Радвам се да бъда полезна:)

Коментирайте