Моят опит с витамин D

Начало/Здравословно хранене/Моят опит с витамин D

Както обещах в статията ми за Дефицита на витамин D, днес ще споделя моят опит със „Слънчевият витамин“. Вие вече знаете колко е важен за всички функции и органи в тялото, както и че всъщност той се проявява като хормон, а не като обикновен витамин. Но нека ви разкажа моята история с D-то :)).

Аз съм човек, който държи на здравето си и за това се старая редовно да си правя стандартните изследвания, които си прави всеки човек, както и си правя редовно профилактичните прегледи. Философията ми е, че човек не трябва да чака нещо да го заболи, за да предприеме някакви мерки. По- добре да обърнем внимание на превенцията , за да си спестим време и главоболия впоследствие. Истината, обаче е че рядко пускам по- нестандартни изследвания, ако си се чувствам добре – като например някои по- нестандартни хормони, витамини, минерали, алергии и т.н.И нормално, наистина трябва да имам някаква причина или конкретни съмнения за да изследвам нещо. По тоя повод никога не бях изследвала витамин D.И защо да го правя- чувствам си се супер и жизнена, цяло лято съм навън по къси гащи или на плаж, имам бяла кожа и съответно ми трябва малко слънце, за да си го произведа, храня се добре и всеки ден консумирам продукти, които съдържат витамин D( без черен дроб, разбира се), старая се всяка зима да ходя поне веднъж на море и въобще живея по всички правила, предполагащи едно добро производство на витамин D. Изследване реших да си пусна ей тка, без да имам каквито и да било съмнения за недостиг.Просто Лаборатории Синево, с които си партнираме от известно време, всеки месец имат намаление на някое изследване и в момента, в който аз правех материала за връзката между витамин D и отслабването, изследването на витамин  D беше в такава кампания.Освен това съм на мнение, че когато говориш и пишеш за нещо в ролята си на експерт, трябва да знаеш максимално много от собствен опит за това.

И така, взех аз една приятелка с мен и отидохме заедно да си пуснем витамин D.Аз обикновено съм практична и като ми взимат кръв, гледам да не е само за едно нещо , така че си пуснахме проверовъчно и магнезия( нищо че взимам ежедневно магнезий). Готиното в случая, че дори и да забравя кога трябва да си проверя резултатите, от лабораторията ми ги изпращат на мейла, веднага когато са готови.Та така, получих аз мейла от Синево и не може да си представите изненадата ми- витамин D беше в остър недостиг, а магнезия си беше в норма, някъде в средните стойности. Референтните стойности за 25-OH-Vitamin D са следните:

Липса:< 10 ng/mL

Недостатъчност:<10- 30 ng/mL

Достатъчност: 30-100 ng/mL

Токсичност:> 100 ng/mL

Моите серумни нива на 25-OH-Vitamin D бяха 17.6 ng/mL! Това е голяма недостатъчност и то според тези референтни стойности, защото според асоциация на ендокринолозите липсата е под 20 ng/mL. Нивата на моята приятелка бяха още по- зле- 10 ng/mL, което е тотална липса!

Естествено и двете се притеснихме, защото не очаквахме такива резултати.Не, че е нещо фатално но….

Първо- не се знае въобще тези нива откога са такива. Възможно е да е отдавна, след като нито аз , нито тя сме си изследвали специално този витамин.Което пък от своя страна води до заключението, че не усвояваме калция без витамин D(от не знам колко време). А сигурно сте чували, че на остеопорозата и казват“тихият убиец“, защото не усещаш как губиш костната си плътност.Просто в един момент, започваш да се чупиш.Това си е доста притеснително, така че веднага взех мерки- изчетох сума ти препоръки, изследвания, препоръчителни дози от надеждни медицински източници.В общи линии, препоръчителната доза е в много широки граници- от 400 -4000 единици.В зависимост от пола, в зависимост от възрастта,в зависимост от теглото, в зависимост от заболявания, в зависимост от това дали имаш липса, недостиг или ще поддържаш нива. Аз реших, че ще приемам на първо време по 2000 единици дневно, като сега със затоплянето на времето ще се постарая ежедневно да се излагам на слънце поне 20-30 мин., без мазила с UV- защита и възможно поне 50% от тялото да са на показ:))).След 2 месеца ще си направя отново изследване, за да видя дали достатъчно съм вдигнала нивата.Смята се, че перфектните нива са 40-60 ng/mL.

Изводите, които си направих са следните:

1. Мога да имам липса или недостиг, без да имам физически оплаквания– някои познати с които разговарях, са си изследвали витамин D , след дълъг период, в който са се чувствали отпаднали, недобре, търсили са причини и в повечето случаи попадат случайно на някакъв лекар, който им пуска това изследване и откриват причината. Сигурна съм, че при много хора липсата на енергия се дължи на дефицит на витамин D , просто те не знаят това и няма кой да ги насочи да го изследват.

2. Това, че се храня здравословно и разнообразно, не значи че си набавям достатъчно витамин D– хранителните източници на витамин D са мазните риби, червеното месо, яйца, черен дроб и млечните продукти.Риба например ям два пъти седмично обикновено(понякога повече), но за да си набавяш адекватно количество трябва консумацията на риба да е ежедневна.Яйца също ям ежедневно, но витамина е само в жълтъка, а аз ям не повече от един жълтък дневно, така че и от там явно не си го набавям.И червено месо ям, и кисело мляко ям( всеки ден), където също би трябвало да има някакъв витамин D.Тоест, аз всеки ден консумирам един или повече източници на витамина, но въпреки това имам недостиг.Извода ми е, че от храната не може да се набави нужното количество витамин D.

витамин Д

3. Излагането на слънце не ми гарантира, че ще произвеждам витамин D- дори и цяло лято да сте на плажа, се оказва че може да не произвеждате въобще витамин D.Особено, ако сте с бяла кожа като мен и постоянно се мажете с лосиони с висока UV- защита.Зимата пък, сме повече затворени, дори и да има някакво слънце това не значи, че като си попечем 10 мин. лицето, ще произведем дневната доза от Слънчевия витамин.Смятам това лято да се пека по 30 мин. дневно без мазила и без да взимам добавка витамин D, за да мога в края на лятото да си пусна изследвания и да се види какви са нивата.Би трябвало поне на теория всичко да е ок.

4. Задължително е приемането на добавка витамин D през зимата!

За мен лично оттук насетне е ясно, че ще приемам витамин D от септември до април задължително, за да съм сигурна, че тялото ми няма да страда от каквито и да било липси. И съм убедена, че всеки един човек трябва да го прави, но особено важно е за по- възрастните хора, жените в менопауза, хората с автоимунни заболявания, както и затлъстелите хора.След като се оказва, че здрав човек, с добро хранене и живот има недостиг, представяте ли си какво е положението при тези рискови групи?

5. Изследвайте се, за да сте наясно какво се случва във тялото ви!

Ако аз не се погрижа за здравето си, няма кой да го направи вместо мен.Не чакайте да се разболеете, за да почнете да търсите причината и да правите всички възможни изследвания накуп.Пък и вероятността някой лекар да ви назначи точно това изследване е много минимална.Така, че недейте да гадаете имате или нямате недостиг, ами си пуснете изследване, което ще покаже истината. Пак ще кажа, че аз ни най- малко не съм очаквала да имам такъв дефицит, което значи че понякога, това което предполагаме не е вярно.

Ще се радвам да съм ви била полезна с тази информация и се надявам наистина повече хора, да заложат на превенцията. Изследвания на 25-OH-Vitamin D, може да направите в Лаборатории Синево.

 

април 10, 2018|Няма коментари

Коментирайте