Късното нощно хранене може да „разбие“ сърцето ви

Начало/Здравословно хранене/Късното нощно хранене може да „разбие“ сърцето ви

Нощното хранене може да окаже влияние върху здравето на сърцето, показва ново проучване.

Изследването, представено на 10 ноември на годишната среща на  Американската асоциация на кардиолозите, установи, че храненето по-късно вечерта е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания.

нощно хранене

Изследването е върху американци, но според мен е валидно и за нас- хората вече заспиват по-късно през нощта и получават по-малко часове сън, казва авторът на проучването Нур Макарем, постдокторант по кардиология в Колежа по медицина и хирургия на  Колумбийския университет Вагелос. И с този начин на живот , когато лягането и сънят са отложени няколко часа във времето, е нормално да има по- висока активност на   хранене през нощта, казва тя.

Макарем и колегите й сметнали, че този момент на „закъсняло“ хранене може да играе роля в увеличаването на затлъстяването, високото кръвно налягане  и диабета, наблюдавани през последните години.

Така че, те решили да видят дали това е така. В проучването изследователите са използвали база данни за да разгледат информация за повече от 12 700 възрастни  на възраст от 18 до 76 години.

нощно хранене

В проучването екипът разглежда данни от два отделни дни, в които участниците съобщават за хранителните си навици, и сравнява тази информация с измервания като кръвно налягане и кръвна захар.

Те открили, че повече от половината от хората в проучването са консумирали 30% или повече от дневните си калории след 18:00ч. Тези участници имали по-високи нива на кръвна захар на гладно, по-високи нива на инсулин (хормона, който регулира количеството на захарта в кръвта), по-високи нива на HOMA-IR (маркер на резистентност към инсулин) и по-високо кръвно налягане от участниците, които съобщават, че ядат по-малко от 30%  от техните дневни калории след 18.00 часа

Високото ниво на кръвната захар на гладно може да се счита за признак на предиабетно състояние.Преддиабетно състояние означава, че нивата на кръвната захар на човек са необичайно високи, но не достатъчно високи, за да се считат за диабет.

нощно хранене

Наистина, изследователите са установили, че тези, които консумират 30% или повече от дневните си калории след 18:00ч, са с 19% по-голяма вероятност да  развият преддиабет, отколкото тези, които са яли по-рано през деня.

70% процента от хората с диабет развиват диабет тип 2 , който е рисков фактор за сърдечни заболявания.

При същите тези участници имало 23% по-голяма вероятност да развият хипертония, в сравнение с хората, които ядяли по-рано през деня.

Проучването установило  единствено връзката между времето на хранене и риска за дадено лице от определени медицински проблеми, което не доказва причинно-следствена връзка.

нощно хранене

Въпреки това, Макарем казва, че едно от възможните обяснения за връзката е, че проблемите могат да възникнат, когато нашите часовници не са синхронизирани с нашата среда. Малка част от мозъка, наречена супрахиазматично ядро, служи като главен часовник на тялото, получава външни светлинни сигнали (в идеалния случай от слънцето) и съответно синхронизира останалите часовници в клетките на тялото, като казва на хората кога да се събуждат, да спят и да ядат – каза Макарем.

„Тези часовници се регулират от ярка светлина, но и от поведение, особено от хранителни сигнали“, казва Макарем. Така че, когато ядем в нетрадиционно време – например, като консумираме повече калории вечерта – часовниците на тялото могат да станат несъвместими с главния часовник, което води до проблеми в метаболизма и увеличаване на риска от хронични заболявания като диабет, хипертония и сърдечни болести, каза тя.

нощно хранене

„Доказателствата са доста красноречиви, че яденето  по-късно през деня , влошава метаболизма„казва Кристен Кнутсън, доцент по неврология и превантивна медицина в Медицинския факултет на Северозападния университет Файнберг.Тези проблеми възникват, защото “ не ядете по време, което е оптимално за вашата циркадна система.“

Така,че важно е не само с какво и колко често, но и кога се храним!

Ако имате нужда от изготвяне на хранителен режим, може да поръчате тук.

 

 

май 4, 2019|Коментарите са изключени за Късното нощно хранене може да „разбие“ сърцето ви