Ето защо винаги сте гладни!

Начало/Здравословно хранене/Ето защо винаги сте гладни!

Ако често ви се случва да сте все гладни и усещате стомаха си празен, може би причината е ,че измествате диетата си в отрицателна посока.Разчитате ли на фалшиви храни, бедни на нутриенти, за да задоволите нуждите си от хранителни вещества и да се заситите? Какво е изместване на диетата?

Отрицателно изместване на диетата.

ето защо винаги сте гладни

Случвало ви се е някой път да пропуснете здравословната салата от пресни зеленчуци, ядки и чудесен винегрет, за да може да вложите тези калории в парче шоколад или млечен шейк? Или да отрежете топката ориз, за да се насладите на чаша вино?

Ако ви се е случвало- добре дошли в страната на отрицателното изместване на диетата.Това е, когато пропускате здравословното хранене, за да го замените с нездравословно такова със същата калорийна стойност. Хората, които са втренчени изцяло в калориите често смятат, че щом калорийният баланс е ок,от къде получаваме калориите си е по-маловажно.Но това не е така- отрицателното изместване на диетата води до:

 • преяждане
 • постоянно чуство на глад
 • недостатъчен прием на полезни вещества
 • загуба на мускулна маса
 • липса на енергия
 • повишаване на телесните мазнини

С други думи- чувствате се зле, не изглеждате особебно добре, а на всичкото отгоре сте  още гладни!Нека обаче разгледаме какво е положително изместване на диетата.

Положително изместване на диетата

ето защо винаги сте гладни

Това е, когато някой се храни с достатъчно здравословна и питателна храна, като оставя малко или никакво място за калории от Junk food(боклучива храна). Или, когато решиш да пропуснеш шоколадовото десертче от 500 кал и го замениш с телешки стек и голяма свежа салата( като калории ще е приблизително едно и също).Когато хората се хранят по този начин, това обикновено води до:

 • консумиране на достатъчно количество храна за енергийните им нужди
 • засищане след хранене
 • достатъчен прием на хранителни вещества
 • запазване на мускулната маса
 • високи енергийни нива
 • по-нисък процент телесни мазнини

За разлика от отрицателното изместване на диетата, тук се чувствате добре и жизнени, изглеждате добре и се чувствате сити и шастливи!

Защо положителното(диетичното) изместване на хранененто е толкова важно?

ето защо винаги сте гладни

Когато хората се опитват да се хранят здравословно, те са склонни да съсредоточават усилията си върху храните, които трябва да отстранят от диетата си или да ограничат.Не трябва ли всъщност да помислят как да се хранят с достатъчно здравословна храна през следващите 24 часа?Това се оказва, че не е толкова лесно.

Обикновено човек изяжда около 1-2 кг храна дневно(зависи от човека де:)))).Ако предвидим достатъчно качествена, балансирана и разнообразна храна в менюто си, няма да остане много място и желание за нездравословна.

По същия начин си представете, ако запълните деня си с полезни дейности като работа, спорт и четене на книги, няма да остане време за шляене по улиците, отдаване на пороци и депресивни състояния.Тоест, когато се фокусираме върху полезните дейности или хранене, не остава място за вредните!

Всички калории не са еднакви!

ето защо винаги сте гладни

 

Всички знаем, че населението на земята затлъстява със застрашителни темпове, включително и населението на нашата страна.Е как става така- хем уж сме много информирани и всичко си знаем, пък на практика положението зле? Причините, разбира се са много, но конкретно в тази статия разглеждам фокусирането върху броя на калориите.Притесняваме се за ежедневните числени стойности на калориите, а не за качеството на храната, за това колко ядем, а не какво ядем за да се поддържаме здрави!Има хора, които са склонни да пропуснат цяло хранене, за да си позволят един шоколад.Да де, ама има голяма разлика дали си приел калорията от шоколад или от риба например.Калориите от шоколада ще се съхранят предимно като мазнини, което води до понататъщно влошаване на здравето, чувство на глад малко след изяждането и липса на енергия.От друга страна рибата ще ни даде полезни мазнини, витамини и минерали и ще ни обезпечи енергийно за няколко часа, през които ще сме сити и в кондиция.

Какво трябва да знаем за положителното изместване на диетата?

изместване на диетата

Осъзнаването на калориите е хубаво нещо, но постоянното пресмятане на калории вероятно не толкова добро!

Интересно е да се отбележи, че един от най-важните фактори свързани с изместването на диетата, е извън нашия пряк хранителен контрол.Този фактор е апетита.

Повечето хора се чувстват така, че сякаш нямат контрол над апетита си.Така че или го игнорират(което никога не работи в дългосрочен план) или търсят на помощ някоя добавка, с която да го контролират.

Но всички имаме някакъв контрол над апетита си. Апетита не се контролира основно от броя на калориите,  които ядем. По- скоро се контролира от обема на храната, която ядем.

Просто казано, апетитът ни се основава на това, какъв обем храна преминава през храносмилателния тракт. Ако преминава достатъчен обем храна, стомахът ни е доволен:) Ако обемът на храната е малък, ние сме гладни( това е по отношение на истинския физиологичен глад , а не на“гладът в главата ни“- той не може да бъде задоволен с храна и напитки).

Следователно, обемът/теглото на храната изглежда е по-важен от съдържанието на калории, по отношение на това да сме по-сити за по-дълго през деня.

Така че, ако консумирате 1-2 кила бонбони, чипс и вафли всеки ден, лесно може да натрупате допълнителни калории, които ще се съхранят под формата на мазнини.От друга страна, ако консумирате същото количество питателна и здравословна храна, ще се поддържате здрави и ще бъдете стройни.

„Никога не съм сит“!

Със сигурност ядете грешните храни!Ето и пример за това, как може да се разграничават обемите на здравословните и нездравословни храни.Всяка двойка по-долу има еднакво количество калории, но осигурява много различни обеми и хранителни вещества.

По-малък обем, по-малко хранителни вещества         VS                  По-голям обем, повече хранителни вещества

60гр. шоколад                                                                                                40 чаши спанак

2 с.л масло                                                                                                        2,5 чаши боровинки

1 геврек                                                                                                              1,5 чаши киноа

1/2 чаша настърган кашкавал                                                                    4 чаши зеленчукова супа

1 поничка                                                                                                           3 средно големи ябълки

Обобщение и препоръки

Ако се съсредоточим върху това, да ядем достатъчно питателна и здравословна храна, ще бъдем здрави, енергични и стройни и резултата ще е по- добър, отколкото ако се фокусираме върху това, което трябва да избягваме на всяка цена.

Ако все пак имате проблем с изготвянето на режима си, може да запазите час за консултация на тел.0877 000 278 или директно да поръчате индивидуална хранителна програма.

ноември 27, 2019|Коментарите са изключени за Ето защо винаги сте гладни!