17 доказани ползи от пробиотиците- част 1

Начало/Здравословно хранене/17 доказани ползи от пробиотиците- част 1

За пробиотиците може да кажем, че както са познати, така са и съвършенно непознати за повечето хора.Всички ние знаем за ползата от тях за храносмилателната система и баланса на чревната флора и в същото време, не знаем почти нищо за многото други ползи от тях.

Напоследък се забелязва засилен интерес на учените към използването на пробиотиците за лечение на различни заболявания и се провеждат множество изследвания върху тях, които доказват огромните ползи от приема им.

Пробиотиците са наистина невероятни!Оказва се , че те не само са полезни за стомашно- чревния тракт, но и укрепват имунната система, помагат за отслабването, борят инфекциите и алергиите, намаляват лошия холестерол и са превантивна мярка срещу диабет, подобряват настроението и когнитивната фукция и куп други ползи, които ще се опитам да обхвана в този материал.

Какво е пробиотик?

пробиотици

 

 

Пробиотичните бактерии са живи микроорганизми, познати като „приятелски чревни бактерии“, които носят ползи за здравето ни.Терминът „пробиотик“ идва от латинския термин „за живот“

Пробиотиците се считат за полезни от древни времена (особено млечнокисели бактерии – лактобацили и бифидобактерии), но те се появяват в светлината на прожекторите в края на 1800-те , когато се предполага, че консумацията на кисело мляко, би намалило „лошите“ бактерии и се намира връзка между тях и дълголетието.

През 1907 г. Нобеловият лауреат Иля Мечников въвежда хипотезата за положителното влияние на някои бактерии в модифицирането на чревната микрофлора и заместването на вредните бактерии с полезни.Въз основа на наблюденията си върху селското население в определени райони в България и кавказките народи, които консумират много кисело мляко, стига до извода че млечнокиселите бактерии забавят стареенето и удължават живота.Тук разбира се, трябва да кажем че една от най- полезните бактерии, в киселото мляко е известният по цял свят Bacillius Bulgaricus, който за първи път е описан от д-р Стамен Григоров, а Мечников подтвърждава неговото откритие и изгражда теорията си за стареенето именно върху него.

Човешките чревни микроорганизми участват  в различни метаболитни, хранителни, физиологични и имунологични процеси . Те играят важна роля в енергийната хомеостаза и оказват влияние върху настроението и когнитивните ни способности.

Диетата може да окаже дълбок ефект върху профила на чревната микрофлора и хората в различни части на света имат различни бактериални профили

Пробиотиците могат да подобрят имунната система, кожата, устойчивостта  срещу алергени и да намалят патогените на тялото. Те имат противовъзпалителни ефекти, подобряват липидния профил на кръвта и глюкозния толеранс , понижават кръвното налягане.

Какви са ползите от пробиотиците за здравето?

пробиотици

Едва ли в един материал само ще мога да обхвана всички ползи от пробиотиците за нашето здраве, но ще се опитам да изброя най- важните.

1.Повишават нивата на някои витамини

Ежедневната консумация на  L. acidophilus увеличава нивата на витамин В12 и фолат( форма на витамин В9) при децата.

Приемът на L. reuteri повишава нивата на витамин Д3 в кръвта с 25,5%  според канадското проучване.Също така има отношение към производството на В12.

2.Пробиотиците могат да увеличат нивата на желязо

Желязният дефицит при млади жени в Южна Индия е свързан с ниски нива на лактобацили. Установено е е, че L. plantarum повишава абсорбцията на желязо при  жените с над 50%.

3.Пробиотиците действат като антиоксиданти

L. lactis ефективно извличат свободни радикали и значително подобряват активността на антиоксидантните ензими. 

L. casei , L. helveticus , L. fermentum, B. bifidum и B. subtilis проявяват антиоксидантни свойства

4.Пробиотиците подобряват настроението ни.

пробиотично мляко

Огромното количество микроорганизми в червата ни, може да имат голямо влияние върху настроението ни.

Чревните микроорганизми са в състояние да произвеждат и доставят такива невроактивни вещества като серотонин и гама-аминомаслена киселина.

Консумирането на пробиотично кисело мляко или пробиотична капсула от няколко щама в продължение на шест седмици има благоприятно въздействие върху биомаркерите за психично здраве.

5. Пробиотиците борят депресията

Наблюдава се корелация между човешката микрофлора и депресията . Пробиотиците значително намаляват депресивните състояния, както при здрави индивиди, така и при пациенти с тежко депресивно състояние под 60-годишна възраст.

6.Пробиотиците намаляват стреса.

Някои пробиотични бактерии понижават нивата на кортизола, известен като хормона на стреса( при стрес нивата му скачат).Също така изследванията показват, че увеличават нивата на серотонин.

7.Пробиотиците намаляват теглото

Консумирането на пробиотици може да намали телесното тегло и по- специално мазнините . По-голям ефект се постига при хора с наднормено тегло, когато се използват  пробиотици в комбинация от няколко бактерии и когато се приемат повече от 8 седмици.

L. rhamnosus индуцира загуба на тегло при жените , намалява мастната маса и увеличава циркулиращите концентрации на лептин( хормона на ситостта).

L- gasseri значително намалява телесното тегло, висцералните и подкожните мастни области при възрастни със затлъстяване.

Дори да няма промяна в поведението или диетата, прилагането на L. gasseri  доказано намалява теглото и обиколката на талията и бедрото при възрастни с наднормено тегло.

Изследване проведено в Япония , при което здрави възрастни са приемали L. gasseri   за период от 8 седмици, показало значително намаляване телесното тегло, коремната висцерална мастна тъкан,обиколката на талията и бедрото.

8. Пробиотиците борят затлъстяването.

Чревната микрофлора може да повлияе на телесната мастна тъкан и да регулира съхранението на мазнините

Установено е, че съдържанието на бифидобактерии е по-високо при деца с нормално тегло, отколкото тези, които показват признаци на наднормено тегло.

Приемът на пробиотици при затлъстели деца води до значително намаляване на мазнините, обиколката на талията и някои кардиометаболитни рискови фактори .

L. acidophilus , B. animalis ssp . lactis и L. casei намаляват процентът на мазнините  при индивиди с наднормено тегло.

Ежедневният прием на мляко или пробиотична хранителна добавка, съдържащи B. animalis ssp. lactis значително редуцира мазнините, общия холестерол, и възпалителните маркери .

L.gasseri   предотвратява натрупването на коремни мазнини  и намаля телесното тегло при възрастни със затлъстяване.

L. rhamnosus подобрява чернодробните параметри при затлъстели деца с чернодробна дисфункция

Приема на  B. longum , B. bifidum , B. infantis и B. animalis намалява нивата на глюкозата и подобрява инсулиновата резистентност.

B.brevis  намалява телесното тегло и натрупване на висцерална мазнини и подобрявa серумните нива на общия холестерол, глюкозата на гладно и инсулиновата резистентност.

C. butyricum намалява натрупването на мазнини в черния дроб, понижава нивата на инсулина и подобрява глюкозния толеранс и чувствителността към инсулин при затлъстели мишки.

Ако имате нужда от консултация относно вашият хранителен или тренировъчен режим

може да поръчате тук.

 

декември 17, 2018|Коментарите са изключени за 17 доказани ползи от пробиотиците- част 1